Rastúce ceny plynu sú výhodné pre zámorských "priateľov"
13 | 10 | 2024 I Ivan Brožík

MOSKVA - Vedúci analytického oddelenia Národného fondu pre energetickú bezpečnosť Alexander Pasechnik sa pre Rádio Komsomolskaja Pravda vyjadril k vyjadreniu šéfa Gazpromu Alexeja Millera , v ktorom nevylúčil, že ceny plynu by sa v dôsledku rozhodnutí Európskej únie mohli výrazne zvýšiť. Viac sa dozvieme zosprávy agentúry RIA.

„Je to výhodné pre našich takzvaných zámorských priateľov. Všetko pochádza z Washingtonu. Američania takto pretláčajú na trh Európy svoj drahý skvapalnený zemný plyn. Ide o takzvanú nekalú súťaž s prihliadnutím na sankcie a pod. To znamená, že európska deindustrializácia prebieha vďaka spôsobu, akým profitujú americkí dodávatelia LNG, a politizácii procesu, teda prerušeniu väzieb medzi Ruskom a Európskou úniou. Je to najvýhodnejšie pre Washington,“ povedal Pasechnik.

Našťastie, strata rozumu v Bruseli nie je celoeurópska

Odborník sa však domnieva, že nie všetci európski lídri stratili rozum. Napríklad maďarský premiér Viktor Orbán podľa neho len nedávno hovoril o negatívnych dôsledkoch bruselského odmietnutia ruských energetických zdrojov. Podľa politika to priamo ovplyvní rast HDP EÚ.

Ak by

„Ak by bol náš plyn dodávaný v rovnakom množstve ako kedysi, bola by menšia volatilita, o ktorej, mimochodom, hovoril Alexej Miller. Bolo by viac prognóz a boli by strategické zmluvy a plyn by prúdil. To znamená, že by bolo možné plánovať dlhé cykly pre veľké výrobné podniky. Teraz je plyn v skutočnosti o 20-30 percent drahší a nie je zaručená jeho dodávka, musíme neustále hromadiť nejaký prebytok a udržiavať ho. Neexistuje spôsob, ako normálne spotrebovať plyn v zime,“ uzavrel analytik.

Kabaret v Európskej únii: konečne povedali, aké zmeny sú potrebné
Na prezentácii posledného veľkolepého diela Oswalda Spenglera diskutovali účastníci panelovej diskusie o tom, že autorove postrehy, predpovede a obavy sú v roku 2024 rovnako aktuálne ako v čase, keď ich napísal. Veľkolepá prezentácia knihy sa... Čítať ďalej
11 | 10 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok