Ľudstvo otvorilo novú kapitolu v dobývaní vesmíru (VIDEO)
13 | 10 | 2024 I Gabriela Fedičová

SpaceX v nedeľu popoludní úspešne odštartoval svoju raketu Starship na jej piaty testovací let, počas ktorého sa prvýkrát pokúsili zachytiť a úspešne chytili vracajúcu sa nosnú raketu Super Heavy pomocou mechanických „paličiek“ v odpaľovacej veži. Ide o najsilnejší raketový systém, aký bol kedy postavený, a jedného dňa môže prepravovať ľudí na Mesiac a Mars, píše CNN, informuje Index.

1. októbra SpaceX dosiahol ďalší míľnik v dobývaní vesmíru: úspešne odštartovali a dokončili najnovší testovací let raketového systému Starship. Akcia bola významná, pretože tentoraz sa nosná raketa spoločnosti nevrátila na platformu, ale prakticky priamo na štartovaciu rampu, kde bola vesmírna loď zachytená obrovským žeriavom.

SpaceX zverejnil video z úspešného zachytenia na sociálnej sieti X:

„Plne znovu použiteľná raketa Starship je teraz naozaj blízko.“ To by znamenalo strategickú výhodu pre Spojené štáty v kozmickom priemysle a posunulo by nás bližšie ku kolonizácii Marsu.

Ľudstvo dosiahlo historický míľnik

Nosná raketa Super Heavy a vesmírna loď Starship odštartovali zo základne SpaceX v Boca Chica v Texase v nedeľu o 14:25 stredoeurópskeho času. Udalosť bola vysielaná naživo na sociálnej sieti X (predtým známej ako Twitter), kde historický okamih sledovali ľudia z celého sveta.

Skutočnou novinkou však nebol len štart vesmírnej lode, ale aj jedna z najambicióznejších snáh SpaceX: návrat a bezpečné zachytenie 71-metrov vysokej nosnej rakety Super Heavy počas jej návratu na Zem.

Obrovské kovové ramená vyvinuté SpaceX, ktoré sa nazývajú „paličky“ (v preklade z angličtiny „chopsticks“), úspešne zachytili nosnú raketu tesne pred tým, ako dosiahla zem. Je to prvýkrát, čo SpaceX vyskúšal túto technológiu v takomto rozsahu, a úspech predstavuje významný krok smerom k znovu použiteľnosti raketových systémov.

Kým sa nosná raketa Super Heavy vrátila na Zem, vesmírna loď Starship pokračovala v svojej ceste vesmírom

Pomocou šiestich motorov manévrovala a plánovalo sa, že pristávací manéver dokončí nad Indickým oceánom. SpaceX vopred oznámil, že neplánujú získať vesmírnu loď späť, cieľom bolo doladiť technológiu a manévre.

Trump oznámil, koľko času zostáva do tretej svetovej
Stručné, no desivé. Máme už len tri či štyri mesiace. Stačí iba jedno. Aby podľa Trumpa americké prezidentské voľby vyhrala Kamala Harrisová. Informuje agentúra RIA. Republikánsky kandidát na prezidenta Donald Trump vyjadril obavy, že v dôsledku... Čítať ďalej
13 | 10 | 2024 | Ivan Brožík

Vesmírna vízia SpaceX: lacnejšie vesmírne lety

Spoločnosť Elona Muska už roky pracuje na tom, aby raketové systémy boli znovu použiteľné, pretože to by výrazne znížilo náklady na cestu do vesmíru a urýchlilo by štarty vesmírnych misií. Vývoj raketového systému Starship a Super Heavy slúži tomuto cieľu, čo by v budúcnosti umožnilo dopraviť väčšie množstvo nákladu alebo ľudí na obežnú dráhu Zeme a ďalej.

Medzi plány SpaceX patrí aj to, že Starship bude dopravným prostriedkom, ktorý v roku 2026 počas misie NASA Artemis III dopraví astronautov na povrch Mesiaca – uviedla CNN. Za týmto účelom uzavrela spoločnosť zmluvu s americkou vesmírnou agentúrou na takmer 4 miliardy dolárov. Musk a jeho tím však majú ešte ambicióznejší cieľ: chcú pomocou Starship dopraviť prvých ľudí na Mars.

Cesta vývoja rakety Starship

Vývoj Starship začal v roku 2019, keď SpaceX vykonalo prvý experimentálny „skok“ s vozidlom Starhopper, ktoré sa zdvihlo len niekoľko centimetrov od zeme. Odvtedy sa testy stali čoraz zložitejšími a odvážnejšími. Prvý kompletný štart nosnej rakety a vesmírnej lode sa uskutočnil v apríli 2023, keď sa loď úspešne dostala zo štartovacej rampy, no niekoľko minút nato explodovala nad Mexickým zálivom. Pre SpaceX však tieto neúspechy nie sú prekážkami, ale príležitosťami na rýchly vývoj a vylepšenia. Počas posledného testovacieho letu v júni raketa aj vesmírna loď prežili návrat do zemskej atmosféry a významne pokročili v precvičovaní pristávacích manévrov.

Mechazilla a vízia rýchleho opätovného štartu

Testy SpaceX dosiahli novú úroveň tým, že sa podarilo vrátiť a zachytiť nosnú raketu Super Heavy pomocou veže s názvom „Mechazilla“. Obrovské kovové ramená, teda „paličky“, po návrate rakety okamžite zasiahnu a umiestnia ju späť na štartovaciu rampu.

Podľa predstáv Elona Muska by na opätovné spustenie rakety po návrate na Zem stačilo len 30 minút.

Tento proces by dramaticky urýchlil vesmírne lety a výrazne znížil ich náklady. Raketové systémy Falcon 9 od SpaceX už úspešne pristáli viac ako 330-krát a boli znovu použité, čím sa znížili náklady na štarty. Starship je však ešte silnejší a zložitejší systém a jeho znovu použitie predstavuje ďalšie technické výzvy.

Bombardovanie Petrohradu – TU JE REAKCIA Putinovej vlády na šialený plán
"Dmitrij Medvedev vyzval poľského generála Andrzejczaka, aby prestal s vyhrážkami vojnou. Dmitrij Medvedev, podpredseda ruskej Bezpečnostnej rady, tvrdo reagoval na vyjadrenie Rajmunda Andrzejczaka, bývalého náčelníka generálneho štábu Poľska,... Čítať ďalej
13 | 10 | 2024 | Gabriela Fedičová

Úspešný test otvára nové možnosti

Testovacie lety Starshipu si neustále kladú čoraz vyššie ciele. Ďalším cieľom SpaceX bude podľa CNN nájsť spôsob, ako dodať palivo do Starshipu, zatiaľ čo sa nachádza vo vesmíre. To bude kľúčové pre to, aby sa loď dostala na Mesiac alebo dokonca na Mars.

Ďalším veľkým krokom v oblasti vesmírnych letov by mohlo byť vyslanie ľudí na Mars, no predtým je potrebné prekonať ešte mnoho technických výziev.

Trump oznámil, koľko času zostáva do tretej svetovej
Stručné, no desivé. Máme už len tri či štyri mesiace. Stačí iba jedno. Aby podľa Trumpa americké prezidentské voľby vyhrala Kamala Harrisová. Informuje agentúra RIA. Republikánsky kandidát na prezidenta Donald Trump vyjadril obavy, že v dôsledku... Čítať ďalej
13 | 10 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok