Zima sa blíži. Ukrajinci začali „premýšľať“
15 | 10 | 2024 I Gabriela Fedičová

Nemecký magazín Der Spiegel je ďalším z médií, ktoré upozorňujú, že Ukrajina skutočne zvažuje uzavretie mieru s Ruskom, aj za cenu územných strát. Už aj z Kyjeva zaznieva, že je potrebné uvažovať realisticky, a to aj preto, že americká podpora Ukrajiny nepochybne zoslabne, píšu Parlamentní listy.

Prieskumy tiež ukazujú, že rastie počet Ukrajincov, ktorí sú ochotní uzavrieť mier, aj keď to znamená, že im Rusi vezmú časť územia.

Der Spiegel upozorňuje, že Ukrajinu čaká tretia vojnová zima a krajina je vyčerpaná. Je natoľko vyčerpaná, že tohtoročná zima môže byť vôbec najhoršia. Vláda preto momentálne vedie „vážne diskusie“ o tom, že sa vzdá svojho cieľa plnej obnovy územnej celistvosti, uviedol pre Der Spiegel nemenovaný predstaviteľ. Podľa neho Ukrajinci dlho verili, že „víťazstvo musí znamenať bezpodmienečnú kapituláciu Putinovho Ruska“. Postupom času však stále viac ľudí dospelo k názoru, že to nie je realistické. Bol to „nesprávny pohľad na víťazstvo,“ poznamenal predstaviteľ, ktorý si želal zostať v anonymite.

Vláda v Kyjeve si podľa zdroja listu Der Spiegel uvedomuje, že bez ohľadu na výsledok jesenných prezidentských volieb v USA, či už zvíťazí Kamala Harrisová alebo Donald Trump, Američania budú Ukrajinu podporovať čoraz menej. Predseda Snemovne reprezentantov Mike Johnson, podporovateľ Trumpa, nedávno povedal, že nemá „chuť ďalej financovať Ukrajinu“. Trump v kampani tvrdí, že ako prezident USA stiahne Američanov z rusko-ukrajinskej vojny.

Server Kyiv Independent upozorňuje, že rastie počet Ukrajincov ochotných uzavrieť mier výmenou za územné ústupky voči Rusku

Prieskumy z júla tohto roku síce naznačujú, že 55 % Ukrajincov je proti územným ústupkom výmenou za mier, ale toto číslo je nižšie ako v predchádzajúcich prieskumoch: prieskumy vo februári a decembri 2023 ukázali, že proti takýmto ústupkom bolo 65 % a 74 % opýtaných.

Washingtonský Inštitút pre štúdium vojny (ISW) navyše upozorňuje, že Rusi obnovili útočné operácie v Záporožskej oblasti, kde podľa inštitútu agresori dosahujú taktické úspechy. Podľa analytikov sa zatiaľ nezdá, že by išlo o začiatok väčšej operácie. Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak však územné ústupky odmietol. V rozhovore pre televízny kanál Current Time TV, ktorý má redakciu v Prahe a vysiela v ruskom jazyku, zdôraznil, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to hovorí dostatočne jasne.

„Prezident o tom hovoril opakovane. Ústredným bodom jeho vyjadrení je, že nesmie dôjsť k zmrazeniu vojnového konfliktu, pretože to nepovedie k ukončeniu vojny ako takej. Povedie to len k tomu, že Rusko získa príležitosť akumulovať ďalšie zdroje a pokračovať v tretej fáze (vojny) s ešte masívnejším zabíjaním ukrajinských civilistov,“ uviedol Podoľak.

ZÁHADNÉ zmiznutie tínedžerky. Pomôžte ju NÁJSŤ! TAKTO vyzerá
Bratislavská polícia spustila rozsiahle pátranie po nezvestnej Dominike Bednárikovej, ktorá zmizla bez stopy. Mladá 16-ročná Bratislavčanka bola naposledy videná včera večer a odvtedy akoby sa po nej zľahla zem. Jej náhle zmiznutie vyvoláva... Čítať ďalej
14 | 10 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok