Maslo, maslo, ktože má tvoje ceny na hlave?
13 | 10 | 2024 I Ivan Brožík

Už na to prišli aj Matovičovci. Urobili si výlet do Poľska a porovnávali ceny nákupu s podobným na Slovensku. "Objavili" skvelú propagandistickú prax médií. Vždy keď naši "investigatívci" prišli s objavom, že dačo je v zahraničí lacnejšie ako u nás, promptne zareagoval trh. "Veď je to drahé, nevideli ste včera v správach?" A tak sa teraz tešme, že médiá objavia do Vianoc (ako každý rok), okrem masla aj drahé vajcia a tie skutočne dvojnásobne následne zdražejú, "drahý" mak, "drahé" orechy a vlastne všetko drahé.

Ono sa to v praxi, aj v tej trestnej, nazýva "šírenie poplašnej správy". A druhá vec - nikto už napríklad v prípade masla nedopovie, o koľko kusov nám nariadenia Bruselu v uplynulých rokoch zdecimovali chovy hovädzieho dobytka a ako nás prinútili kupovať maslo francúzske, holandské, dánske, poľské a podobne. A ako s tým "matovičovci" a im ideologicky podobní nadšene súhlasili.  A nielen to.

Téme sa venoval na sociálnej sieti aj Richard Takáč - minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka a SMER - SSD

"Všade samé maslo, všade samé maslo!" Konštatuje minister. "O masle sa hovorí v obchodoch, medzi susedmi, na tlačovkách, aj v diskusných reláciách. Tak teda, POZRIME SA NA TO ..."

Tak teda...

"Normálna cena masla je teraz okolo 2,40 eura", hovorí minister Takáč. (HD dodáva, že za 250 gramov.) Ktosi mu v besede oponuje, že vraj "v našom obchode bolo dnes za 2,80 eura". (A dodáva, že na cenovke pod tým je suma vyše štyri eurá.) Vysvetlime, že jednotkovú cenu musia obchodníci uvádzať zo zákona. Minister poukazuje na to, že ceny si stanovujú obchodné reťazce a že niekde je "kocka" masla za 2.30 eura a niekde aj za 4 eurá. "To je obchodná politika, prídete do jedného obchodného reťazca, máte tam možno sedem druhov masla, veľakrát vidíme, že slovenský výrobca má vyššiu cenu a že akciová cena je zas pod značkou obchodného reťazca." Argumentuje či vysvetľuje minister Takáč. Lenže, často aj ten "drahý" produkt a produkt v reťazcovej akcii vyrába jeden a ten istý výrobca. Vraj - podľa ministra - "je za tým obchodná politika".

Ak sa k tomu pridá "slepačenie" médií či populizmus politikov

Potom spotrebiteľ vie, komu sa má za vysoké ceny poďakovať. (Veď to hovoril Matovič, veď to bola v správach, veď to napísali tam a tam.) A obchodník sa rád prispôsobí v duchu "veď to hovorili". To, že idú Vianoce a to, že vždy pred veľkou nocou rastie cena olejov, tukov, vajec, cukru, to už nikto nespomenie. ani to, že vďaka takýmto poplašným správam preplácame sezónne takmer všetko.

HUBÁRI POZOR! V obľúbenej lokalite sa potuluje medvedica s mláďaťom
Západoslovenská obec Čereňany (okres Prievidza) upozorňuje verejnosť na výskyt medvedice s mláďaťom v obľúbenej hubárskej oblasti. Zároveň vyzýva ľudí, aby boli ostražití. Medvedica s mláďaťom bola videná v sobotu asi o 6. hodine ráno na... Čítať ďalej
12 | 10 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

 

 
Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok