Takto sa tancuje na hroboch obetí! Dnes je sviatok, či smútok?
12 | 10 | 2024 I Eka Balaskova

BRATISLAVA – Kým začiatkom mesiaca bola jedinečná príležitosť „zabojovať“ proti alkoholu za volantom, v médiách bývalého mainstreamu kvôli piatim obetiam ožratého vodiča nik ani len kláves na notebooku nestlačil, pri rovnakom výročí iného činu sa organizujú podujatia, ktoré sa vehementne propagujú. Vyvoláva sa tým v spoločnosti dojem, že LGBT+ ľudia sú na Slovensku neustále ohrozovaní na životoch. Otázne je, či to nie je medvedia služba práve tým, ktorí sa so svojou inakosťou vyrovnávajú bez pátosu.

Pred dvoma rokmi sa pred Teplárňou odohral odsúdeniahodný čin – pred Teplárňou strelec zabil dvoch mladých mužov a postrelil ženu. Neskôr si aj sám vzal život. V deň druhého výročia Denník N informuje o otvorení komunitného centra pre LGBT+ ľudí, kde od 18-tej môžete nechať odkazy pre zosnulých Matúša a Juraja, ktorých si pripomína aj bývalá prezidentka. Aby sme si vraj spolu vytvorili krásne a láskavé Slovensko. To vážne?

Vražda pred Teplárňou

Juraj začal v stredu (12. októbra) večer v centre Bratislavy krátko po 19-tej hodine zblízka strieľať na troch ľudí, ktorí sedeli pred podnikom Tepláreň. Dvoch mladých mužov zabil, tretiu obeť, mladú ženu poranil. V podniku na Zámockej sa stretáva LGBTI+ komunita a aj Matúš a Juraj, obete chladnokrvného strelca, do nej patrili. Pred vraždou zverejnil útočník na sociálnej sieti Twitter 65-stranový manifest, ktorý bol namierený proti Židom, homosexuálom a moslimom. Po tom, čo zavraždil Juraja s Matúšom, sa na Twitteri k svojmu činu priznal. Polícia po ňom pátrala celú noc, pričom on sa medzitým mal vrátiť domov, kde sa údajne pohádal s rodičmi. Napísal list na rozlúčku, vymenil zbraň a ráno okolo pol ôsmej ho už mŕtveho našiel náhodný okoloidúci v blízkosti Jaskovho radu.

List na rozlúčku: "Prosím nesmúťte"
"Prichádza čas, vykročím vpred von z dverí bytu a zaútočím na nepriateľa všetkým, čo mám," tak sa začína list na rozlúčku, ktorý napísal 19-ročný vrah, ktorý strieľal na Zámockej. List, ktorý adresoval rodičom, sestre a neznámej žene, svojim... Čítať ďalej
17 | 10 | 2022 | Alica Kočišová

Dva roky po čine...

Jeden z červených denníkov informuje o centre pre LGBTI+ ľudí, v ktorom bude kaviareň, psychologická poradňa aj miesto na prednášky. V sobotu od 18-tej ho môžu ľudia navštíviť, aby tam nechali odkaz pre Matúša a Juraja, ktorých politicky motivovaný strelec zastrelil pred Teplárňou.

N-ko tiež informuje o verejnej zbierke, cez ktorú sa na centrum vyzbierali darcovia z celého Slovenska. Zbierku zorganizovala Iniciatíva Inakosť, ktorá v rámci nej vyzývala na vysnívanie si Slovenska, kde by sa nám spolu dobre žilo.

V deň výročia

„Svoj sen pre Matúša a Juraja môžete prísť napísať do pripravovaného komunitného centra Iniciatívy Inakosť, ktoré vzniklo ako reakcia na teroristický útok pred Teplárňou. Nové bezpečné miesto pre LGBTI+ ľudí a ich rodiny otvorí brány už počas jesene. V sobotu 12. 10. od 10.00 do 18.00 však môžete prísť naplniť ešte prázdny priestor svojimi snami a túžbami. Pri vstupe dostanete papier, kde môžete zanechať svoj sen pre Matúša a Juraja o láskavom Slovensku,“oznamuje vznik centra Inakosť.

Prezident zverejnil posolstvo a vyzval k vzájomnému rešpektu
Prezident SR Peter Pellegrini odmieta akúkoľvek nenávisť a násilie voči nevinným ľuďom pre ich odlišnosti. Útoky na ľudí podľa neho musíme ako spoločnosť odmietnuť. Vyzval na návrat k dialógu a vzájomnému rešpektu. Uviedol to na sociálnej... Čítať ďalej
12 | 10 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Prezidentkino pútnické miesto

Na miesto, kde sa odohrala vražda, vzala vtedajšia prezidentka Zuzana Čaputová aj holandský kráľovský pár. Chcela tým povedať, že na Slovensku len tak kvitne homofóbia? Ťažko povedať, no pravdou je, že aj ona si na sociálnej sieti pripomenula sobotné výročie.

„Dnes, v toto smutné výročie, posielam svoje symbolické objatie každému, kto je objektom nenávisti. Pretože je iný, tak ako boli Matúš, Juraj a Radka, iný pretože má odlišné názory alebo iný lebo svojou prácou trčí z davu. Mnohí z vás to poznajú, poznám to aj ja,"napísala na Facebooku bývalá prezidentka.

Láskavé Slovensko?

Slová o láskavom Slovensku vyznejú celkom zaujímavo po tom, čo sa strhlo po tomto ohavnom čine. Niekoľko známych osobností sa prihlásilo k svojej orientácii, čo samozrejme nie je najmenší problém – každý sme nejaký a o svoju inakosť určite nik neprosil. Hysterická Jana Bittó Cigániková (SaS sa zaodela do dúhovej vlajky a ušla jej aj slzička. Ide o spôsob, akým sa prezentoval napríklad pán Richard Dírer, vtedy moderátor spravodajskej televízie ta3.

Richard Dírer, screenshot TA3 | Richard Dírer - moderátor spravodajstva, alebo aktivista?

Uhrík sa pýta

Milan Uhrík z hnutia Republika na sociálnej sieti k dnešnému spomienkovému dňu dňu doplnil, že má pocit, že dnes je nejaký štátny sviatok, respektíve smútok. A pýta sa, či iné vraždy z nenávisti neboli. "Zabitie iných ľudí nestojí za spomienku?"

Vážení naši čitatelia

Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok