Hlas ľudu: Gröhling ďakuje Rybníčkovi, ja hovorím O RYBNÍČKOVEJ HANBE
15 | 10 | 2024 I Mária Škultétyová

Malý predseda ďakuje primátorovi Trenčína,  že sa nebál nastaviť zlu zrkadlo. Že sa zastal trenčianskeho gymnázia, jeho učiteľky aj študentov. Ďakuje, že odmietol ustúpiť nenávisti a spomienkovú akciu venovanú zavraždeným  obetiam LGBT  komunity zo Zámockej napokon zorganizovali.

„Všetci sme tu na jednej lodi. Všetci, bez ohľadu na farbu pleti, náboženstvo či orientáciu, si zaslúžime pokojný život. Bez toho, aby sme boli terčom nenávisti či slovných a fyzických útokov. Všetci chceme žiť v mieri, blahobyte a ďalším generáciám zanechať lepšiu krajinu, ako sme ju zdedili. To ale nikdy nedosiahneme nenávisťou a konfliktom. Dosiahneme to pochopením a spoluprácou,“ píše vo svojom statuse Gröhling.“

Slová, slová, slová.

Áno, slová. Majú svoju silu, svoju váhu. Ale nie pre toho, kto hovorí, len aby zaujal. Nie pre toho, kto hovorí do vetra. Skutky takých ľudí majú ďaleko od pekných slov.

Niekedy sa čudujem, kde sa v takom malom tvorovi, ako je predseda SASKY, berie toľko zla a nenávisti. Na jednej strane hovorí o cynizme a vražde,  a na strane druhej by Fica najradšej videl hniť v base vedľa Kočnera. Len nevieme prečo. Brojí proti  nenávisti,  ale on  a jeho tlačovky sú ňou presýtené.

Ani Rybníček nie je svätý muž

O jeho nepeknom skutku som sa v HD nedávno zmienila. Viem, je to nepríjemné, ale aj také  veci treba pripomínať. Aj po rokoch. Len tak môžeme poznať dva tváre jedného človeka. Dve tváre Richarda Rybníčka.

Tak si pripomeňme jeho tvár spred dvadsiatich rokov

Vtedy bol Rybníček riaditeľom STV a z moci svojho úradu zakázal odvysielať dokument režiséra Dušana Hudeca Miluj blížneho svojho. Dokument, ktorý je svedectvom o pogrome na Židov v Topoľčanoch. O pogrome z 24. septembra 1945, teda po vojne. Lebo bezhraničná nenávisť niektorých ľudí voči Židom ani vojnou neskončila. Je smutné, že si museli vypočuť aj také choré názory, že z koncentrákov sa ich vrátilo viac, ako ich ta odišlo.

Spýtajme pána Rybníčka, kde bolo vtedy jeho svedomie

Kde bolo jeho svedomie, keď zakázal odvysielať  tento smutný dokument, plný ľudskej nenávisti? Alebo Židia v Topoľčanoch neboli naši blížni?  Či LGBT komunita je viac ako židovský pôvod? Ani gejovia, ani Židia nemôžu za to, že sa takí narodili.

Podľa Rybníčka dôvodom zákazu je veta, ktorú povedal jeden obyvateľ Topoľčian, a tá by mohla byť v rozpore so zákonom: „Židia a Cigáni, to je najväčšia háveď pod slnkom! Pokiaľ budú žiť, poriadok na svete nebude!“ Ale bola to len zámienka, pretože vo filme sa spomínajú mená gardistov a niektorí členovia vtedajšieho manažmentu STV medzi nimi asi našli svojich rodinných príbuzných,“ povedal autor dokumentu.

Hlas ľudu: Aj Židia v Topoľčanoch boli naši blížni, pán Rybníček!
Áno, aj oni. Tak ako Matúš a Juraj spred Teplárne. Preto sa čudujem, že vám dokument Dušana Hudeca Miluj blížneho svojho prekážal, keď ste ho nechceli odvysielať. Alebo ste sa za dvadsať rokov od tohto prípadu „obrátili“? Či LGBT komunita je viac... Čítať ďalej
13 | 10 | 2024 | Mária Škultétyová

Režisér filmu mi v rozhovore, ktorý som s ním robila, povedal:

„V Topoľčanoch vyhnali dvakrát svojich židovských spoluobčanov. Najskôr ich slovenskí gardisti a arizátori natlačili do vagónov a poslali do koncentračných táborov s tým, že sa už nevrátia a ich majetky im zostanú, a po vojne, keď prišli Židia do rodného mesta, dav ľudí ich na uliciach začal biť. Stáli za tým tí, ktorí profitovali na židovskom majetku. Podľa niektorých správ založili dokonca v meste tajnú organizáciu, ktorá sa schádzala na katolíckej fare, s jediným cieľom: navždy sa zbaviť Židov.

Aj po vojne mnohí ľudia v sebe živili iracionálnu nenávisť voči Židom a šírili falošné, poplašné správy: „Židia zabíjajú kresťanské deti a ich krv dávajú do macesov. Židovský doktor Berger chce usmrtiť kresťanské deti injekciami!“ A podobné nezmysly. Stačilo málo, aby pogrom vypukol.“

Dodajme, že Židov v Topoľčanoch sa pogromom zbavili, mesto od nich  „vyčistili“.

Na záver vyslovujem  jedno prianie

Keď už máte tú moc rozkazovať školám, pán Rybníček, čo keby ste na trenčianskom gymnáziu nariadili odvysielať tento dokument? Dnes, keď slovo fašista mnohí  berieme do úst, aby sme ním označkovali ľudí, s ktorými nesúhlasíme, by to bolo veľmi prospešné. Čo poviete?

Pozn. redakcie HD: Tento článok  je výlučne názorom jeho autora. Obsah sa nemusí zhodovať s názormi redakcie.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

 

 

 

 

 

 

 

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok