EXKLUZÍVNE PRE HD s Michalom Kaliňákom! Ódorovci spackali výzvu, ale VECI SA VÝRAZNE POHLI
13 | 10 | 2024 I Gabriela Fedičová

Veľký rozhovor so štátnym tajomníkom ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej republiky Michalom Kaliňákom (HLAS - SD), expertom na samosprávy. Informácie o projekte Centrá zdieľaných služieb, na ktoré Ódorova vláda spackala výzvu a aktuálne sa veci okoli nich výrazne pohli, ale aj o iných dôležitých projektoch. "Je toho veľa, a máme jasnú predstavu, ako premeniť myšlienku na užitočné riešenie," hovorí Michal Kaliňák.

•  Aktuálne rozbiehate veľký projekt Centrá zdieľaných služieb. Aké hlavné výzvy ste zatiaľ v tomto projekte identifikovali a ako ich plánujete riešiť?

Michal Kaliňák: Cieľom pilotného projektu centier zdieľaných služieb je dať pod jednu strechu viacerých úradníkov, z rôznym zameraním, aby to, čo robia pre jednu samosprávu, robili pre viacero. Ak sa nám v praxi potvrdí územné rozdelenie, finančná efektivita, ale aj kvalita ich servisu pre viaceré samosprávy, potom budeme môcť na Slovensku urobiť výrazný krok k modernizácii samosprávy. Celé je to o tom, aby sme na pilotných projektoch otestovali systematickú podporu medziobecnej spolupráce, a následne to preklopili ako model na celé Slovensko. Netreba zabúdať, že zriadením centier zdieľaných služieb začneme porovnávať ich výkonnosť a činnosť a to sa doposiaľ ani vo verejnej správe takto nedialo, takže aj toto je mimoriadne ambiciózne. Zároveň treba konštatovať, že mnohým samosprávam vytrhneme tŕň z päty, lebo budú viaceré samosprávy zdieľať jednu účtovníčku, či jedného projektového manažéra, alebo experta na verejné obstarávanie. Už teraz vidíme problém, lebo na malý úväzok si ho jednoducho hlavne obce nevedia dovoliť a na plný úväzok by v jednej dedine nemusel byť plnohodnotne vyťažený. Sám sa tomu venujem od roku 2018 a som veľmi rád, že najskôr ma v tejto myšlienke podporilo Združenie miest a obcí Slovenska kde som vtedy pôsobil a rovnako sa teším, že túto podporu cítim aj naďalej.

•  Na nedávnej konferencii v Brezne ste sa venovali samosprávam a verejnej správe. Aké boli hlavné témy diskusií a aké sú najdôležitejšie kroky, ktoré budete realizovať v nadchádzajúcich mesiacoch?

Michal Kaliňák: Po nástupe na ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie sme si s pánom ministrom Richardom Rašim povedali – poďme robiť veci tak, akoby sme to očakávali od vedenia rezortu, keby sme pôsobili v samospráve. A presne o tom je štýl našej práce, presne o tom sú aj naše kongresy s komunálnymi lídrami. Minulý rok v Poprade sme organizovali prvý ročník. Pozvali sme komunálnych lídrov, členov vlády z rezortov, ktoré majú najviac spoločného s regiónmi a predstavili sme im programové vyhlásenie vlády za agendu nášho ministerstva. Vtedy sme zároveň povedali, na zmeny, na riešenia potrebujeme od komunálnych lídrov silný mandát z regiónov. Tento rok sme urobili odpočet toho, čo sa podarilo a zároveň sme predstavili priority, ktorým sa budeme venovať do budúcoročného kongresu. Je to presne to, čo potrebujú samosprávy, predvídateľnosť, partnerstvo a spoluprácu. V bilancii sme tak museli spomenúť napríklad zvýšenie limitov pre verejné obstarávania, presun 1, 5 miliardy eur z eurofondov do regiónov od nášho nástupu na ministerstvo, ale napríklad aj rezortné dni, ktoré každý týždeň absolvujeme v inom regióne. Nezabudli sme ani na zmeny v Slovenskom pozemkovom fonde, či zriadenie mapy partnerstva. Účastníkom sme predstavili ambície pre vytvorenie tzv. rodného listu obce, nahradenie zákona o podpore najmenej rozvinutých okresov na zákon o prioritných okresoch kde budú zásadné zmeny, ale tiež novelu zákona o regionálnom rozvoji, či pokračovanie v riešení potravinových púšti a presun prázdnych štátnych budov pre samosprávy na verejnoprospešný účel. Dali sme na seba poriadnu kladu, ale je férové informovať vopred čo a prečo chceme robiť.

•  Ako zvládate náročné tempo spojené s projektom Centier zdieľaných služieb a vašimi ďalšími povinnosťami? Máte nejaké stratégie na udržanie rovnováhy?

Michal Kaliňák: Keďže centrám zdieľaných služieb, podobne ako lokálnej hospodárskej politike sa venujem roky, myslím si, že veci idú podľa plánu. Veď sa pohli a politika má zmysel iba vtedy ak problémy nahradíme riešeniami. Spomínam si, ako som pri pláne obnovy presadzoval a navrhoval pilotný projekt. Výsledkom bolo vyčlenenie sumy 11 mil. EUR na ich zriadenie a potom, Ódorovou vládou spackaná výzva do ktorej sa nikto neprihlásil. Preto sme permanentne komunikovali s regiónmi, naposledy koncom augusta v Prešove a predstavili im detaily výzvy na zriadenie kancelárií, čo je financované z plánu obnovy a za účasti ministerstva vnútra aj kolegov z plánu obnovy sme s územím diskutovali ako čo najlepšie nastaviť výzvu, aby im čo najviac pomohla. Teraz organizujeme ďalšie kolo diskusií, aby sme spoločne nastavili druhú výzvu, už výlučne cez naše ministerstvo a tá bude na platy pre úradníkov v týchto centrách. Ideme spolu diskutovať, aké konkrétne profesie budú v jednotlivých centrách pôsobiť a prečo práve tie a nie iné. Musíme si uvedomiť, že všetky profesie nebudú rovnaké, lebo regióny sa aj v tomto líšia. Bude to o to viac zaujímavé aj z hľadiska následného porovnávania ich výkonnosti.

•  Aké konkrétne zmeny očakávate, že projekt Centrá zdieľaných služieb prinesie samosprávam a ich občanom?

Michal Kaliňák: Samosprávam, ktoré budú ich súčasťou to prinesie investície, do kancelárií, aj do ľudí. Tak sa vo vnútri systému uvoľnia peniaze, ktoré môžu členské samosprávy využiť na niečo iné. Zároveň očakávam väčšiu profesionalizáciu, lebo jeden odborník môže dobrú robotu odviesť hneď za viaceré samosprávy. Ak sa pozrieme na podobné projekty v iných krajinách, tak bola zjavné, že časť expertov sa vrátilo domov z krajov a ministerstiev, lebo doma dostali atraktívnu ponuku a nemuseli jazdiť za rovnakou prácou na týždňovky mimo domova. Takže tých pozitív je pomerne veľa, ale budeme to musieť sledovať, aby sme očakávaný úspech dokázali aj kvantifikovať.  

•  Ako vnímate spoluprácu s miestnymi samosprávami v tomto projekte? Sú mestá a obce dostatočne pripravené na implementáciu takýchto zmien?

Michal Kaliňák: Čas ukáže mieru pripravenosti, ale čo vnímam veľmi pozitívne je fakt, že budúce centrá zdieľaných služieb už teraz medzi sebou začínajú komunikovať. Čo je dobré je fakt, že sa medzi sebou delia o skúsenosti z doterajšieho fungovania spoločných úradovní, ktoré zabezpečujú prenesený výkon štátnej správy a my keďže chceme dať pod strechu aj originálne kompetencie, tak oni začínajú medzi sebou konzultovať, ako to čo najlepšie nastaviť na úrovni konkrétneho regiónu. Aj toto dokazuje, že systematická podpora medziobecnej spolupráce má zmysel a na Slovensku už mala byť veľmi dávno.

•  MIRRI sa výrazne zameriava na zlepšenie kvality verejných služieb. Aké ďalšie projekty a iniciatívy sú v pláne v rámci podpory miestnej samosprávy v nadchádzajúcom období?

Michal Kaliňák: Už teraz riešime so samosprávami a učiteľmi v regiónoch školenia pre seniorov v oblasti digitálnych zručností, to sú tie pôvodné Remišovej tablety bez služieb a aplikácií. Tento projekt sme nastavili a vidíme nárast záujmu seniorov o školenia aj o služby, ktoré im cez tablety ponúkame. Aktuálne finišujeme so zmluvami, na základe ktorých zabezpečíme expertov pre agendu smart na úrovni samosprávnych krajov a krajských miest. Do konca roka oznámime, ako ideme zmapovať všetky prázdne budovy, ktoré môžu slúžiť novému účelu, potrebám ľudí aj samospráv. Určite chcem spomenúť aj spoluprácu s ministerstvom vnútra na príprave bezplatných školení pre zamestnancov samospráv, pretože investovať do kvality ľudí je mimoriadne dôležité a nechceme, aby súkromné firmy zarábali na tom, že ich budú zo zákonov školiť za peniaze. Takže je toho veľa, a máme jasnú predstavu, ako premeniť myšlienku na užitočné riešenie.

ZASIAHNE NÁS STUDENÝ FRONT! Niekde aj so snehom
Počasie v našej oblasti sa zmení už počas nedele. Za zmenu môže studený front, ktorý vystrieda tlakovú výš, vďaka ktorej sme mali doteraz počasie s príjemnými teplotami. Studený front prinesie silný vietor a na mnohých miestach snehové zrážky,... Čítať ďalej
13 | 10 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

 

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok