Rokovania? Alebo už Moskva rozhodla?
14 | 10 | 2024 I Milan Laca

Autor: Kiril Strelnikov

Rokovania už nie sú potrebné: Rusko sa rozhodlo „resetovať“ Ukrajinu kúsok po kúsku.

Volodymyr Zelenskyj si zvolil zdanlivo úplne nelogickú tému pre svoj nedávny prejav na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN.
Čo hovorí?
Namiesto zvyčajných výziev na ďalšie ďalekonosné zbrane a veľa, veľa peňazí,  zrazu začal vášnivo rozprávať o ukrajinskej energii, ktorú predtým nemal v láske. Energetický systém Ukrajiny je podľa neho zničený na 80 percent a preto „možno túto zimu ostanú milióny ľudí bez tepla“. Prečo sa Zelenskyj rozhodol využiť pravdepodobne svoju poslednú príležitosť vystúpiť v OSN pre tému transformátorov a drôtov?
Bojovali by s Ruskom. A čím? Zbrane nie sú!
EÚ nemôže poskytnúť Ukrajine potrebné množstvo zbraní. Európska únia investuje do ukrajinského obranného priemyslu, pretože ona sama nedokáže poskytnúť Kyjevu potrebný objem zbraní, píše The Washington Post. Vysvetľuje to rozhodnutie EÚ prideliť... Čítať ďalej
14 | 10 | 2024 | Milan Laca
Prišiel na to Západ?
Opona v tejto otázke môže byť čiastočne odkrytá článkom v  The Washington Post s názvom „Ukrajinské energetické problémy tejto zimy padnú na plecia vyčerpaných ľudí“. Podľa expertov z WP sa „nadchádzajúca zima môže stať pre Ukrajinu najťažšou počas celého konfliktu v dôsledku nedostatku energetických zdrojov a zlého psychického stavu obyvateľstva“.  To znamená, že Ukrajina môže utrpieť porážku nie kvôli ruským zbraniam, ale kvôli nedostatku elektriny.   
Energetika v troskách
Podľa ruských a zahraničných expertov, bez ohľadu na to, s akými číslami Zelenskyj a spol. žonglujú, sa  už kumulatívny efekt systematických útokov ruskej armády na zariadenia na výrobu a rozvod energie na Ukrajine stáva kritickým. Teraz sa Ukrajina začala (zatiaľ) rozpadať na dva „energetické ostrovy“: západno-stredný, ktorý je založený na jadrových elektrárňach Rivne a Chmeľnickom a je napájaný zo susedných krajín EÚ a podmienečne na východný (Odeská, Nikolajevská, Záporožská, Dnepropetrovská, Kyjevská, Sumská a Charkovská oblasť), ktorá má len Juhoukrajinskú jadrovú elektráreň a zvyšky vodných a tepelných elektrární.
Smutná vízia
Ruské ozbrojené sily zo zrejmých dôvodov nezasahujú samotné jadrové elektrárne. Stačí zničiť alebo vážne poškodiť rozvody, bez ktorých bude jednoducho nemožné prenášať energiu ďalej. V dôsledku toho sa môžu celé regióny dostať do úplného výpadku prúdu, pretože kvôli „ostrovizácii“ už nebude možné presmerovať elektrinu z iných regiónov.  
Pochopili?
Západ si zrejme uvedomil, že Rusko sa rozhodlo zamerať na čiastočné „asymetrické“ zrušenie Ukrajiny. Na stretnutí G7 sa minister zahraničných vecí USA Blinken rozzúril a povedal, že na Ukrajine „budúca zima bude ťažká“, pretože „Putin používa zimu ako zbraň“, takže „musíme dať Ukrajine všetko, aby túto zimu prežila“. Jedna vec je však jasná: nech urobia kurátori Kyjeva čokoľvek, nevyhnutný kolaps ukrajinského energetického sektora (a s ním aj samotnej krajiny) nemožno zastaviť a my to nedovolíme, píše autor.
Nemci už určili aj dátum: VTEDY môže Rusko napadnúť NATO
"Vedúci predstavitelia NATO pravidelne diskutujú o tom, že Rusko sa môže pripravovať na vojnu proti NATO. Rusko bude najneskôr do konca tohto desaťročia pripravené napadnúť NATO, vyhlásil Bruno Kahl, šéf nemeckej Spolkovej spravodajskej služby... Čítať ďalej
14 | 10 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

 
Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok