HUBÁRI POZOR! V obľúbenej lokalite sa potuluje medvedica s mláďaťom
12 | 10 | 2024 I Ivan Mihale

Západoslovenská obec Čereňany (okres Prievidza) upozorňuje verejnosť na výskyt medvedice s mláďaťom v obľúbenej hubárskej oblasti. Zároveň vyzýva ľudí, aby boli ostražití.

Medvedica s mláďaťom bola videná v sobotu asi o 6. hodine ráno na Fančovskom boku pri Pekarovej chate. Zbadala ju dvojca poľovníkov.

"Videli ju naši poľovníci p. Filo a p. Cifrík, preto považujem správu za overenú," píše obec, podľa ktorej je to aj obľúbenou lokalitou hubárov. Upozorňuje preto na ostražitosť.

Aj keď sú útoky medveďa na ľudí zriedkavé, nedávny prípad napadnutia hubára rozzúrenou šelmou výstrahu iba znásobuje a potvrdzuje, že do rizikovej skupiny ľudia patria.

Najrizikovejší sú práve hubári

Keďže sa pohybujú v lese už od skorého rána a často v hustej mladine hľadajú hríby, môžu pritom naraziť na medveďa. Ak sa medveď cíti ohrozený a nemá kam uniknúť, lebo je na okolí viac zberačov, môže dojsť k útoku v sebaobrane. Najčastejšie sa to stane pri stretnutí človeka s medveďom na vzdialenosť menšiu ako 20m.

Overené rady

Ak nevidíte dobre dopredu či naokolo aspoň 50m, napríklad v mladom hustom poraste, zvýšte pozornosť. Predtým, ako pôjdete ďalej, robte hluk (napr. pískanie,tlieskanie) – takto medveďovi dáte čas aj priestor na únik. Ak sa držíte spolu v skupine, medveď má väčšiu šancu vás vopred zaregistrovať a je viac pravdepodobné, že utečie.

Tieto opatrenia platia aj pre zberačov malín, čučoriedok, brusníc, ktoré sú dôležitým zdrojom potravy medveďa. Zberači parohov či dreva by sa mali vyhnúť neprehľadnému či skalnatému terénu, kde by mohli naraziť na medvedí brloh.

Ochranári objavili možnú príčinu útoku medveďa na hubára
Na Slovensku rezonuje téma medvede. Na jednej strane sú politici a poľovníci a na druhej ochranári. Obe skupiny majú na tento problém rozdieľny pohľad. Zabíjať či nezabíjať! To je otázka. Ochranári zo združenia My sme les si posvietili na okolie... Čítať ďalej
12 | 10 | 2024 | Rasťo Ekkert

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:
1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;
2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;
3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"
Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".
Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.
Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok