TAKTO Kaliňákova MISIA posilňuje vzťahy s najväčšou moslimskou krajinou SVETA (VIDEO)
14 | 10 | 2024 I Eka Balaskova

Keď zhruba pred rokom premiér Robert Fico, či minister zahraničia Juraj Blanár (obaja Smer-SSD) hovorili o politike na všetky štyri svetové strany, opozícia, ale aj červené denníky hovorili len o civilizovanom západe a o barbarstve z východu, čím mali na mysli predovšetkým Rusko a Čínu. Prešiel rok a slovenské politické špičky nadväzujú kontakty napríklad aj s Kóreou, tou Južnou samozrejme, ale najnovšie aj s Indonéziou. Presne tam bol na krátkej pracovnej návšteve minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SSD). Čo bolo účelom jeho cesty, vysvetlil vo videu priamo z Indonézie, kde rokoval s tamojším ministrom obrany - budúcim prezidentom tejto ľudnatej krajiny.

Pre lepšiu informáciu, Indonézia má zhruba 280 miliónov obyvateľov, z čoho zhruba 240 miliónov tvoria moslimovia, čo z nej robí najväčšiu moslimskú krajinu sveta. Zvyšok obyvateľstva tvoria zväčša kresťania. Po Azerbajdžane a Južnej Kórei naši predstavitelia v rámci záujmu rozvoja dobrých vzťahov upevňujú kontakty aj v Indonézii, kde sa otvára zaujímavá spolupráca pri dodávaní technológií zbrojárskeho priemyslu, ale aj medicíny, či iných oblastí.

Obranný priemysel

„Potvrdili sme, že naše vzťahy sú veľmi výnimočné a dlhodobé a rozoberali sme veľmi dôležité veci pre rozvoj vzájomných vzťahov, ale hlavne aj pre rozvoj Slovenska,“hovorí Kaliňák s tým, že slovenský obranný priemysel má v Indonézii veľmi dobré meno a na spolupráci so Slovenskom je veľký záujem. Je preto možné, že Slovensko bude jedným z hlavných dodávateľov pre indonézsku armádu.

Tropická pšenica

Kaliňák informuje aj o fakte, že slovenskí a indonézski odborníci vyvinuli špecifickú odrodu pšenice, ktorá sa dá pestovať aj okolo Rovníka.

„Vie dať dvakrát do roka žatvu a nakŕmiť tak množstvo ľudí, ktorí majú veľmi ťažký prístup ku kvalitnej strave,“dopĺňa minister obrany s tým, že aj o túto spoluprácu je veľký záujem. A záujem je aj o návštevu Richarda Takáča, ministra pôdohospodárstva v Indonézii.

Strážcovia prezidentského paláca: 23 rokov vernosti a hrdosti
Čestná stráž prezidenta SR oslávila tento rok 23 rokov od svojho založenia. Za viac ako dve desaťročia sa príslušníci útvaru zúčastnili na vyše 5000 protokolárnych aktivitách - oficiálnych návštevách či vojenských poctách. V súčasnosti v čestnej... Čítať ďalej
14 | 10 | 2024 | Bari Zajačková/ TASR

Vzdelávanie

„Slovenské univerzity, hlavne v oblasti vzdelávania lekárov majú veľmi dobré meno. Pripravujú veľmi silný štipendijný program pre stovky nových lekárov tu, v Indonézii. A ja sa teším, že budem môcť aj s pánom ministrom školstva prebrať túto novú formu spolupráce, aby sme mohli opäť vzdelávať inonézskych lekárov, vymieňať si skúsenosti a mohli sme aj našich odborníkov zapojiť do tejto medzinárodnej výmeny,“ priblížil minister obrany s tým, že aj táto oblasť bude ekonomickým benefitom pre Slovensko.

Dobré meno Slovenska

Kaliňák vo svojom videu konštatuje, že Slovensko má v Indonézii dobré meno vo viacerých oblastiach a to je dobrý základ na podporu rastu aj nášho hrubého domáceho produktu a tiež je to možnosť vytvorenia silného spojenectva s veľmi silnou krajinou.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok