Je TO jasné! Do najbližších volieb pôjde NK samostatne
16 | 10 | 2024 I Eka Balašková

Už dva týždne je slovenská verejnosť svedkom roztržky medzi Andrejom Dankom (SNS) a Rudolfom Huliakom (SNS-NK). Rok bok po boku sedeli na koaličných radách, či absolvovali tlačové konferencie, spoločne predstavovali návrhy zákonov, no od 1. októbra si „nevedia prísť na meno“. Spúšťacím momentom bola tlačová beseda z 1. októbra, kedy sa trojica poslancov z Národnej koalície, fungujúca v poslaneckom klube SNS (Rudolf Huliak, Pavol Ľupták a Ivan Ševčík) postavila pred novinárov, aby naplnila to, k čomu ju zaviazal stranícky snem, Ten sa konal len deň pred pamätnou tlačovou besedou. Hoci to vyzeralo, ako epizódna „vojna o pomlčku“, situácia je čoraz zamotanejšia.

Celý problém sa začal po tlačovej besede, na ktorej "huliakovci" hovorili o záväzku voči straníckemu snemu - zviditeľniť Národnú koalíciu (NK) v rámci klubu SNS, čo Andrej Danko označil za zradu. Nedovolil Huliakovi, aby sa zúčastnil zasadnutia koaličnej rady a pokračovala mediálna prestrelka. Huliakovi v podstate dal za pravdu aj Anton Hrnko, ktorý má s Andrejom Dankom nedobrú skúsenosť. Peter Sokol, ďalší z podpredsedov NK hovorí, že "huliakovci" v rámci SNS ešte nepoveedali posledné slovo.

Trojica bojovala za pomlčku

V utorok, 1. októbra sa trojica poslancov NR SR pôsobiacich v klube SNS postavila pred novinárov, aby ich oboznámila so zásadným vyhlásením Národnej koalície. Politický subjekt, za ktorý Rudolf Huliak, Ivan Ševčík a Pavol Ľupták kandiovali „pod vlajkou“ SNS žiada o pomlčku do názvu klubu SNS, za ktorú pribudne skratka Národnej koalície. Zaviazal ich k tomu snem NK, ktorý sa konal v Očovej deň pred tým.

V rámci vyhlásenia Huliak prízvukoval, že stále podporujú koalíciu a v hlasovaniach budú pôsobiť v zmysle Programového vyhlásenia vlády. Takisto prejavili vôľu podporiť nominanta Hlasu na post predsedu Národnej rady SR tak, ako to je uvedené v koaličnej dohode.

Rudolf Huliak vydal ZÁSADNÉ vyhlásenie: Rana pod pás pre Danka? (VIDEO)
BRATISLAVA - Okolo Rudolfa Huliaka je v týchto dňoch pomerne rušno. Ostatne zaujal vyjadreniami voči Lucii Plavákovej (PS). Najnovšie predstúpil pred médiá s pomerne šokujúcim vyjadrením. Poslanec Národnej rady (NR) SR a líder mimoparlamentnej... Čítať ďalej
01 | 10 | 2024 | Eka Balašková

Rozhorel sa spor

Po tejto tlačovej besede zvolal tú svoju aj Andrej Danko. Ten označil Huliaka za zradcu, s ktorým si za jeden koaličný stôl už nesadne, dokonca si s ním ani ruku nepodá. Ani v strane nebol krok „huliakovcov“ novinka a bublalo to už dlhšie. Hoci prebehli už dva týždne, „mediálna prestrelka“ stále pokračuje rovnakou intenzitou. Danko dokonca vykázal Huliaka zo zasadnutia koaličnej rady.

Mediálne prestrelky

Obaja v rozsahu niekoľkých dní prijali pozvanie do Rádia InfoVojna, kde si každý hájil svoje. Andrej Danko Huliakovi odkázal, že ho nechápe, lebo za to, čo povedal Lucii Plavákovej, by jej na ospravedlnenie mal kúpiť kyticu kvetov. Huliak o pár dní len skonštatoval, že konflikt, ktorý sa odohral medzi ním a poslankyňou PS bol vyvolaný na popud Andreja Danka. Navyše upozornil, že Andrej Danko sa im (Národnej koalícii) mstí.

Prezidentka Zuzana Čaputová a Rudolf Huliak. Fotokoláž, zdroj foto: TASR

Dovtedy boli „jedna ruka“

Predseda SNS Andrej Danko a predseda NK a starosta Očovej Rudolf Huliak boli až do nedávna vo vzácnej zhode. Danko stál za Huliakom, keď ho bývalá prezidentka Čaputová odmietla vymenovať za ministra životného prostredia a Rudolf Huliak stál za Andrejom Dankom počas mediálnej búrky okolo jeho nárazu do semaforu začiatkom tohto roka. Navyše Huliak v InfoVojne prezradil, že za Danka v kampani obehal krížom-krážom celé Slovensko, mohokrát aj v čase, keď si Danko užíval dovolenku.

Rudolf Huliak NAHLAS: Danko je EGOMANIAK, ktorý ťahá stranu ku dnu
BRATISLAVA - Strana Národná koalícia na svojom sneme 30. septembra 2024 svojho predsedu Rudolfa Huliaka a dvoch podpredsedov – Pavla Ľuptáka a Ivana Ševčíka, ktorí v NR SR pôsobia v klube Slovenskej národnej strany, za ktorú aj kandidovali,... Čítať ďalej
09 | 10 | 2024 | Eka Balaskova

Chcú presadzovať iné, ako Dankove záujmy. On chce presadzovať len seba

Ku konfliktu Huliaka a Danka sa vyjadril aj jeden zo zakladajúcich členov SNS, ktorý bol nakoniec Dankom zo strany vyhodený, Anton Hrnko. Ten pre Slobodný vysielač povedal okrem iného aj to, že práve Danko je na vine tomu, že SNS chýbala v parlamente počas minulého volebného obdobia. Pripomenul, že kým neprišiel do SNS Danko, v strane pracovali organizačné, ale aj politické štruktúry, ktoré na pravidelných stretnutiach tvorili stranícku politiku a tou sa riadili, kým Andrej Danko do štruktúr SNS nechce pustiť mladých ľudí a o všetkom rozhoduje sám.

Pomohlo mu, že na kandidátku do predčasných volieb prijal ľudí, ktorí mali vplyv v alternatívnych médiách a skončilo to tak, že do parlamentu sa dostal on ako jediný straník. Počet sa zvýšil po tom, ako niektorí zvolení poslanci odišli do exekutívy.

Anton Hrnko tiež upozornil, že Andrej Danko sa v pozícii predsedu zabetónoval. „Všetkých normálnych ľudí z toho vyhodil, zostali tam len pochlebovači. A okrem toho si stanovy urobil tak, že ľudí, ktorých má v predsedníctve, môže vyhlásiť za snem a ten mu môže aj na sto rokov predĺžiť mandát,“ osvetlil nedávno Hrnko.

Reprofoto z videa | Ľupták - Huliak - Ševčík počas zásadného vyhlásenia 1. októbra 2024

Huliakovci ešte nepovedali posledné slovo

Aktuality však zistili, že Národná koalícia ešte nepredstavila všetky požiadavky. Podpredseda NK Peter Sokol upozornil, že NK ešte neprišla so všetkými na sneme dohodnutými požiadavkami a tak Dankovo ego ešte nejaký ten úder dostane.

„Keď sa na to úplne triezvo pozeráte, tak strana Život, ktorá patrila pánovi Tarabovi, de facto mala nejakých možno 40 členov, tak 20 z nich umiestnila v štruktúrach štátnej správy, štátu a podobne. Však on je minister, tí dvaja jeho Kuffovci sú štátni tajomníci. Pán Huliak mal 11. miesto a dostal len šéfa ochrany prírody pána Kyseľa a jeho partnerku mohol umiestniť. To je neporovnateľné,“ vysvetlil Sokol pre Aktuality s tým, že situácia nie je uzavretá. Treba si uvedomiť, že ak by Huliak, Ševčík a Ľupták odišli z klubu SNS, ten automaticky zanikne. Dodal tiež, že do najbližších volieb pôjde NK už samostatne.

Anton Hrnko: Danko vôbec nemá politický inštinkt
BRATISLAVA/ BANSKÁ BYSTRICA – Keď pred viac, ako týždňom Rudolf Huliak na tlačovom vyhlásení informoval o žiadosti Národnej koalície, pridať za pomlčku v názve klubu SNS aj skratku názvu jeho strany, zrejme netušil, čo sa proti nemu zo strany... Čítať ďalej
10 | 10 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok