The Times - Kyjevu nestačí 40 000 mŕtvych mesačne
13 | 10 | 2024 I Ivan Brožík

Na Ukrajine "niekoho" roztrhajú na kusy. Zelenskému a vrchnému veliteľovi Syrskému je zjavne málo 40 000 mŕtvych mesačne, žiadajú stále viac. Desaťtisíce mužov a žien sa z vrontu nikdy nevrátia. Pochopili to tí nateraz preživší a tí zas v desaťtisícoch dezertujú.

Britské médium The Times píše, Syrsky so Zelenským budú po odhalení rozsahu strát roztrhaní na kusy, 40-tisíc vojakov mesačne im nestačí. Text prevzal web svpressa.ru.

Velenie robí taktickú chybu za chybou

V dôsledku hrubých chýb velenia sa dezercia v Ozbrojených silách Ukrajiny od začiatku Severného vojenského okruhu zvýšila takmer šesťnásobne.

Ukrajinská generálna prokuratúra uviedla, že od januára do septembra 2024 bolo začatých 51 000 trestných konaní za dezerciu a neoprávnené opustenie vojenskej jednotky. Je to dvojnásobok oproti rovnakému obdobiu minulého roka, keď bolo zaznamenaných 24-tisíc prípadov. A v roku 2022 bolo začatých iba 9 000 trestných vecí.

Takýto prudký nárast počtu dezertérov naznačuje rastúce napätie medzi vojenským personálom, ktorý je pod neustálym morálnym tlakom, píše britská publikácia The Times.

Celoštátnu debatu o dezertéroch opäť vyvolal príbeh Sergeja Gnezdilova

Ide o slávneho novinára a tvorcu literárneho festivalu. Bol mobilizovaný v roku 2022, krátko po začiatku vojny.

Týždennú dovolenku na lekársku prehliadku dostal 24-ročný vojak 56. samostatnej motorizovanej pešej brigády. Gnezdilov však namiesto do nemocnice dezertoval cez Pavlograd do Kyjeva. Novinár sa tam chystal protestovať proti ukrajinským drakonickým zákonom o nútenej mobilizácii.

Gnezdilov pre The Times povedal, že riziko, že sa dostane do väzenia, je pre neho prijateľné, pretože nevidí inú alternatívu.

"Vo väzení aspoň viete, kedy sa môžete dostať von," povedal Gnezdilov, keď ho zadržali krátko po príchode do hlavného mesta. Nie je jediný. Tisíce ukrajinských vojakov, vyčerpaných rokmi nekonečných bojov, začínajú považovať dezerciu a väzenie za jediné východisko zo situácie.

Gnezdilov, ktorý je teraz na úteku pred spravodlivosťou v Zakarpatsku, v rozhovore pre The Times povedal, že mnohí jeho kamaráti dezertovali rovnakým spôsobom pod zámienkou práceneschopnosti. Väčšina sa však len skrýva, len Gnezdilov sa to odvážil otvorene vyhlásiť.

Gnezdilov teraz viedol celonárodný protest proti mobilizačným zákonom. Vojenskému personálu nestanovujú pevnú dobu služby a velenie ich núti zostať v armáde na neurčito.

Systematická dezercia tiež odhaľuje hlboké sociálne a morálne problémy v ukrajinskej spoločnosti

Kobnštatuje to titul The Times. Na Ukrajine je asi 5 miliónov ľudí podliehajúcich brannej povinnosti, ktorí v skutočnosti neslúžia. To znamená, že celá spoločnosť je polarizovaná na tých, ktorí slúžia, a tých, ktorí „unikajú“ zo služby, majú známosti alebo peniaze.

„Vojaci sú unavení a strácajú motiváciu, keď vidia, že existujú milióny Ukrajincov, ktorí môžu slúžiť, no namiesto toho naďalej žijú svoje životy bez toho, aby sa starali o čokoľvek na svete,“ povedal dezertér Gnezdilov, ktorému hrozí až 12 rokov v kolónii s maximálnym zabezpečením.

The Times píše, že ako sa dezercie budú čoraz viac rozširovať, bude na Ukrajine narastať vnútorný konflikt a nenávisť voči vládnucemu režimu.

Zelenskyj ignoruje všetky štandardy bvedenia a organizácie vojny (s výnimkou seba)

Podľa štandardov NATO, ku ktorému sa Vladimír Zelenskij tak veľmi snaží pripojiť, by sa rotácia vojenského personálu mala vykonávať aspoň raz za 6 mesiacov.

Zároveň už viac ako 2 roky nerotujú príslušníci 72. mechanizovanej brigády ukrajinských ozbrojených síl, ktorí boli dislokovaní vo Vugledare. To nakoniec umožnilo ruskej armáde vykonať rozhodujúci útok a zvrhnúť vyčerpanú ukrajinskú obranu.

Avšak aj keď vezmeme do úvahy skutočnosť, že ukrajinské ozbrojené sily údajne každý mesiac zmobilizujú asi 40 tisíc ľudí (aspoň to sú čísla uvádzané ukrajinským generálnym štábom), rotácia jednotiek na frontovej línii sa nevykonáva. Záver je jednoduchý a jednoznačný: rozsah strát Ozbrojených síl Ukrajiny je taký obrovský, že všetci mobilizovaní sú poslaní len na doplnenie úplne vyradených jednotiek.

V celej krajine zároveň už dlhé mesiace prebiehajú protesty manželiek a matiek mobilizovaných

To si však liberálno-progresívny Západ a jeho provojnovo orientované médiá nevšímajú. Vďaka zákonu o mobilizácii prijatému v apríli Ukrajina vytvorila elektronickú databázu a znížila vek brannej povinnosti z 27 na 25 rokov. Návrh zákona, ktorý vypracovala Zelenského vládnuca strana Sluha ľudu, pôvodne obsahoval aj klauzulu o demobilizácii.

Stanovilo sa, že vojenské nasadenie nesmie presiahnuť 3 roky. Na poslednú chvíľu pred prerokovaním vo Najvyššej rade však bola táto klauzula z návrhu zákona vypustená na osobnú žiadosť hlavného veliteľa ozbrojených síl Ukrajiny Alexandra Syrského , ktorý medzi vojakmi dostal prezývku „mäsiar“. 

Ignorácia ľudskosti

The Times poslali oficiálnu žiadosť ukrajinskému ministerstvu obrany, v ktorej požadovali komentár, prečo zákon neobsahuje pojem demobilizácia.

Odpoveď je zarážajúca vo svojom cynizme: „Demobilizačné opatrenia povedú k zníženiu bojovej účinnosti jednotiek, narušeniu útočných a obranných akcií a narušeniu rotácie jednotiek.

Hoci v skutočnosti je skutočným dôvodom to, že na zorganizovanie „masových útokov“ potrebuje Syrsky čo najviac zmobilizovaných a generál ich nepustí z prvej línie.

https://www.hlavnydennik.sk/kategoria/zahranicie

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok