Strážcovia prezidentského paláca: 23 rokov vernosti a hrdosti
14 | 10 | 2024 I Bari Zajačková/ TASR

Čestná stráž prezidenta SR oslávila tento rok 23 rokov od svojho založenia. Za viac ako dve desaťročia sa príslušníci útvaru zúčastnili na vyše 5000 protokolárnych aktivitách - oficiálnych návštevách či vojenských poctách. V súčasnosti v čestnej stráži pôsobí 192 príslušníkov. TASR o tom informoval odbor komunikácie prezidentskej kancelárie.
        

Čestnú stráž prezidenta SR tvorí aktuálne 172 mužov a 20 žien. "Spĺňať musia prísne podmienky, mať nielen fyzické predpoklady na túto prácu, ale aj vysokú psychickú odolnosť. Charakteristickou črtou príslušníka čestnej stráže je silné národné cítenie, hrdosť i vernosť SR. Vytvárajú prvý dojem a obraz o Slovensku pred prijatím významných svetových politikov či osobností spoločenského života pred prijatím u hlavy štátu," priblížili z kancelárie.
        

Útvar čestnej stráže spadá pod Ozbrojené sily SR. Jednou z úloh je aj stráženie sídla prezidenta SR, jeho hostí a v čase vojny aj ochrana hlavy štátu a obrana jeho sídla. Striedanie stráží na nádvorí Prezidentského paláca sa vykonáva denne v pracovných dňoch presne napoludnie.
        

Príslušníci čestnej stráže za viac ako dvadsať rokov existencie nacvičili aj viacero exhibičných vystúpení. "Tohtoročnou novinkou je sedemminútový program v historických uniformách pripravený len na slovenské pesničky aj z dôvodu osláv 80. výročia SNP," uviedla prezidentská kancelária.
        

Počas svojej existencie čestná stráž vymenila niekoľko druhov uniforiem. Najnovší model bol zavedený v roku 2008. Základom je sako s dvojradovým zapínaním. Použitie vojenskej symboliky, štátnych symbolov, farebných lemov a výšiviek dotvára charakter rovnošaty. Odev je doplnený bielymi rukavicami a lakovými poltopánkami. Súčasné rovnošaty sa používajú na oficiálnych akciách prezidenta SR, pri návšteve významných predstaviteľov z iných štátov alebo pri štátnych protokolárnych akciách SR a pri vykonávaní čestného stráženia sídla prezidenta.

Europoslankyňa VARUJE, izraelské útoky v Gaze zabíjajú civilistov, nie teroristov (VIDEO)
Europoslankyňa Katarína Roth Neveďalová (Smer-SSD) je jednou z tých, ktorí nahlas varujú pred nebezpečnou situáciou, ktorá sa vytvorila počas posledného roka na Blízkom východe vďaka politike Izraela. V relácii Novinky z Europarlamentu na JOJ24... Čítať ďalej
14 | 10 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok