Generál Šandor: Je dôležité, aby sme si povedali pravdu
13 | 10 | 2024 I Gabriela Fedičová

Je mier medzi Ruskom a Ukrajinou na dosah? O tejto téme hovorila moderátorka Rádia Universum s bývalým šéfom rozviedky, generálom Andorom Šándorom. Ukrajinský prezident Zelenskyj totiž oznámil, že chce v rámci svojho plánu víťazstva ukončiť vojnu ešte túto jeseň, píšu Parlamentní listy.

Šándor potvrdzuje, že by bolo pekné, keby bol mier medzi Ruskom a Ukrajinou blízko, no nie je si tým istý.

„Už dlhší čas mi to príde zvláštne, keď Zelenskyj – a to celkom chápem – a Západ hovoria o tom, že to bude Ukrajina, ktorá bude diktovať podmienky mieru. Videli ste niekedy, že ten, kto prehral, bude diktovať, ako to bude? Podmienky si bude diktovať ten, kto vyhral, a bohužiaľ, to je Rusko – to si neklameme – ono si bude diktovať, aké budú podmienky. Obávam sa, že táto ultimátna podmienka, to znamená, že sa Ukrajina vzdá členstva v Aliancii a zruší bezpečnostné zmluvy, ktoré podpísala aj s Českou republikou, hoci to nie je niečo, čo by Rusom príliš prekážalo, ale najmä zmluvu so Spojenými štátmi, s Britániou a podobne, bude podmienkou, aby bolo Rusko ochotné pristúpiť na dohodu. Ale to Ukrajina neurobí,“ povedal Šándor.

Podľa neho je dôležité, aby sme si povedali pravdu

„Sú tu naozaj ľudia, ktorí majú akési nastavenie ako Nulandová, ktorí úprimne nenávidia Rusko alebo Sovietsky zväz – a celkom to chápem z historického hľadiska, to všetko áno. Potom sú tu politici, ktorí navonok hovoria niečo iné, a v duchu sú veľmi kritickí, ako napríklad Sikorski, a ďalší politici, ktorí boli oklamaní niektorými ruskými takzvanými vtipkármi, a povedali im pravdu. A potom je tu veľká skupina politikov, ktorí vidia, že je to zlé, ale investovali obrovské množstvo politického kapitálu do podpory Ukrajiny, čo sa v mnohých ohľadoch nezhodovalo s praktickou realizáciou tejto pomoci, a teraz nemôžu vystúpiť pred svojich voličov a povedať: ,Priatelia, ospravedlňujeme sa, ale urobili sme chybu. Celú vec sme zle manažovali.,“ dodal Šándor.

Na Ukrajine podľa neho sledujeme dve vojny

„Horúcu, ktorú vedú Rusi, a propagandistickú, ktorú vedú Ukrajinci,“ uviedol Šándor.

Dodal aj to, že keď niekto hovorí pravdu, neznamená to, že je proruský.

„Nemám rád Rusov, neviem, čo by som obdivoval na Putinovi, neviem, čo by ma v živote malo prinútiť, aby som šiel žiť do Ruska, aby som prijal nejaké ruské hodnoty, no na druhej strane by sme si túto krajinu nemali úplne znechutiť. Pravda je, že v Rusku od začiatku konfliktu vzrástli platy o 14 percent, a je tam množstvo vecí, ktoré vôbec nezodpovedajú tomu, že by krajina bola v nejakom konflikte. Ďalšia vec je, že keď ich budeme maximálne znevažovať, myslíme si, že vyhráme vojnu – ale nevyhráme ju. To je ten problém. Som pevne presvedčený, že sme verbálne urobili pre Ukrajinu veľa, ale prakticky sme pre nich toho až tak veľa neurobili. Kto sleduje dodávky techniky a ich schopnosť vydržať v tomto konflikte dlhodobo, tak vidí, že to nemohlo, a nemôže stačiť ruskej vojnovej mašinérii, ktorá tiež neukazuje bohviečo, no aj tak sa naučili mnoho vecí, a bohužiaľ, na východnom fronte, kde sa rozhoduje o všetkom, sa im darí,“ dodal Šándor.

Na záver hovoril aj o tom, že Rusko podľa neho nikdy neustúpi zo svojej požiadavky, aby Ukrajina nebola členom NATO

„A kedykoľvek Antony Blinken a ďalší vystúpia a povedia, že členstvo Ukrajiny v Aliancii je neoddiskutovateľné, tým viac dráždia Kremeľ, aby ešte viac pritlačil na fronte a aby ešte viac urobil z Ukrajiny rozbitý nefunkčný štát. Po druhé, Aliancia má 32 členov – a nie že by Američania nevedeli, ako si poradiť napríklad s Albánskom alebo Macedónskom – ale neviem si predstaviť, že Nemecko alebo Turecko by zdvihlo ruku za členstvo Ukrajiny v Severoatlantickej aliancii. Nemali by sme si teda klamať. Ale ako sa hovorí, sľubom neurazíš,“ uzavrel Šándor.

Nvotová z Demokratov hejtuje ministerstvo kultúry: keď ma naser..te
Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS) vraj rozbieha zmenu zákona o štátnom jazyku. Nvotovú, političku Dorotu Nvotovú, ktorá je aj speváčka a členkou strany Demokrati zloženej zo zlepenca odídencov z iných strán to rozzúrilo a... Čítať ďalej
13 | 10 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok