Bratislava: Bitka pri Lamači opäť pripomenie históriu prusko-rakúskej vojny
12 | 10 | 2024 I Ivan Mihale/tasr

Bratislavská mestská časť Lamač si v sobotu pripomína rekonštrukciou historických bojov na lúkach pred krematóriom 158. výročie ukončenia prusko-rakúskej vojny. Tá sa skončila v roku 1866 na poliach pred Lamačom. Na rekonštrukcii historickej bitky sa zúčastní približne 150 pešiakov, 20 jazdcov, markytánok či delostrelcov.

"Zrekonštruovanie bitky priblíži obdobie druhej polovice 19. storočia v strednej Európe a Bratislave. Bola to posledná bitka rakúsko-pruskej vojny, v ktorej na oboch stranách padlo niekoľko stoviek vojakov, ktorých telá boli pochované v okolí Lamača, Dúbravky a na návrší Kamzíka," približuje organizátor podujatia, Občianske združenie BS-13/Stoh.

V rámci programu nebude okrem bojovej scény chýbať ani výcvik rakúskej a pruskej jazdy či pechoty

Pripravené sú tiež prednášky o silných a slabých stránkach armád v 19. storočí, o zraneniach z boja či histórii drog v armáde. Návštevníci si budú môcť pozrieť vojenský dobový tábor i dobové uniformy, ale tiež ochutnať historickú kuchyňu a pruský guláš. Chýbať nebudú ani remeselné stánky. Súčasťou podujatia bude aj pietna spomienka a kladenie vencov k pamätníkom a svätá omša za padlých vojakov v miestnom kostole v Lamači.

Bitka pri Lamači sa odohrala 22. júla 1866

Bojové stretnutie pri Bratislave nepatrilo medzi veľké bitky prusko-rakúskej vojny, ale bolo najväčším ozbrojeným konfliktom počas tejto vojny na území dnešného Slovenska. V bitke padlo približne 600 vojakov rakúskeho cisára a asi 100 Prusov. Útok Prusov na rakúske vojská, ktoré pred Bratislavou vytvorili obranný val, sa začal v ranných hodinách silnou delostreleckou paľbou na Dúbravku a Lamač. Medzitým sa ďalšie oddiely pokúsili o obchvat rakúskych obranných línií cez Kamzík. Pred rozhodujúcim útokom Prusov zachránil Bratislavu začiatok prímeria uzavretého v Mikulove.

Mierová zmluva bola podpísaná 23. augusta 1866 v Prahe

Pražským mierom sa Rakúsko zaviazalo, že sa úplne zrieka Nemecka a svojej nemeckej politiky. Muselo zaplatiť vojnovú kontribúciu 20 miliónov pruských toliarov. Výsledok rakúsko-pruskej vojny bol jedným z určujúcich faktorov neskoršieho rakúsko-uhorského vyrovnania v roku 1867.

Vážení naši čitatelia
Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:
1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;
2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;
3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"
Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".
Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.
Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok