Odvážny lekár alebo nebezpečný šarlatán? Michal Zoldy ho BRÁNI: HAMUJTE S ÚTOKMI NA KOTLÁRA!
14 | 10 | 2024 I Bari Zajačková

Najstarší slovenský politický komentátor Michal Zoldy vyvolá pravdepodobne rozruch svojím najnovším príspevkom, v ktorom sa zastal červenými médiami často pranierovaného splnomocnenca vlády pre prešetrenie pandémie Petra Kotlára. Ten sa ocitol v centre pozornosti po zverejnení svojej správy o pandémii koronavírusu, ktorá vyvolala vlnu rozporuplných reakcií.

"Dr. Kotlár je mi ľudsky sympatický. Pripomína mi známe statočné postavy minulosti ako boli Jan Hus, Mikuláš Koperník alebo Giordano Bruno," píše Zoldy vo svojom komentári. Podľa neho by Kotlár v minulých storočiach čelil tvrdému prenasledovaniu: "Ak by nebolo dvadsiate-prvé storočie ale trebárs pätnáste alebo šestnáste, MUDr. Kotlár by bol po krátkom nenávistnom procese upálený alebo sťatý niekde na verejnom priestranstve v miestach, kde dnes stojí námestie SNP, pre výstrahu všetkým, ktorí by sa ako on odvážili vzoprieť jedinej schválenej pravde."

Ostrá kritika médií a obhajoba vedeckej diskusie

Zoldy vo svojom príspevku nešetrí kritikou súčasného mediálneho pokrytia kauzy okolo Kotlára. "Okolo Dr. Kotlára sa po uverejnení jeho správy spustilo ďalšie z radu mediálnych pekiel a lynčovaní niekoho, kto komusi veľmi prekáža," konštatuje komentátor. Zároveň obhajuje Kotlárovo právo klásť "nepríjemné ale správne a logické otázky v kauze, ktorá smrdí od samého začiatku jednak jej pôvodom a príčinou a jednak jej hlbokými protirečeniami a vážnymi konzekvenciami - z viacerých hľadísk."

Známy komentátor pripomína aj svoje dlhoročné skúsenosti v oblasti medicíny: "Na rozdiel od iných komentátorov nelekárov mám pri tom predsa len výhodu v tom, že hoci nie som lekár či molekulárny biológ, v lekárskych kruhoch som sa pohyboval dlhé roky ako prekladateľ vedeckých prác našich renomovaných medicínskych odborníkov."

Výzva k opatrnosti a spomienka na veľké osobnosti slovenskej medicíny

Zoldy spomína na významné osobnosti slovenskej medicíny, ktoré by podľa neho mohli do súčasnej diskusie vniesť potrebný nadhľad a odbornosť: "Kto mi tu v týchto búrlivých časoch hystérie okolo Dr. Kotlára chýba sú práve tie veľké postavy našej lekárskej vedy, ktoré som poznal a ktorým som ako prekladateľ pomáhal pri publikovaní ich prác v zahraničí - bohužiaľ už nežijú. Je to škoda, lebo oni svoje hodnosti docenta a profesora nezískali expresným spôsobom ale desiatkami rokov tvrdej obetavej vedeckej práce."

Zoldy v závere svojho komentára varuje pred unáhleným odsudzovaním Kotlára a pripomína historickú aféru s liekom Contergan. "Hamujme s útokmi na Dr. Kotlára, lebo sa nám môže stať, že časom zažijeme podobné celosvetové blamáže, ako bola conterganová aféra, ktorá v minulosti otriasla dovtedajšou bezhraničnou dôverou vo farmaceutický priemysel. Čo bol Contergan? "Bol to liek, ktorý prešiel testami na dobrovoľníkoch a spĺňal podmienky pre užívanie. Predchádzajúcimi testami nebolo zistené, že by látka "K17" v pokusoch na zvieratách i v rámci klinických štúdií na dobrovoľníkoch mala nejaké negatívne vedľajšie účinky."

A potom to prišlo.... Contergan, známy ako Talidomid, mal totiž ako sa ukázalo závažné teratogénne účinky a Nemecko zasiahla doslova explózia poškodení plodu v tele žien, ktorým sa narodili telesne postihnuté deti lebo v tehotenstve užívali Talidomid," píše Zoldy.

Prípad Petra Kotlára tak naďalej rozdeľuje slovenskú spoločnosť. Zatiaľ čo jeho kritici ho označujú za šíriteľa nebezpečných dezinformácií, podporovatelia ako Michal Zoldy v ňom vidia odvážneho vedca, ktorý sa nebojí spochybňovať zaužívané postupy. 

Hlavný denník a nedeľné zamyslenie Michala Zoldyho
"Človek sa niekedy nestačí na Slovensku čudovať, čo tu koho napadne. V ďalšom živote pôjdem za lekára, ak ma zoberú na medicínu. Rovno za primára.... a budem to všetko rad radom očkovať hlava nehlava." Citát Michal Zoldy Názor Michala Zoldyho,... Čítať ďalej
13 | 10 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok