Už aj západné médiá píšu o tom, čo robia s Maďarmi na Ukrajine
14 | 10 | 2024 I Gabriela Fedičová

Španielsky denník ABC vo svojej reportáži z Podkarpatskej Rusi (Zakarpatská oblasť Ukrajiny) upozornil na vážne nedostatky ukrajinského jazykového zákona a zdôraznil, že miestni Maďari sa s vojnou nestotožňujú. Tlačená verzia denníka ABC zverejnila reportáž o Podkarpatskej Rusi, ktorú od začiatku vojny „iba“ raz zasiahli, a to podľa miestneho novinára nie z geografických, ale geopolitických dôvodov: v okolí sa nenachádza žiadna kritická infraštruktúra, informuje maďarský portál Mandiner.

Článok sa zameriava najmä na situáciu maďarskej menšiny: podľa autora ich nie je veľa, asi 100 tisíc, ale za nimi stojí tisícročná história a maďarská vláda.

Poznamenal, že na Podkarpatskej Rusi majú ľudia bližšie k Budapešti než k Kyjevu, a to nielen geograficky.

Jedno dievča v rozhovore vyjadrilo nespokojnosť, že v jej dedine sú všetci Maďari, ani jeden Ukrajinec, a napriek tomu museli odstrániť všetky maďarské symboly, vrátane názvov ulíc. Jeden chlapec prezradil, že ukrajinskí Maďari sa s vojnou nestotožňujú.

Portál sa tiež pýtal študentov na otázku pripojenia Podkarpatskej Rusi k Maďarsku, pričom jeden z nich odpovedal: „Bolo by to fantastické“, no ak by nebolo možné žiť v mieri, najlepším riešením by bola nezávislá Podkarpatská Rus, keďže už teraz je ako malá krajina.

Verona sa durdí, máli sa jej pozornosti
Podržte sa, volá po objektivite! Máli sa jej priestor, ktorý podľa nej v médiách dostáva ona a kolegovia z jej parlamentného klubu. Odvoláva sa na to a tamto, mudruje (zas a už nespočetný krát), teoretizuje. Odborníčka na absolútne všetko a ešte... Čítať ďalej
13 | 10 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok