Tusk kapituloval pred Bruselom – v Poľsku vzniknú desiatky migračných táborov
11 | 10 | 2024 I Gabriela Fedičová

V táboroch budú prítomné aj „neziskové organizácie“ blízke Európskej komisii. Poľská vláda vytvorí v rámci krajiny 49 integračných centier (CIC), ktorých cieľom je pomôcť novoprichádzajúcim migrantom začleniť sa do poľskej spoločnosti – oznámila tento týždeň Európska komisia, píše maďarský portál Mandiner.

Centrá, navrhnuté na princípe „jedného miesta pre všetky služby“, budú poskytovať štandardizované služby – vrátane jazykových kurzov, právnej pomoci a psychologickej starostlivosti – a v spolupráci s mimovládnymi organizáciami budú poskytovať služby pre veľký počet migrantov prichádzajúcich mimo Európskej únie.

V rámci iniciatívy, ktorú riadi poľské Ministerstvo pre rodinu, prácu a sociálnu politiku, budú tábory zriaďované v spolupráci s inštitúciami zaoberajúcimi sa migrantmi v miestnych komunitách.

Projekt je financovaný z Fondu pre azyl, migráciu a integráciu (AMIF) Európskej únie

Okrem financovania z AMIF bude musieť Poľsko prispieť finančnými prostriedkami aj zo svojho vládneho rozpočtu a z miestnych rozpočtov, a to s pomocou Európskeho sociálneho fondu.

Podľa očakávaní komisie musí každý tábor disponovať úradom zodpovedným za „legalizáciu“ pobytu migrantov a aspoň jednou kanceláriou mimovládnej organizácie, ktorá má skúsenosti so službami pre migračné skupiny.

Podľa Remix News účasť ľavicovej poľskej vlády na iniciatíve Európskej komisie zdôrazňuje úzke väzby medzi komisiou a premiérom Donaldom Tuskom, ktorý v minulosti zastával post predsedu Európskej rady.

Vcelku kvalitný marketing jednej tolerantnej propagandy
Politický marketing dnes celkom kvalitne i keď z pozadia ťahá za šnúrky. Nakoľko politika je súboj takmer vždy dvoch propagánd, ľudia sa delia na dva brehy v ktorých ako rieka tečie náš spoločný život. Na internete mi vybehol farebný príbeh o... Čítať ďalej
11 | 10 | 2024 | Ján Marton

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok