Ochranári objavili možnú príčinu útoku medveďa na hubára
12 | 10 | 2024 I Rasťo Ekkert

Na Slovensku rezonuje téma medvede. Na jednej strane sú politici a poľovníci a na druhej ochranári. Obe skupiny majú na tento problém rozdieľny pohľad. Zabíjať či nezabíjať! To je otázka. Ochranári zo združenia My sme les si posvietili na okolie tragédie z Liptova.

Prvý októbrový víkend, otriasol celým Slovenskom. V lese na Liptove zaútočila šelma na hubára Stana. Pretrhla mu tepnu na nohe a hubár na následky zranení zomrel na miesteNedokázala mu pomôcť ani rýchla pomoc lekárov, ktorí sa na miesto dostali vrtuľníkom.

Súčasná vládna garnitúra tvrdila, že podnikne kroky, ktoré majú ďalším útokom zabrániť. Reč bola však hlavne o strieľaní šeliem, pretože podľa ich slov, sú premnožené. Ochranári zo združenia My sme les však nesúhlasia a rozhodli sa podrobne preskúmať miesto tragédie.

Zapríčinilo tragédiu vnadisko?

"Po tragickej udalosti v katastri podtatranskej obce Hybe, ktorá otriasla celým Slovenskom, sme sa boli pozrieť na miesta, kde došlo k smrteľnému útoku medveďa na hubára. Priamo v lese, v ktorom došlo k tragédii, sme našli poľovnícke vnadisko navštevované okrem iných zvierat aj medveďmi. Predmetné vnadisko sa nachádza len asi 700 metrov od miesta, kde došlo k útoku. A podobných vnadísk, ošetrených fotopascami, je v okolí viac," píšu na stránke My sme les. 

Medvede mali byť do pohoria počas sezóny lákané kukuricou na poli

Po tom, čo kukuricu na poli skosili, chodievajú naďalej na vnadiská. "Prevádzkovateľ vnadiska o návštevách medveďov takmer s istotou vie, keďže mu mms-fotopasca sledujúca vnadisko priebežne posiela aktuálne zábery. Nepochybne aj takéto nezodpovedné správanie človeka v miestach s trvalým výskytom medveďa prispieva k zvýšenému riziku stretu človeka s medveďom. Nakoniec, príčiny absolútnej väčšiny konfliktov medzi človekom a medveďom sú dlhodobo známe. A čo s tým teda robí štát, ktorý má všetky potrebné nástroje na predchádzanie takýmto situáciám?" Uvádzajú ďalej ochranári.

Medvede sú premnožené

Rudolf Huliak (Národná koalícia) poznamenáva, že od r. 2014, kedy sa začal venovať medveďom, je dnes situácia celkom iná. V tom čase sa tešili medveďovi v horách, problém nemali hubári, ani ohradníky nebolo treba. Prvé premnoženia medveďov začali avizovať krátko po tom práve v Podpoľaní. Podľa Huliaka už vtedy hovorili o tom, že ak sa niečo neurobí, premnoženie sa stane neúnosné a človek bude medveďom ohrozený. 

My sme les apeluje na prevenciu

My sme les hovorí o zneužívaní medveďov, ako politickú tému a štát by medvede nemal strieľať, ale venovať sa vzdelávaniu verejnosti a preventívnym opatreniam. "Dobré výsledky zaznamenalo napríklad zabezpečenie nádob s odpadom a to napríklad v Demänovskej doline prinieslo dobré výsledky a medvede tam prestali chodiť." Hovorí Erik Baláž, aktivista z iniciatívy My sme les.

Huliak v tom má jasno

Poslanec a predseda parlamentného výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Rudolf Huliak (Národná koalícia) v reakcii na útok medveďa navrhuje eliminovať približne 30 synantropných jedincov. Má ísť o takých medveďov, ktorí sa pravidelne zdržiavajú v blízkosti ľudských obydlí. Informoval o tom TASR s tým, že zo soboty (5. 10.) na nedeľu odlovili dva medvede, jedného v blízkosti miesta útoku.

„Po sobotnej tragédii navrhujem rázne a striktné riešenie otázky, aby neprišlo k ďalšej ľudskej tragédii v oblasti Hybe, Liptovského Mikuláša a Liptovskej Kokavy," povedal Huliak. Dodal, že odlovená bola v noci samica a medveď, na ktorého bol predtým vystavený protokol na ulovenie ako synantropného jedinca. Zásahový tím Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR podľa neho naďalej vykonáva služby v tejto oblasti.

Huliak ďalej skonštatoval:
  • Človek bude v slovenskej prírode lovený
  • Z medveďa sa stáva čriedový zver, čo je pre neho úplne neprirodzené
  • Medvedia populácia sa pod vplyvom premnoženia mení
  • Začíname sa podobať situácii v Rumunsku, kde už sa medvede dostávajú priamo do chovov
  • Ročný nárast medvedíc je 800 kusov. Tie každé dva roky vrhnú nie dve, ale častokrát aj štyri mladé, čo hovorí o výraznom náraste populácie

Nešťastie na sídlisku: Z okna štvrtého poschodia paneláka vypadlo 4-ročné dievčatko
Stačila chvíľka nepozornosti a stalo sa nešťastie. Na žilinskom sídlisku vypadlo z okna štvrtého poschodia dieťatko. Svedkovia zostali zdesení Nešťastná udalosť sa stala v Žiline na sídlisku Hájik. Z okna štvrtého poschodia paneláku malo... Čítať ďalej
12 | 10 | 2024 | Rasťo Ekkert

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:
1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;
2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;
3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"
Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".
Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.
Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

 

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok