Našli v koalícii riešenie hlavného sporu? Prvé špekulácie o poste predsedu parlamentu
12 | 10 | 2024 I Ivan Mihale

Miesto predsedu parlamentu ostalo voľné potom, čo bol bývalý šéf NR SR Peter Pellegrini zvolený za prezidenta. Jeho miesto dočasne zastáva poslanec Hlasu Peter Žiga. V médiach sa však objavujú prvé informácie o vyriešení nezhôd v koalícii o tento post.

Pozícia predsedu parlamentu je druhá najvyššia ústavná funkcia hneď po prezidentovi. Problém je, že na pozíciu si nárokujú naraz dve koaličné strany. Koaličná zmluva, ktorú pred rokom podpísali Smer, Hlas a SNS, prideľuje Hlasu sedem ministerstiev a post predsedu Národnej rady. Záujem o post má však aj ostro kritizovaný Andrej Danko, ktorý chce, aby sa medzi tri strany prerozdelili tri najvyššie ústavné posty. Z jeho posledných vyjadrení však vyplýva, že o tento post viac nemá záujem.

Teraz je na stole verzia, ktorá by vraj mohla problém vyriešiť v priebehu jedného mesiaca. Podľa médií by sa mohol predsedom Národnej rady stať líder Hlasu a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok s tým, že by ho podporili aj “viacerí poslanci SNS”. Pre portál Aktuality.sk to potvrdili viaceré nemenované zdroje z vedenia Hlasu-SD.

Eštok v tom má naďalej jasno

Koaličná zmluva je podľa ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka pre stranu "posvätná". Hlas teda trvá na jej dodržiavaní a zdôrazňuje, že miesto predsedu parlamentu patrí práve Hlasu.

"Vo vláde je potrebné dať Slovensko nad potreby jednotlivcov," povedal Šutaj Eštok. Narážal tým na ambície šéfa SNS Andreja Danka, ktorý má o funkciu záujem. "Voliči by nám neodpustili, ak by sme druhý najvyšší post dali niekomu len kvôli jeho prianiu," povedal Šutaj Eštok s tým, že ak sa nebude dodržiavať koaličná dohoda, Hlas obmedzí svoju činnosť iba na vládny program.

Budú to Huliakovci?

Zatiaľ nie je zrejmé, či Hlas-SD pri návrhu Eštoka na post predsedu parlamentu počíta s podporou poslancov okolo Rudolfa Huliaka, ktorý má rovnkao spor s Andrejom Dankom.

Jaroslav "Náboj" Naď a jeho práca. Výsledok je mínus 2 miliardy
SLOVENSKO- Slovensko sa ocitlo na križovatke, kde sa stretávajú otázky obrany a hospodárenia. Bývalý minister obrany Jaroslav Naď, sa stal postavou, ktorá vzbudila pozornosť svojou neobvyklou štedrosťou. Tento exminister nielenže vyprázdnil naše... Čítať ďalej
12 | 10 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:
1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;
2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;
3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"
Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".
Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.
Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok