Tatranské plesá sú, zdá sa, v kurze! NEUVERITEĽNÉ, čo NAŠLI potápači! (FOTOGALÉRIA)
15 | 10 | 2024 I Eka Balaskova

Tatranské plesá sú, zdá sa, v kurze. Zvlášť v posledných týždňoch, kedy Veľké Hincovo pleso preslávil neexistujúci tajomný tvor. Senzácie sú však senzácie a realita je taká, že naše tatranské poklady sú každoročne po letnej sezóne doslova zanešvárené odpadom. O ich čistenie sa každoročne v prvej polovici októbra starajú potápači, ktorí teda na dne nachádzajú všeličo. Najčastejšie však plastové poháre, konštatuje Nový čas.

Tradícia októbrového čistenia tatranských plies má už viac, ako 30 rokov. To, ktoré sa uskutočnilo nedávno, bolo však milým prekvapením. Po hodinovom hľadaní sa viacerí potápači vynorili s prázdnymi vrecami na odpad. Iným v nich skončili prevažne plastové poháre a drobný odpad. Bilancia hovorí o štyroch vyčistených plesách, z ktorých 59 potápačov vyzbieralo 68 kilogramov odpadu.

Prišli až zo Senca

„Začínali sme ako 15 roční, ešte vo Zväzarme (Organizácia, ktorá za socializmu zastrešovala netradičné aktivity ako napr, potápanie automobilizmus, lietanie, zoskoky padákom..., pozn. red.) a od začiatku sme sa zúčastňovali tejto skvelej akcie. Dokonca niečo podobné sme pred 15timi rokmi začali organizovať aj u nás. Už niekoľko rokov si kladieme otázku, kedy nastane ten čas, že z plesa už nebudeme vyberať odpadky,“povedal Novému času 58-ročný Lojzo z juhozápadu Slovenska.

TAKTO Kaliňákova MISIA posilňuje vzťahy s najväčšou moslimskou krajinou SVETA (VIDEO)
Keď zhruba pred rokom premiér Robert Fico, či minister zahraničia Juraj Blanár (obaja Smer-SSD) hovorili o politike na všetky štyri svetové strany, opozícia, ale aj červené denníky hovorili len o civilizovanom západe a o barbarstve z východu, čím... Čítať ďalej
14 | 10 | 2024 | Eka Balaskova

Heuréka, stalo sa

„Naozaj ani po 50 minútach hľadania na dne plesa v tej najfrekventovanejšej oblasti okolo lodičiek, sôch a móla sme nič nenašli,“ potešila sa pätica potápačov. Podobné šťastie mali neskôr viacerí, medzi ktorými bol aj gymnazista z Košíc.

Bol som tu už minulý rok, to mi mama musela podpísať súhlas, a vytiahol som niekoľko kíl odpadkov. Dnes naozaj som nič nenašiel,“potvrdil Novému času najmladší účastník.

Tatranská víla to nebola. Dámy, prihlásite sa?

V plesách mnohokrát končia veci aj nedobrovoľne. Potápači našli aj slnečné okuliare, náramok, alebo dámsky letný klobúčik. František Ondruš, ktorý dohliadal na ponorenie a vynorenie sa potápačov sa smial, že zo vyzerá, ako keby sa niektorá z tatranských víl zbavovala letných doplnkov.

Kuriózne nálezy

Najťažším nálezom tohto roka bol mohutný železný pánt. Bezkonkurenčne najzaujímavejším bol nález, ktorý bol vytiahnutý z Velického plesa.

„Našiel úplne očistenú bielu lebku. Bol som presvedčený, že je to kamzík, ale pracovníci TANAP-u, ktorí sa v tom vyznajú, to popreli. Môže to byť ovca, koza ale že určite nie kamzík. Ako sa tam tá lebka dostala?,“zauvažoval Michal Procházka - riaditeľ festivalu potápačských filmov.

Vo Velickom plese vyzbieralo 10 potápačov 3 kilá odpadu.

Na Popradskom plese sa 7 zo štrnástich potápačov ponorili len so šnorchlom. Všetci spolu vytiahli 12,5 kg odpadkov.

Zajtra vodiči prejdú skúškou ohľaduplnosti. Pripomenieme si Svetový deň bielej palice
Už zajtra, 15. októbra sa vodiči v mnohých slovenských mestách budú môcť stretnúť so zvýšeným pohybom ľudí s bielou palicou. Únia nevidiacich a slabozrakých v spolupráci s Prezídiom policajného zboru aj v tomto roku na tento termín chystá... Čítať ďalej
14 | 10 | 2024 | Eka Balaskova

Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Štrbské pleso - jedno z plies, kde prebehla "očista"
Štrbské pleso - jedno z plies, kde prebehla "očista"
TASR
Štrbské pleso - jedno z plies, kde prebehla "očista"

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok