Vojaci Severnej Kórey sú už v Rusku. Zasiahnu do bojov?
12 | 10 | 2024 I Ivan Mihale

V Rusku sa cvičí niekoľko tisíc vojakov zo Severnej Kórey, ktorí môžu byť vyslaní na Ukrajinu do konca roka. Informuje o tom portál Yhoo s odkazom na Ukrajinskú pravdu.

Podľa Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) už severokórejskí vojaci bojujú na Ukrajine a niekoľko tisíc ich sa cvičí v Rusku s možnosťou ich presunu na frontovú líniu v budúcnosti.

"Ukrajinský predstaviteľ dodal, že v Rusku sa cvičí "niekoľko tisíc" severokórejských pešiakov a že ruské vojenské velenie by ich mohlo do konca roka 2024 rozmiestniť na frontovej línii na Ukrajine alebo v pohraničných oblastiach Ruska, aby uvoľnilo ruské rezervy na boj na ukrajinskom území... Rozsah severokórejskej silovej skupiny, ktorú by Rusko mohlo rozmiestniť na frontovej línii alebo ktorá by mohla uvoľniť ruské jednotky pozdĺž hraníc, nie je jasný, ale tieto scenáre by tiež mohli pomôcť Rusku v jeho úsilí prideliť dodatočnú pracovnú silu na prioritné útočné operácie na Ukrajine a predĺžiť vyvrcholenie ruskej útočnej operácie v lete 2024," hovorí recenzia ISW.

Juhokórejskí a ukrajinskí predstavitelia uviedli, že severokórejskí vojaci bojujú na strane ruských jednotiek na Ukrajine.

Podľa zástupcu ukrajinskej vojenskej rozviedky sú niektorí severokórejskí dôstojníci prítomní ako pozorovatelia v zóne špeciálnej operácie a analyzujú bojisko, ale Ukrajina zatiaľ nezistila aktívne akcie severokórejských vojenských jednotiek v regióne.

Ruský prezident Vladimir Putin a severokórejský vodca Kim Čong-un podpísali 19. júna komplexnú dohodu o strategickom partnerstve, ktorá zabezpečuje vzájomnú pomoc v prípade agresie proti jednému z týchto štátov.

Severná Kórea namierila svoje rakety na USA, Guam a Havaj

Severná Kórea oznámila, že namierila svoje strategické rakety na americké základne na území Spojených štátov, na ostrove Guam a na Havaji. Urobila tak v čase konania spoločného vojenského cvičenia USA a Južnej Kórey, ktoré potrvá do konca apríla.

“Od tohto momentu Najvyššie velenie Kórejskej ľudovej armády uvedie do bojovej pohotovosti číslo 1 všetky delostrelecké jednotky, vrátane útvarov strategických rakiet a ďalekonosného delostrelectva, ktoré budú namierené na všetky nepriateľské objekty v inváznych základniach na území USA, na Havaji a Guame,” uviedla vo vyhlásení oficiálna severokórejská agentúra KCNA.

Juhokórejské ministerstvo obrany reagovalo tvrdením, že zatiaľ nezaznamenalo žiadnu nezvyčajnú aktivitu armády KĽDR, aktuálnu situáciu však bude pozorne sledovať. Čína ako hlavný spojenec Pchjongjangu vyzvala všetky zúčastnené strany na zdržanlivosť.

Európsky parlament pchá svoj nos, kam nemá! Čína vyjadruje silné rozhorčenie
Čína vyjadruje silné rozhorčenie a nesúhlas s rezolúciou Európskeho parlamentu a podá vážny protest v EÚ, uviedola v piatok hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Mao Ning po tom, ako Európsky parlament prijal rezolúciu, ktorá odsudzuje... Čítať ďalej
12 | 10 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:
1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;
2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;
3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"
Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".
Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.
Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

 

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok