HUPS! Rozbehli veľkú akciu a zistili, že lúzu nikde nechcú
12 | 10 | 2024 I Ivan Mihale

Čaká nás opäť referendum? Rok po predčasných parlamentných voľbách strana Jaroslava Naďa spustila petíciu stacilofica.sk a zbiera podpisy na vyhlásenie referenda o predčasných voľbách. Ubehlo niekoľko dní a už majú problém. Nikto ich nechce!

Mimoparlamentná strana Demokrati začala zbierať podpisy na vyhlásenie referenda o skrátení volebného obdobia súčasnej vlády Roberta Fica.  Podľa Demokratov je načase reflektovať na dopyt zo strany verejnosti, ktorá nesúhlasí s krokmi súčasnej vlády. „Je to odvážny, ale aj dosiahnuteľný plán,“ nechal sa počuť predseda strany Jaroslav Naď o iniciatíve, ktorá by mala dať možnosť ľuďom vyjadriť sa aj k obnoveniu Úradu špeciálnej prokuratúry a Národnej kriminálnej agentúry. 

Prišli prvé problémy!

Na socialnej sieti sa o nich rozhovoril predseda Demokratov J. Naď:

"FAKTY: PREČO NEMAJÚ PRÁVO ZAKAZOVAŤ NÁM ZBIERAŤ PODPISY

Za 12 dní sme s petičnými hárkami prešli 44 miest a obcí a ďalšie desiatky iných lokalít vďaka dobrovoľníkom, ktorí zbierajú vaše podpisy za lepšie Slovensko, teda petíciu Stačilo Fica!

S ČÍM SA STRETÁVAME

Niektorí, najmä starostovia, sa nám snažia zakázať zbierať podpisy na verejných priestranstvách.

K ČOMU DOCHÁDZA

Ak tak niekto robí, hrubo porušuje zákon a ústavné práva občanov. Totiž, je právom každého občana, zbierať podpisy za petíciu.

VYHRÁVA ÚSTAVA/VZN

Niektorí starostovia sa zakrývajú všeobecne záväzným nariadením (VZN), tu však upozorňujem, že Ústava je nadradená akémukoľvek VZN. Preto žiadne takéto nariadenie neobstojí.

MUSÍME TO NIEKDE OHLASOVAŤ

Nie. Nikto nemôže zakázať zber podpisov pod petíciu na verejných priestranstvách a navyše, takýto zber nepodlieha žiadnej ohlasovacej povinnosti.

ŽIADAM starostov a ďalších predstaviteľov miest a obcí, aby rešpektovali zákon. Ak sa budú tieto tendencie stupňovať, pristúpime k právnym krokom."

Známy publicista odhalil šokujúci fakt o referende Naďa a Demokratov!

Ľudia nemôžu priamo skrátiť volebné obdobie hlasovaním v referende, zabránili tomu politici bývalej vládnej koalície, ktorí na jar 2023 z návrhu novely ústavy takúto možnosť vypustili. V TASR TV to povedal publicista Juraj Hrabko.

Mimoparlamentná strana Demokrati avizuje zber podpisov pod petíciu za referendum o predčasných voľbách, podľa Hrabka je však v dnešnom právnom stave takáto petícia zbytočná. Sama o sebe je podľa neho zrejme v rozpore s ústavou, celkom iste by sa však na jej základe nemohlo konať úspešné referendum o predčasných voľbách. "Také referendum by bolo zbytočné, lebo by ústavný súd rozhodol, že neplatí," konštatoval Hrabko.

Strelili si do kolena

Ústavný súd (ÚS) SR podľa neho v minulom volebnom období v reakcii na podnet exprezidentky Zuzany Čaputovej konštatoval, že skrátenie volebného obdobia bude na Slovensku možné až na základe zmeny ústavy, keďže jej vtedajšie znenie to podľa ÚS neumožňovalo ani formou referenda, ani hlasovaním v parlamente.

Parlament v januári 2023 ústavu skutočne novelizoval tak, že volebné obdobie je možné skrátiť hlasmi minimálne 90 poslancov. Možnosť referenda o predčasných voľbách však poslanci neschválili, na základe návrhu Márie Kolíkovej (SaS) bola z ústavnej novely vypustená. "To, že ľudia nemajú možnosť vyvolať referendum o predčasných voľbách, to nie je vďaka Smeru či SNS, za to môžu poďakovať minulej vládnej koalícii," konštatoval Hrabko.

Ide len o zviditeľnenie

Napriek všetkému nie je vylúčené, že Jaroslav Naď a spol. 350-tisíc podpisov vyzbierajú, no primárne sa chcú zviditeľniť, aby sa ich preferencie definitívne prehupli cez päť percent. To sa nateraz javí ako nereálne. A otázkov tiež zostáva, z čoho takú masívnu kampaň financujú.

Jaroslav "Náboj" Naď a jeho práca. Výsledok je mínus 2 miliardy
SLOVENSKO- Slovensko sa ocitlo na križovatke, kde sa stretávajú otázky obrany a hospodárenia. Bývalý minister obrany Jaroslav Naď, sa stal postavou, ktorá vzbudila pozornosť svojou neobvyklou štedrosťou. Tento exminister nielenže vyprázdnil naše... Čítať ďalej
12 | 10 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:
1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;
2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;
3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"
Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".
Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.
Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok