Prelomové rokovania v Bruseli
16 | 10 | 2024 I Bari Zajačková/ TASR

Členské krajiny EÚ a Perzského zálivu sa v stredu v Bruseli zaviazali k strategickému partnerstvu, ktoré chcú povýšiť na ďalšiu úroveň, a vyjadrili sa aj ku konfliktom na Ukrajine a na Blízkom východe. Vyplýva to zo záverov prvého summitu Rady pre spoluprácu EÚ a Perzského zálivu (EÚ-GCC), informuje spravodajca TASR.
        

Rokovania, ktoré trvali približne tri hodiny zahŕňali širšiu škálu tém - od posilnenia obchodných vzťahov, energetiky a klímy, až po situáciu na Blízkom východe a vojnu na Ukrajine. ako však poukázaôli niektorí poslanci Európskeho parlamentu, vôbec sa nevenoval citlivej otázke ľudských práv.
        

"Potrebujeme urovnanie týchto konfliktov. Dúfame, že tento summit bude prvým krokom k upevneniu historických väzieb medzi GCC a EÚ," povedal katarský emir šejk Tamím bin Hamad bin Chalífa Ál Thání, súčasný šéf GCC, ktorý spolupredsedal bruselským rokovaniam.
        

Obe strany sa v podobe 12-stranového dokumentu dohodli, že sa zapoja do podpory multilaterálnych, regionálnych, bilaterálnych iniciatív s cieľom posilnenia ďalšej spolupráce a že podobné stretnutia uskutočnia každé dva roky. Ďalší summit by mal byť v Saudskej Arábii v roku 2026.
        

V rámci "Partnerstva pre udržateľnú prosperitu a bezpečnosť" sa dohodli na viacerých pilieroch spolupráce: zvýšenie obchodných vzťahov, investícií a hospodárskej spolupráce; posilnenie energetickej spolupráce a boj proti klimatickým zmenám; posilnenie prepojenia medzi oboma regiónmi; vyššia angažovanosť v oblasti rozvoja a humanitárnej pomoci; posilnenie spoločného úsilia pri riešení kľúčových globálnych problémov a budovanie mostov medzi ľuďmi.
        

Ohľadom vojny na Ukrajine, závery nehovoria o zákaze tretích krajín dodávať zbrane Rusku, čo pred summitom presadzovala EÚ. Obe strany potvrdili právo na suverenitu a územnú celistvosť štátov, teda aj Ukrajiny, privítali sprostredkovateľské úsilie GCC pri výmene vojnových zajatcov a zjednocovaní rodín a uznali úsilie EÚ a Švajčiarska prispieť k spravodlivému a trvalému mieru na Ukrajine.
        

Závery žiadajú, aby Ruská federácia "okamžite, úplne a bezpodmienečne" stiahla svoje vojenské sily z Ukrajiny v rámci jej medzinárodne uznaných hraníc. Odsudzujú útoky na civilistov a kritickú infraštruktúru, najmä v energetickom sektore, ktoré ohrozujú aj jadrovú bezpečnosť.
        

Desať bodov obsahuje spoločné vyhlásenie k dianiu v Pásme Gazy a Libanone. Hlavnou výzvou je okamžité a úplné prímerie na oboch územiach, prepustenie rukojemníkov, výmena palestínskych väzňov a okamžitý a neobmedzený prístup humanitárnej pomoci k civilnému obyvateľstvu v celom pásme Gazy, kde hrozí riziko hladomoru, a v Libanone.
        

EÚ aj GCC podporili prácu Agentúry OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA) a iných agentúr OSN a zdôraznili právo Palestínčanov na sebaurčenie v podobe dvoch štátov, Izraela a Palestíny, žijúcich bok po boku v mieri a v uznávaných hraniciach. Privítali myšlienku globálnej aliancie pre implementáciu riešenia dvoch štátov, ktorú Saudská Arábia, EÚ a Nórsko oznámili v septembri.
        

Obe strany naliehajú na všetkých účastníkov konfliktu, aby preukázali zdržanlivosť, zabránili ďalšej eskalácii a zapojili sa do medzinárodného diplomatického úsilia o ukončenie deštruktívnej špirály násilia a zabránenie rozšíreniu konfliktu do širšieho regiónu.

Biden prisľúbil Zelenskému vojenskú pomoc za takmer pol miliardy dolárov
Americký prezident Joe Biden v stredajšom telefonickom rozhovore prisľúbil ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému vojenskú pomoc pre Ukrajinu v hodnote 425 miliónov dolárov. Oznámil to Biely dom, píše TASR. Podľa vyhlásenia... Čítať ďalej
16 | 10 | 2024 | Bari Zajačková/ TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok