Londýn čaká veľký problém. Miliardy za otrokov?
15 | 10 | 2024 I Milan Laca

Pätnásť krajín chce od Británie požadovať takmer 300 miliárd dolárov ako reparácie za obchod s otrokmi.

Karibské krajiny sa rozhodli žiadať od Veľkej Británie reparácie za škody, spôsobené obchodom s otrokmi. Túto tému chcú nastoliť na stretnutí Karibskej komunity, ktoré sa bude konať na Samoe 21. októbra.

Budú to miliardy

Ako píše britský bulvárny denník Daily Mail, výška pohľadávok voči Londýnu predstavuje 206 miliárd libier šterlingov , alebo 270 miliárd dolárov. Podľa novín karibské krajiny prišli s touto iniciatívou po prejave premiérky Barbadosu Mie Mottleyovej na poslednom Valnom zhromaždení OSN. Povedala, že reparácie za otroctvo a kolonializmus by mali byť súčasťou nového „globálneho resetu“. Motleyová tvrdila, že Británia dlhuje jej krajine takmer 5 biliónov dolárov. Aj malá časť tejto sumy však môže zruinovať britskú ministerku financií Rachel Reevesovú, ktorá plánuje zvýšiť dane, aby zapchala „čiernu dieru“ v štátnom rozpočte vo výške 28 miliárd dolárov.

Trump oznámil, koľko času zostáva do tretej svetovej
Stručné, no desivé. Máme už len tri či štyri mesiace. Stačí iba jedno. Aby podľa Trumpa americké prezidentské voľby vyhrala Kamala Harrisová. Informuje agentúra RIA. Republikánsky kandidát na prezidenta Donald Trump vyjadril obavy, že v dôsledku... Čítať ďalej
13 | 10 | 2024 | Ivan Brožík

Právnici potvrdzujú

Daily Mail pripomínajú, že americkí právni experti už povedali, že 30 karibských krajín má právo na kompenzáciu za otroctvo a to nielen z Británie. Podľa správy zverejnenej minulý rok, ktorú zostavili sudcovia Medzinárodného trestného súdu, musí Spojené kráľovstvo zaplatiť reparácie vo výške 24 biliónov dolárov, z čoho 9,6 bilióna dolárov by malo ísť pre Jamajku.

Nech sa ospravedlnia!

Jamajka sa chystá požadovať od Británie reparácie za roky obchodovania s otrokmi, ako aj ospravedlnenie za jej koloniálnu éru. Uviedla to ministerka právnych záležitostí Jamajky Marlene Malahu Forteová, píše Skynews. "Pýtam sa, prečo sa úplne neospravedlniť? Je to preto, že možno budete musieť vrátiť bohatstvo odobraté ľuďom? Odobraté z miest, ktoré boli kolonizované? Kde boli ľudia zotročení?", povedala Forteová.

Stačilo Londýna

Na budúci rok plánuje Jamajka stať sa republikou. K tomu sa uskutoční referendum o zmene ústavy. Kráľ Charles je podľa ministerky „pre nás stále viac cudzí“. Jamajka vyhlásila nezávislosť od Veľkej Británie 6. augusta 1962.

Európsky parlament pchá svoj nos, kam nemá! Čína vyjadruje silné rozhorčenie
Čína vyjadruje silné rozhorčenie a nesúhlas s rezolúciou Európskeho parlamentu a podá vážny protest v EÚ, uviedola v piatok hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Mao Ning po tom, ako Európsky parlament prijal rezolúciu, ktorá odsudzuje... Čítať ďalej
12 | 10 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

 

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok