Exkluzívne pre HD prehovoril Dušan Jarjabek po prieskume v SND
15 | 10 | 2024 I Gabriela Fedičová

Členovia výboru NR SR pre kultúru a médiá dnes absolvovali poslanecký prieskum v Slovenskom národnom divadle. Čo zistili? Dozviete sa v exkluzívnom rozhovore s poslancom NR SR a členom tohto výboru Dušanom Jarjabkom zo strany Smer-SSD.

"Zajtra je poslanecký prieskum v Slovenskej národnej galérii," informoval hneď v úvode videa Dušan Jarjabek.

V Slovenskom národnom divadle ide podľa Dušana Jarjabeka o veľa. Predovšetkým preto, lebo iný problém má činohra a iný problém má opera a úplne iný problém má balet.

"Všade okrem činohry boli vymenení riaditelia," hovorí v rozhovore pre Hlavný denník Dušan Jarjabek. 

V činohre je štrajková pohotovosť a chceli sme vedieť prečo je tam tá štrajková pohotovosť, čo vadí kolegom z činohry, ako sa prejavuje nesloboda o ktorej hovoria, vysvetľuje Jarjabek a zdôrazňuje, že: "TOTO sme sa nedozvedeli".

Čo sa dozvedeli je to, že je ohrozená prevádzka národného divadla, pretože v rámci jej prevádzky sú aj dielne, ktoré sa dostali do situácie, že ich treba rekonštruovať.

"Zatiaľ by to bolo všetko v poriadku," dodáva Jarjabek. "Lenže sa stalo, že rekonštrukcia nebola pripravená, resp. neboli pripravené náhradné priestory a tu začína problém, pretože ako keby nebola zabezpečená výroba kostýmov a výroba scény pre ďalšie inscenácie.

Čiže TOTO je ten problém SND o ktorom sme nevedeli, vraví v rozhovore pre HD Dušan Jarjabek a nie ten problém politických vyhlásení, ktoré teda tiež sme spomenuli a chceli sme vysvetlenie od pani riaditeľky, ktorá nám v tomto zmysle nevedela podať relevantnú informáciu, lebo ona stále hovorí o nejakom občianskom postoji a tak som sa jej opýtal čo by sa stalo, keby som ja vyšiel na javisko ako člen činohry a hovoril o inom postoji, či by som mohol. Odpoveď bola, že: "ak by to väčšina schválila...,"

Je to nefér v tom zmysle, že takéto divadlo prichádza o istú skupinu obyvateľov, lebo keď niekto príde do divadla, tak nepríde preto, aby počúval politiku. Považujem to za nefér, musí to riešiť generálna riaditeľka. 

Dušan Jarjabek sa vyjadril aj k údajnému zrušeniu predstavenia s LGBT agendou. 

Jarjabek ozrejmil, že predstavenie nemohlo byť zrušené, lebo žiadna zmluva nebola podpísaná a išlo o cielene ohnutú informáciu, ktorá rozdelí verejnosť a veľmi dobre sa to podľa neho novinársky predáva.

Pýtali sme sa, či je možný scenár, že pani riaditeľka Ťapáková odíde a nastúpi opäť pán Drlička tak, ako sa vyjadril? To sú špekulácie, odpovedal p. Jarjabek.

Jarjabek sa vyjadril aj k odvolávaniu ministerky kultúry. Podľa Dušana Jarjabeka nie je dôvod odvolávať Martinu Šimkovičovú. 

VIAC VO VIDEU:

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

 

 

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok