Minister vnútra bez servítky o Hamranovi - padli ostré slová! (VIDEO)
17 | 10 | 2024 I Eka Balaskova

Aj v utorok, 15. októbra po skončení rokovania vlády SR jednotliví ministri odpovedali na novinárske otázky. Medzi nimi aj minister vnútra, Matúš Šutaj Eštok, predseda Hlasu-SD. Čím viac sa zväčšuje časový odstup medzi 15-tym májom, kedy bol premiér Robert Fico (Smer-SSD) v Handlovej postrelený a avizovanou správou SIS, vynára sa stále viac otázok na jej obsah.

Matúš Šutaj Eštok síce hovoril s riaditeľom Slovenskej informačnej služby, no či bude správa predložená už na októbrovej schôdzi, povedať nevedel. Sľúbil však, že do konca roka určite predložená bude. Zdôraznil tiež, že paralelne bežia vyšetrovacie procesy dozorovej a Generálnej prokuratúry. Prijímateľom správ od SIS je premiér a riaditeľ SIS koná podľa jeho zadanie. Padli tiež otázky na to, prečo bol vo veci atentátu vypočúvaný Štefan Hamran – bývalý policajný prezident a tiež o správe vládneho splnomocnenca pre vyšetrovanie pandémie, MUDr. Petra Kotlára.

Správu očakáva do konca roka

„Verím, že tak ako bola vypracovaná správa pred dvoma rokmi, ktorá v režime bola čítaná, ktorá hovorila o rozvrate v právneho štátu na Slovensku, vtedy sa otvorila téma zneužívania právomoci špeciálnych prokurátorov, vyšetrovateľov a niektorých sudcov. Ja si myslím, že niečo podobné bude do konca roka na jednej zo schôdzi odprezentované šéfom SIS,“doplnil minister vnútra. Ani on nedisponuje výsledkami a informáciami, no verí, že budú dostupné aj pre médiá.

Atentát na premiéra, foto: TASR

Väzby atentátnika na opozíciu

„Ja vychádzam iba z verejne dostupných informácií. Vychádzam z toho, čo sme videli všetci. Prečo ten útočník sa rozhodol zastreliť premiéra Slovenskej republiky, že to bol človek, ktorý chodil po všetkých protestoch od začiatku roka, že bol odfotený na viacerých fotografiách s predstaviteľmi opozičných politických strán, keď chodili protestovať pred výjazdové rokovania vlády,“zopakoval Šutaj Eštok verejne známe informácie, z ktorých  mu logicky vychádza, že to nebol podporovateľ súčasnej vlády. Pripomenul, že páchateľ bezprostredne po atentáte povedal, že na premiéra strieľal kvôli nesúhlasu s politikou vlády. Nevie však komentovať počet ľudí, ktorí na tom mohli spolupracovať. Stále totiž prebieha vyšetrovanie a k informáciám zo spisu prístup nemá. Potvrdil však, že prebieha spolupráca so zahraničím a veci technického charakteru.

Minister vnútra Šutaj Eštok: "Cítiť STRACH z toho, ČO sa môžeme dozvedieť"
Minister vnútra Matúš Šutaj Eštók prehovoril o zákulisí vyšetrovania handlovského útoku a mediálnych manipuláciách. Jeho slová odhaľujú znepokojujúcu realitu slovenskej mediálnej scény. Strach z faktov ovláda redakcie "Progresívci sa najviac... Čítať ďalej
16 | 10 | 2024 | Bari Zajačková

Ani sudca, ani kat, len predseda politickej strany a minister

Šutaj Eštok reagoval na otázku, v ktorej sa novinár pýtal, či má dôkaz o tom, že atentátnik bol napojený na opozíciu. Nestavia sa do pozície prokurátora, či vyšetrovateľa, no ako predseda koaličnej strany a minister vnútra, po oboznámení sa s faktami, ktoré sú verejne dostupné má právo vysloviť svoj názor.

„Šlo o útočníka, ktorý sa vyjadril bezprostredne, nikto ho nenútil. Vyjadril sa, že útočil, pretože nesúhlasí s politikou vlády, chodil na protivládne protesty. Bol pred viacerými výjazdovými rokovaniami vlády s transparentnom. Vedľa neho stáli kolegovia zo strany Demokrati tak ja neviem...,“doplnil minister.  

Zvláštnym spôsobom vypočúvaný Štefan Hamran

Bývalý policajný prezident Štefan Hamran sa v relácii u Jany Krescanko-Dibákovej ponosoval na to, že bol v tejto veci vypočúvaný aj on, pokračoval v otázke Viktor Serebriakov z Markízy.

„Pán Hamran je čo, chránená zver že nemôže byť vypočúvaný, alebo niečo podobné? Ak mňa by zavolali na výsluch, tak by som išiel. Rovnako byť v postavení svedka alebo hocičoho,“ reagoval minister s tým, že práve za Štefana Hamrana sa nik na nič nepýtal, ale sa hneď vykopávali dvere.

FB/Štefan Hamran | Štefan Hamran

„A dneska pán Hamran plače, že bol na výsluch, kde mu prišlo reálne predvolanie. Predpokladám žltý lístok, vedel sa dohodnúť na termíne a čase. Tak ja neviem, či on je nejaká chránená zver v pozícii svedka už nemôže vypovedať, nemám ten pocit,“ doplnil Šutaj Eštok. Ten navyše dostal správu z vyšetrovania Úradu na ochranu ústavných činiteľov, ktorá hovorí, že v minulých rokoch boli zanedbané školenia pre príslušníkov tohto úradu. Voči kompetentným minister vyvodil dôsledky ešte v lete. Informácie k živému spisu však podľa neho nemá ani premiér, pretože ich zo zákona mať nemôže.

Je TO jasné! Do najbližších volieb pôjde NK samostatne
Už dva týždne je slovenská verejnosť svedkom roztržky medzi Andrejom Dankom (SNS) a Rudolfom Huliakom (SNS-NK). Rok bok po boku sedeli na koaličných radách, či absolvovali tlačové konferencie, spoločne predstavovali návrhy zákonov, no od 1. októbra... Čítať ďalej
16 | 10 | 2024 | Eka Balašková

Kotlárova správa

Šutaj Eštok hovorí aj o tom, že Peter Kotlár bude predvolaný premiérom, aby sa v rámci svojej činnosti venoval tomu, čo mu odporúčal aj minister vnútra. Mal sa pozrieť na to, ako sa tu míňali miliardy a boli potláčané ľudské práva.

„Aby sa pozrel na tú hospodársku a ekonomickú časť, kedy sa kamarátom Igora  Matoviča rozdávali MOM-ky, kedy sa tu obstarávalo tak, že sa ani neostávalo a na tieto veci, aby sa sústredil, taká je dohoda aj v rámci tejto vlády,“ doplnil minister s tým, že Kotlár pochopí svoje zadanie a že správu podľa neho upraví.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok