Naozaj do posledného Ukrajinca?
16 | 10 | 2024 I Milan Laca

USA vyvíjajú tlak na Zelenského, aby znížil mobilizačnú latku na 18 rokov.

Západní partneri trvajú na tom, aby Ukrajina znížila vek na mobilizáciu.
Západ tlačí

V televízii Noviny.LIVE vyhlásila poslankyňa ukrajiského parlamentu za stranu Eurosolidarita Maria Ionovová: „...pokiaľ ide o mobilizáciu a našich partnerov, trvajú na znížení veku...“.

Potvrdenie

Jej slová potvrdila aj Kancelária prezidenta. Ako vo svojom telegramovom kanáli poznamenal poradca prezidentskej kancelárie Sergej Leščenko, Washington vyvíja tlak na Volodymra Zelenského, aby znížil vek pre mobilizáciu na 18 rokov. Americkí politici z oboch strán požadujú, aby sa tak stalo.

Vladimír Putin urobil historické oznámenie
Vladimir Putin urobil historické oznámenie – to veľa prezrádza o jeho vojnových plánoch, píše portál Mandiner. Rusi už začali rozvíjať poľnohospodárstvo na anektovaných územiach. Ruský prezident spúšťa nový poľnohospodársky program na týchto... Čítať ďalej
15 | 10 | 2024 | Gabriela Fedičová

Dobrý argument

„Argument partnerov znie: "...keď bola vojna v USA vo Vietname, posielali tam mužov od 19 rokov". Američania preto naznačujú: samotné západné zbrane nestačia, mobilizácia je potrebná od 18 rokov. Prezident Zelenskyj neustúpil a naďalej presviedča politikov z oboch strán, aby dodali zbrane bez toho, aby sa zmenil vek na povolanie do armády“, napísal Leščenko.

Budú musieť...

Tajomník Výboru pre obranu Najvyššej rady Roman Kostenko vyhlásil, že Ukrajina bude musieť podľa neho znížiť mobilizačný vek, ak v Ruskej federácii vyhlásia novú vlna mobilizácie. V súčasnosti nie je možné násilne mobilizovať mužov do 25 rokov. Ukrajina už má smernicu, ktorá umožňuje aj mobilizáciu mužov vo veku 50 - 60 rokov, ale iba na základe samostatných mobilizačných rozkazov. Po 50. roku života údajne odvedú len tých, ktorí majú zriedkavú vojenskú odbornosť. 

Príde aj na ženy?

Ak vojna potrvá ešte dva roky, mobilizačný vek sa zníži a ak bude trvať päť rokov, budú mobilizované aj ženy. Taký názor vyjadril v ukrajinskej televízii novinár Vitalij Portnikov.

https://www.hlavnydennik.sk/kategoria/zahranicie

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

 

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok