Slovensko prišlo o dvoch špičkových odborníkov. Smrť kosila v radoch lekárov
12 | 10 | 2024 I Eka Balašková

VÝCHODNÉ SLOVENSKO / Nešťastie nechodí po horách, ale po ľuďoch. V jeden deň, 10. októbra sa stal nešťastným pre kolegov, pacientov, no hlavne pre rodiny, ktoré prišli o dvoch významných lekárov. Jedným je primár chirurgického oddelenia, Jaroslav Barla. Slovensko prišlo aj o ďalšieho významného lekára, ktorého poznáme hlavne z čias covidu – je ním Doc. MUDr. Pavol Török, CSc.

MUDr. Jaroslav Barla

Primára prešovskej chirurgie bude veľmi ťažké nahradiť. MUDr. Jaroslav Barla mal dve atestácie z chirurgie a množstvo certifikovaných školení z oblasti hrudníkovej a brušnej chirurgie nie len na Slovensku, ale aj v Česku. Podľa informácií Plusky  okrem toho, že bol špičkovým operatérom, ktorý sledoval trendy v liečbe a diagnostike, darilo sa mu aj v modernizácii nie len priestorového, ale aj prístrojového vybavenia svojho oddelenia.

Len v júni Fakultná nemocnica J. A. Reimana v Prešove na sociálnej sieti informovala o významnom rozšírení endoskopického pracoviska v rámci chirurgie o prístroj, ktorý umožňuje lepšie vyšetrenie stien tráviacej sústavy, čo je významný pokrok v diagnostike a liečbe nádorových ochorení.

Len pred týždňom Barla otváral mamma centrum – špecializované pracovisko zamerané na liečbu a diagnostiku ochorení prsníkov.

Barla aj s rodinou žil v Košiciach a Pluska poznamenáva, že podľa susedov bol priateľský – človek na správnom mieste.

Česť jeho pamiatke.

Facebook / Jaroslav Barla

Autor hitu Načo pôjdem domov zomrel, zavládol obrovský smútok
Vo veku 68 rokov nás navždy opustil významný spevák, skladateľ a hudobník rómskeho pôvodu Ľubo Virág. Smutnú správu zdieľala aj televízia TV Romana na svojom Facebooku so slovami: „Včera nás opustil slovenský spevák, hudobník, skladateľ a textár... Čítať ďalej
11 | 10 | 2024 | Gabriela Fedičová

MUDr. Pavol Török, CSc.

Pavol Török bol špičkový odborník, ktorý sa ani v čase kovidovej hystérie nebál verejne prehovoriť v médiách a prezentovať iný spôsob liečby, ako v tom čase nariaďovali oficiálne miesta.

„Hovorí sa, že cintoríny sú plné nenahraditeľných. Je to pravda. Len to má aj pokračovanie. Niekedy po tých nenahraditeľných tu, na tomto svete ostane prázdno, ktoré sa nedá zaplniť. A toto je aj prípad Paliho Töröka. Ďalší nenahraditeľný je na cintoríne a neviem, kto ho tu nahradí,“ napísal na sociálnej sieti Ján Baránek v statuse, v ktorom sa lúči s inovatívnym lekárom Pavlom Törökom.

Jeho inovatívny prístup k anesteziológii a intenzívnej medicíne mu prinieslo nie len množstvo svetových patentov v tomto medicínskom odvetví, ale je za ním aj obrovské množstvo zachránených životov.

„Nech ťa milosrdný Boh prijme do svojho náručia. Odpočívaj v pokoji,“ uzatvára Baránek.

Doktor Pavol Török. Zdroj. VÚSCH

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok