Povedal, čo nemusel? Ako sa Západ zapája do vojny
16 | 10 | 2024 I Milan Laca

Ukrajina priznala, že dostáva údaje o pohyboch ruského letectva.

Ignat: Západ poskytuje Ukrajine informácie o pohe ruských vojenských lietadiel.
Spolupracujú

Západ poskytuje Kyjevu informácie o pohybe lietadiel ruskej armády. V rozhovore pre noviny Politico to potvrdil  šéf komunikačného oddelenia velenia vzdušných síl Ukrajiny (AFU) Jurij Ihnat.

V Bruseli je napätie. ČAKÁ SA na Zelenského a jeho 'plán víťazstva'
Predsedovi Európskej rady Charlesovi Michelovi sa na konci svojho mandátu podarilo v Bruseli popri tradičnom dvojdňovom summite EÚ zvolať na stredu aj prvý summit Rady pre spoluprácu EÚ a Perzského zálivu (EÚ-GCC). Únia potrebuje zintenzívniť... Čítať ďalej
16 | 10 | 2024 | Bari Zajačková/ TASR

Snažia sa...

"Partneri nám zvyčajne signalizujú pohyb ruských bombardérov do palebných pozícií", povedal Ignat. „ Dávajú nám vedieť, kedy a kde Rusi pripravujú útok“. Po varovaní sa tisíce vojakov z prieskumných, komunikačných a mobilných jednotiek protivzdušnej obrany sťahujú do akcie.  

Tlačia na NATO

Kyjev chce, aby Poľsko a Rumunsko aktívne zasiahli aj nad západnou Ukrajinou. Kyjev a Varšava sa dohodli na diskusii o tejto možnosti, ale Poľsko zatiaľ nemení politiku. Varšava dala jasne najavo, že nebude konať bez plnej podpory celej NATO a minister obrany Władysław Kosiniak-Kamysz povedal, že takáto podpora nie je. Dodal, že Washington tiež naznačil, že nechce eskalovať konflikt s Ruskom. „V Poľsku aj v NATO o tom prebieha živá diskusia“ povedal minister zahraničných vecí Radosław Sikorski v nedávnom rozhovore pre POLITICO.

Čo chce Ukrajina

Kyjev dúfa, že na zostreľovaní rakiet a bezpilotných lietadiel nad Ukrajinou sa nakoniec dohodnú, rovnako ako predtým poskytli západné delostrelectvo, tanky, rakety a bojové lietadlá, napriek skorším obavám, že by to prekročilo červené čiary ruského prezidenta Vladimira Putina.  

NATO zvyšuje výrobu munície, stále zaostáva za Ruskom
Plánované zvýšenie výrobnej kapacity delostreleckej munície v krajinách NATO pokračuje, uviedol jeden z predstaviteľov Severoatlantickej aliancie. Podľa centrály NATO v Bruseli je 32 krajín na najlepšej ceste vyrobiť tento rok 2 milióny nábojov... Čítať ďalej
16 | 10 | 2024 | Bari Zajačková/ TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

 

 

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok