Ministerka rozbíja STATUS QUO v kultúre
16 | 10 | 2024 I Bari Zajačková

V rozhovore s Mimi Šramovou ministerka kultúry Martina Šimkovičová odkryla zákulisie svojho pôsobenia vo funkcii a reagovala na kritiku opozície, vysvetlila svoje kroky a poukázala na dlhodobé problémy v rezorte.

Poslanecké prieskumy potvrdili ministerkin postoj

Nedávne poslanecké prieskumy v Slovenskom národnom divadle (SND) a Slovenskej národnej galérii (SNG) potvrdili obavy ministerky o neefektívnom hospodárení v týchto inštitúciách. "Som vlastne vďačná za tento prieskum," uviedla Šimkovičová, pričom zdôraznila, že išlo o iniciatívu Progresívneho Slovenska.

Ministerka poukázala na konkrétne problémy v SND: "Vezmite si, že v činohre sa hrajú tituly, ktoré sa nepredávajú. Zistilo sa, že pán Drlička rozdáva lístky. Sú to preca štátne peniaze, je to štátne divadlo." Táto prax podľa nej viedla k neefektívnemu využívaniu verejných prostriedkov.

Odhalenie neefektívnosti v Slovenskej národnej galérii

Šimkovičová nešetrila kritikou ani v prípade SNG. Porovnala ju s Pražskou národnou galériou, ktorá má štvornásobne viac zbierkových predmetov, ale len polovicu zamestnancov. "To je absolútne neefektívne," konštatovala ministerka. Zdôraznila, že pražská galéria dosahuje pritom trojnásobne vyššie tržby.

Ministerka čelí útokom, no stojí si za svojimi rozhodnutiami

Napriek neprestajnej kritike zo strany opozície a niektorých médií Šimkovičová neustupuje zo svojich pozícií. "To, čo robia oni nám, je presne to, z čoho obviňujú nás," vyhlásila rázne. Odmietla obvinenia z cenzúry a šikanovania, pričom poukázala na to, že len plní svoje povinnosti a snaží sa o nápravu dlhodobých problémov v rezorte.

Médiá neinformujú objektívne, tvrdí ministerka

Šimkovičová vyjadrila sklamanie nad tým, ako médiá pokrývajú jej prácu. "My sme si už zvykli, že aj médiá neinformujú o tom, čo tlačové oddelenie Ministerstva kultúry pošle do všetkých médií," povedala. Zdôraznila, že médiá sa zameriavajú len na útoky na jej osobu, namiesto toho, aby objektívne informovali o jej práci a dosiahnutých výsledkoch.

Plány do budúcnosti: Kultúrna spolupráca s Čínou

Napriek všetkým prekážkam ministerka neustále pracuje na nových projektoch. V blízkej budúcnosti plánuje služobnú cestu do Číny, kde má v úmysle podpísať memorandum o kultúrnej spolupráci. "Čína je veľmi naklonená slovenskej kultúre a veľmi chcú spolupracovať, čo ma veľmi teší," uviedla Šimkovičová s entuziazmom.

Ministerka Šimkovičová uzavrela rozhovor vyjadrením svojho odhodlania pokračovať v nastúpenom kurze: "Zatiaľ držím a idem ďalej. A rozumiem aj tomu tlaku na moju osobu, lebo zrazu odkrývam Pandorine skrinky alebo nášľapné míny, ktoré si tu žili svojim životom.

Je TO jasné! Do najbližších volieb pôjde NK samostatne
Už dva týždne je slovenská verejnosť svedkom roztržky medzi Andrejom Dankom (SNS) a Rudolfom Huliakom (SNS-NK). Rok bok po boku sedeli na koaličných radách, či absolvovali tlačové konferencie, spoločne predstavovali návrhy zákonov, no od 1. októbra... Čítať ďalej
16 | 10 | 2024 | Eka Balašková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok