Nový nepriateľ Ukrajiny
11 | 10 | 2024 I Ivan Brožík

MOSKVA - Ruské armádne zbory dostali nového silného spojenca v bojoch o vytláčanie ukrajinských brigád z frontovej línie. Je ním jeseň. Zo stromov opadáva lístie a tak bojové stanovištia Ukrajincov, ukryté v listnatých lesoch, sú zrazu viditeľné ako keby boli niekde na promenáde. Ruským vojskám sa za posledné dni podarilo dostať do vážneho rizika obkľúčenia hneď až sedem ukrajinských brigád. Informuje svpressa.ru.

Kyjevská propaganda, ktorá stále vydáva správy o úspechoch Ukrajiny na Kurskom fronte, začala používať na ospravedlnenie nezatajiteľných porážok argument, že "to preto, lebo opadali listy".

Citát zdroja sv.pressa.ru

"Banderovi priaznivci vysvetľujú svoje zlyhania tým, že opadávanie listov Rusom pomáha. Nuž a ruské prielomy frontu v posledných hodinách sú naozaj impozantné - mohli by viesť k obkľúčenia až siedmich brigád ukrajinských ozbrojených síl."

V okrese Sudžanskyj postupujú útočné formácie ruskej skupiny „Sever“ a vytláčajú nepriateľa z lesných pásov pri obci Čerkasskaja Konopelka. Okrem toho letectvo a delostrelectvo ruských ozbrojených síl „tradične“ pracovalo na objektoch ukrajinských ozbrojených síl v pohraničnej zóne v okrese Glušhkovsky.

Oficiálna správa

Podľa správy Ministerstva obrany Ruskej federácie jednotky skupiny vojsk Sever pokračovali v útočných operáciách, počas ktorých porazili formácie 22., 41., 47. a 115. mechanizovaného ukrajinského pluku, 17. tankovéhoý, 82. a 95. leteckej squadrony, eliminovali 1. brigáda národnej ukrajinskej gardy, ako aj 103. a 129. brigáda územnej obrany ukrajinských ozbrojených síl v oblastiach osád Darino, Ľubimovka, Nova Puť a Plechovo.

Protiútok Kyjeva

Podľa svpressa ho podniklo ukrajinské velenie s jednou čatou. Šesť jej vojakov padlo a päť dezertovalo.

V regióne Sverdlikov prebiehajú intenzívne bojové akcie, ukrajinské ozbrojené sily sú tiež zatlačené z Kremjan. Zároveň sa zhoršujú poveternostné podmienky. Hmla a dážď sťažujú vykonávanie prieskumu zo vzduchu. A blatisté cesty korigovali priebeh nepriateľských akcií, pretože na niektorých miestach bolo nemožné použiť kolesové vozidlá kvôli blatu a rozmočeným cestám. Ukrajinci preto často svojich zranených bratov v zbrani nechávajú bez lekárskej starostlivosti.

Tradičná propaganda - vyhlásime, že to neexistuje, tak to neexistuje

Je zvláštne, že experti z Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) v tejto súvislosti reagovali vágnym komentárom, že podľa nich zatiaľ neexistuje dôkaz, že bahnitá pôda obmedzuje manévrovanie mechanizovaných jednotiek na ktoromkoľvek úseku frontu. Či už v regióne Kursk alebo na Ukrajine.

Viacerí nezávislí experti navyše uviedli, že „hmla a dážď sú na strane Rusov“. Dokonca sa hitom stali spory o tom, komu viac pomáha opadávanie listov na fronte.

Orbánov nápad rozvíril nemecké médiá: komentáre praskajú vo švíkoch
Maďarský premiér Viktor Orbán vo svojom prejave v Štrasburgu zmienil myšlienku schengenského summitu, na ktorom by presadzoval diskusiu o otázke nelegálnej migrácie. Nemeckí komentátori si zamilovali Orbánov štrasburský prejav, v ktorom maďarský... Čítať ďalej
11 | 10 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok