Matúš Šutaj Eštok: Politika nesmie byť reality šou, ale služba ľuďom (VIDEO)
14 | 10 | 2024 I Eka Balaskova

Minister vnútra a predseda strany Hlas-SD Matúš Šutaj Eštok Hlavnému denníku poskytol rozhovor. Stalo sa tak pri príležitosti slávnostného otvorenia Sociálno-demokratickej akadémie s názvom “Hodnoty a historické korene sociálnej demokracie”. Podujatie spoluorganizoval Inštitút sociálnej demokracie a Nadácia Fridricha Eberta (Friedrich Ebert Stiftung).

Šutaj Eštok odpovedal na niekoľko otázok, v ktorýcvh sa Hlavný denník pýtal, či je dôležité dávať priestor mladým ľuďom v politike; o čom je sociálna demokracia, ale aj o tom, kam by mala smerovať súčasná politika.

Priestor pre mladých

Sociálno-demokratická akadémia je sieť diskusii, workshopov a komunikačných a mediálnych tréningov zameraných na mladú nastupujúcu generáciu sociálnodemokratických politikov. Je skutočne také dôležité, aby mladí ľudia dostávali priestor?

„Som toho dôkazom. Sám som ten priestor dostal pred niekoľkými rokmi. Dostal som ho od vtedajšieho ministra školstva Petra Pellegriniho. Som rád, že som ho mohol sprevádzať veľkou časťou jeho politickej kariéry,“konštatuje Šutaj Eštok pripomínajúc, že ide v jeho šľapajach aj v rámci straníckej línie.

Našli v koalícii riešenie hlavného sporu? Prvé špekulácie o poste predsedu parlamentu
Miesto predsedu parlamentu ostalo voľné potom, čo bol bývalý šéf NR SR Peter Pellegrini zvolený za prezidenta. Jeho miesto dočasne zastáva poslanec Hlasu Peter Žiga. V médiach sa však objavujú prvé informácie o vyriešení nezhôd v koalícii o tento... Čítať ďalej
12 | 10 | 2024 | Ivan Mihale

Ako v mladých vzbudiť záujem o politiku?

„Budem robiť to, čo robil aj on – budem dávať priestor mladým ľuďom, pretože si myslím, že mladí ľudia by mali rozhodovať o svojej budúcnosti,“ hovorí predseda Hlasu, ktorý aj takto chce v mladých ľuďoch podporiť ich záujem o politické aktivity, keďže nadchnúť mladých pre sociálno-demokratickú politiku je náročné.

Mladí musia vedieť, o čom je sociálna demokracia

„O tom budú diskutovať v najbližších týždňoch múdre hlavy. Mladým ľuďom musíme vrátiť záujem o každodenné dianie. Aby sme ich presvedčili, že má zmysel pomáhať, lebo sociálna demokracia je o pomoci slabším,“pripomína Šutaj Eštok. Ak sa totiž pomôže tým, ktorí si pomôcť nemôžu sami, vpred sa posunie aj spoločnosť.

„Pretože sa budeme všetci navzájom ťahať a to treba povedať mladej generácii, že to nie je o egoizme, ale o vzájomnej pomoci,“ doplnil minister.

Kam kráča súčasná politika

„Veľmi by som si želal, keby smerovala späť k ľuďom. Aby nebola o konfliktoch, hádkach, ale o riešeniach. Na veci môžeme mať rôzne názory, môžeme sa aj pohádať, ale mala by to byť hádka o niečom,“ hovorí minister s tým, že tak bude politika smerovať späť ku koreňom. Politika podľa neho nemá byť divadlo, ani realityšou, ale má byť službou,“ uzatvoril predseda Hlasu-SD.

Takto sa tancuje na hroboch obetí! Dnes je sviatok, či smútok?
BRATISLAVA – Kým začiatkom mesiaca bola jedinečná príležitosť „zabojovať“ proti alkoholu za volantom, v médiách bývalého mainstreamu kvôli piatim obetiam ožratého vodiča nik ani len kláves na notebooku nestlačil, pri rovnakom výročí iného činu sa... Čítať ďalej
12 | 10 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik