Michael Schumacher: VIEME, ako komunikuje s okolím
14 | 10 | 2024 I Eka Balaskova

Michaelovi Schumacherovi svet „ležal pri nohách“ - býval prestížnym jazdcom seriálu pretekov Formuly 1. Koncom roka 2013 mal nehodu na lyžovačke v Alpách a odvtedy sa liečil najskôr v rôznych zariadeniach, neskôr rehabilitoval v domácom prostredí. Rodina od začiatku jeho stav nemedializovala, vie o ňom len pár blízkych ľudí. V poslednej dobe pár informácií na verejnosť predsa len preniklo. Jednou z tých, ktorí čo-to prezradili, je aj 44-ročná bývalá manželka šéfa „Schumiho“ tímu Flavia Briatorreho, Elisabetta Gregoriaciová.

Že to už nie je Michael, akého poznáme, priznal zhruba pred rokom aj bývalý šéf tímu Ferrari Jean Todt. Podľa Gregoriaciovej Schumacher nerozpráva, no komunikuje očami, čo už dávnejšie naznačil aj jeho syn Mick. Schumi už niekoľko rokov žije v Španielsku, kde má prvotriednu zdravotnú starostlivosť v kruhu rodiny. Schumacherovi bola doslova osudnou lyžovačka len pár metrov mimo obľúbenej zjazdovky. Neskoršie vyšetrovanie vyvrátilo dohady, že lyžoval prirýchlo – nevedel o balvanoch skrytých pod snehom. Po nehode sa trištvrte roka liečil v sanatóriu, odvtedy je v domácej starostlivosti.

Už to nie je „ten“ Michael...

Bývalý šéf Farrari Jean Todt od nehody niekoľkokrát hovoril o Schumiho liečbe. 

„Michael je tu, takže mi nechýba. Ale už to jednoducho nie je Michael, akým býval. Je iný a úžasne ho vedie manželka a deti, ktoré ho chránia. Jeho život je teraz iný a ja mám tú česť zdieľať s ním chvíle. To je všetko, čo sa dá povedať. Žiaľ, pred desiatimi rokmi ho zasiahol osud. Už to nie je ten Michael, akého sme poznali vo Formule 1,“  povedal pre Daily Mail Todt zhruba pred rokom.

Schumacher takmer 10 rokov po nehode. Znova sa objavujú správy o jeho stave
Kedysi bol prestížnym jazdcom seriálu pretekov Formuly 1. Koncom roka 2013 mal nehodu na lyžovačke v Alpách a odvtedy sa liečil najskôr v rôznyc zariadeniach, do súčasnosti v domácom prostredí. Rodina od začiatku jeho stav nemedializovala, vie o... Čítať ďalej
31 | 01 | 2023 | Eka Balaskova

Komunikuje očami

„Michael nehovorí, komunikuje očami. Môžu ho navštíviť len traja ľudia a ja viem, kto je to," povedala Gregoriaciová s tým, že Schumacherovci žijú v Španielsku a v ich novom dome jeho manželka zriadila niečo, ako nemocnicu.

Na tom niečo bude

Podľa Daily Mail španielske médiá už pred štyrmi rokmi informovali, že Schumacherovci sa  natrvalo presťahovali do exkluzívneho domu na luxusnom pozemku Las Brisas neďaleko Andratxu na juhozápade Malorky.

Informácie, že Schumacher nemôže hovoriť, naznačil jeho syn Mick počas dokumentárneho filmu Netflix o živote jeho otca z roku 2021. „Myslím, že otec a ja by sme si teraz rozumeli iným spôsobom,“ povedal Mick

Osudný záver roka 2013

Schumacherov život 29. decembra 2013 rapídne zmenila tragická nehoda. Pár metrov od obľúbenej zjazdovky mu bol osudný pád, ktorý mal za následok vážne poranenia hlavy. Za všetkým boli balvany prikryté snehom. Jeho lyže na jeden taký balvan narazili, pár metrov letel vzduchom a už sa nedokázal vyhnúť nárazu na iný kameň. Zlomil si lebku a zostal s poranením mozgu. 

Lyžiarske hliadky a záchranný tím helikoptér dorazili na miesto v priebehu niekoľkých minút, pričom očití svedkovia tvrdili, že Schumacher bol po nehode pri vedomí, ale nedokázal odpovedať na otázky a mal nekoordinované pohyby.  

Záchranný tím ho znehybnil a previezol do neďalekej nemocnice Moutiers. Odtiaľ ho helikoptéra letecky prepravila do Centre Hospitalier Universitaire de Grenoble, popredného zdravotníckeho zariadenia vybaveného špecializovanou neurochirurgickou jednotkou. Tu absolvoval dve život zachraňujúce operácie na zníženie tlaku na mozog.

Ľudstvo otvorilo novú kapitolu v dobývaní vesmíru (VIDEO)
SpaceX v nedeľu popoludní úspešne odštartoval svoju raketu Starship na jej piaty testovací let, počas ktorého sa prvýkrát pokúsili zachytiť a úspešne chytili vracajúcu sa nosnú raketu Super Heavy pomocou mechanických „paličiek“ v odpaľovacej veži.... Čítať ďalej
13 | 10 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vyšetrovanie vyvrátilo dohady

Neskoršie vyšetrovanie dospelo k záveru, že Schumacher išiel normálnou rýchlosťou a nelyžoval nad svoje schopnosti v momente nehody. Keby nemal na hlave prilbu, pád by takmer určite neprežil. Podľa odborníkov však na jeho stav mohla mať vplyv nehoda na motorke z februára 2009, pri ktorej utrpel zlomeniny hlavy a krku.

Domov sa vrátil deväť mesiacov po nehode, odkedy má nepretržitú starostlivosť manželky a tímu zdravotníkov.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok