ŠKANDÁL v talároch: Sudca čelí obvineniu z fyzického útoku na kolegu
14 | 10 | 2024 I Bari Zajačková/ TASR

Pred senátom Najvyššieho správneho súdu (NSS) SR vypovedal v pondelok proti disciplinárne obvinenom sudcovi Jurajovi Klimentovi sudca Peter Paluda. Toho mal Kliment minulý rok fyzicky napadnúť na parkovisku Kancelárie Najvyššieho súdu SR na Panónskej ulici v Bratislave.
        

Vo svojej výpovedi sudca Paluda opísal, ako mu sudca Kliment nedal prednosť v jazde a autom blokoval prístup na parkovacie miesto. Paluda tvrdil, že Klimenta vyzval, aby cúval. Tiež priznal, že napriek tomu že Klimentovi následne neúmyselne nacúval do auta, vystúpil z neho, aby sa uistil, že mu nespôsobil škodu. Po vystúpení z auta ho mal podľa jeho slov Kliment napadnúť. "Chytil ma za košeľu, a chcel ma udrieť päsťou," ozrejmil Paluda. Poukázal na to, že zo strany Klimenta čelil slovným útokom aj v minulosti. Počas výpovede zároveň prehrávali obrazový záznam z parkoviska.
        

Kliment sa vo svojej výpovedi odvolal na znalecký posudok, ktorý nechal vyhotoviť. Ten podľa jeho slov jasne ukazuje, kto porušil pravidlá cestnej premávky. Paluda podľa neho vo svojej výpovedi zveličoval.
        

Spoločný návrh na začatie disciplinárneho konania voči sudcovi NS SR Klimentovi podali Sudcovská rada Najvyššieho súdu SR spolu s predsedom súdu Jánom Šikutom. Návrh sa týka incidentu na parkovisku Kancelárie Najvyššieho súdu na Panónskej ulici v Bratislave zo 17. októbra 2023, konkrétne fyzického útoku sudcu vo vzťahu k inému sudcovi na verejnosti.

Sudcovská rada NS žiada pre J. Klimenta trest, právny zástupca oslobodenie

Sudcovská rada Najvyššieho súdu (NS) SR žiada pre disciplinárne obvineného sudcu Juraja Klimenta disciplinárne opatrenie vo forme preloženia na súd nižšieho stupňa, prípadne zníženie funkčného platu o 50 percent na obdobie jedného roka. Zástupca Sudcovskej rady NS Patrik Príbelský to uviedol v záverečnej reči. Klimentov právny zástupca Matúš Harkabus žiada oslobodenie spod disciplinárneho obvinenia. Argumentoval, že Klimentov skutok nebol disciplinárnym previnením. Rozhodnutie má senát Najvyššieho správneho súdu (NSS) SR vyhlásiť v utorok (15. 10.).
        

"Dokazovaním sa podarilo preukázať, že boli naplnené znaky závažného disciplinárneho previnenia. Zo strany disciplinárne obvineného sa 'nejednalo' o nutnú obranu," konštatoval Príbelský.
        

Harkabus tvrdil, že skutok sa nestal tak, ako je popísaný v disciplinárnom návrhu. Tiež zhodnotil, že Klimentova nutná obrana nebola neprimeraná.

Minister Šaško sa postaví tvárou v tvár nespokojným zdravotníkom
Minister zdravotníctva Kamil Šaško (Hlas-SD) sa v pondelok popoludní stretne s lekármi a zástupcami zdravotníkov. Verí, že dokážu nájsť kompromis, pretože inak sa podľa neho podobné situácie riešiť nedajú. Informoval o tom na sociálnej sieti. Účasť... Čítať ďalej
14 | 10 | 2024 | Bari Zajačková/ TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik