P. C. Roberts: "Pripravuje Biden USA na štátny prevrat?"
16 | 10 | 2024 I Ivan Brožík

Zopakujme si, že Paul Craig Roberts je americký ekonóm a spisovateľ. Predtým zastával funkciu v kabinete federálnej vlády Spojených štátov, ako aj učiteľské pozície na niekoľkých univerzitách v USA. Je propagátorom ekonomiky na strane ponuky a odporcom nedávnej zahraničnej politiky USA. Tento P. C. Roberts kladie aktuálne zásadnú otázku: "Pripravuje sa v USA štátny prevrat?" Text preberáme z webu cz24.news.

Bidenov režim totiž práve vydal veľmi podozrivú smernicu, ktorá povoľuje US armáde použiť smrtiacu silu proti americkým občanom pri domácich nepokojoch

Pripravuje sa štátny prevrat?

Nová smernica ministerstva obrany USA č. 5240.01 vydaná 27. septembra 2024, tesne pred novembrovými prezidentskými voľbami, umožňuje americkej armáde použiť smrtiacu silu proti americkým občanom počasi asistencie policajným orgánom pri domácich nepokojoch. Existujú obavy, že rozšírené právomoci by mohli potlačiť legitímne protesty.

Právo na súkromie v USA už nie je právom

Do platnosti silou zákona totiž tiež vstúpilo "zvýšené zapojenie armády do zhromažďovania spravodajských informácií v krajine by mohlo narušiť súkromie.

Úloha armády pri presadzovaní "práva" by mohla obísť štandardnú ochranu riadneho procesu.

Tu sú niektoré ústavné obavy:

Spochybnenie zákona Posse Comitatus: Tento zákon tradične obmedzuje právomoci federálnej vlády pri využívaní vojenského personálu na presadzovanie práva v krajine. Nová smernica ministerstva obrany tým, že povoľuje použitie smrtiacej sily prostredníctvom vojenskej asistencie pri presadzovaní práva v civilnom sektore, môže tieto obmedzenia posunúť.

Potenciálne obavy týkajúce sa prvého dodatku: Obhajcovia prirodzeného zdravia a ďalšie osoby, ktoré uplatňujú svoje práva podľa prvého dodatku, napríklad spochybňujúce reakciu vlády na COVID-19 alebo integritu volieb, boli niektorými agentúrami označení za potenciálnych domácich extrémistov a/alebo teroristov. Táto smernica by mohla tieto klasifikácie rozšíriť na scenáre zahŕňajúce zásahy smrtiacou silou, čo by mohlo viesť k obmedzeniu slobody prejavu pod zámienkou národnej bezpečnosti.

Úvahy o štvrtom dodatku: Táto smernica tiež umožňuje zdieľanie spravodajských informácií medzi armádou a orgánmi činnými v trestnom konaní za mimoriadnych podmienok, čo vyvoláva otázky týkajúce sa práva na súkromie a potenciálu rozšíreného sledovania.

Dôsledky pre riadny proces (piaty dodatok): Možnosť použitia vojenskej smrtiacej sily v domácich scenároch vyvoláva obavy ohľadom toho, ako by mohla byť zachovaná ochrana riadneho procesu pred prijatím rozhodnutí, ktoré by mohli ovplyvniť život.

Prečo tieto zlovestné zmeny mesiac pred voľbami? Pripravuje sa niečo? Prečo sa o tejto zmene politiky neinformuje a nediskutuje?
Nič sa nezmenilo

Od doby, kedy CIA využila Washington Post a médiá na utajenie atentátu na prezidenta Johna F. Kennedyho, je termín "konšpiračná teória", zavedený CIA, používaný prestitútmi a vládou na démonizáciu pravdy a tých, ktorí hovoria pravdu, a na ochranu oficiálnych naratívov, ako sú „zbrane hromadného ničenia Saddáma Husajna“.

To, že mesiac pred prezidentskými voľbami vydal skorumpovaný Bidenov režim smernicu, ktorá americkej armáde, očistenej od vlasteneckých dôstojníkov, dovoľuje použiť smrtiacu silu proti americkým občanom, naznačuje, že sa niečo chystá. Prečo je zrazu potrebná taká smernica, ktorá je v rozpore so všetkou predchádzajúcou politikou? Pýta s P. C. Roberts.

Nemeckí novinári vyprášili európskych lídrov: „Orbán Viktor mal pravdu!”
Publicista denníka Die Welt tvrdí, že v Európskom parlamente sa mala využiť energia maďarského premiéra, namiesto toho, aby sa zhadzoval ten, kto si dovolí kritizovať rigidnú, márnomyseľnú, arogantnú a nedostatočne výkonnú Európu, informuje... Čítať ďalej
15 | 10 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok