Meteorológovia zverejnil prvú predpoveď na ZIMU 2024-2025
11 | 10 | 2024 I Gabriela Fedičová

Letné horúčavy sú už minulosťou a pomaly nás obklopuje chladná, daždivá jeseň. Zima už stojí predo dvermi a odborníci prichádzajú s prvými predpoveďami založenými na aktuálnych meteorologických modeloch. Aká teda bude zima 2024/2025?

Ako uvádzajú odborníci z portálu iMeteo, počasie počas zimy výrazne ovplyvní jav La Niña a zároveň aj slabší polárny vír. 

„Hlavným faktorom v tomto roku bude slabšia La Niña v Pacifiku, ale očakávame, že v polovici zimy bude hrať väčšiu úlohu aj polárny vír, ktorý zatiaľ vykazuje znaky toho, že je nezvyčajne slabý,“ píšu.

Model ECMWF, ktorý je najčastejšie veľmi uznávaným systémom sezónnych predpovedí, ukazuje, že zima bude aj tento rok nadpriemerne teplá a milovníci hustého sneženia preto ostaú sklamaní. Odborníci očakávajú podpriemerné sneženie na väčšine kontinentu.

Koľko nasneží?

December

Decembrová predpoveď sneženia ukazuje na veľkej časti kontinentu menej sneženia ako zvyčajne,“ píše portál.

Január

„Januárová predpoveď ukazuje znížený potenciál snehových zrážok na veľkej časti kontinentu a ani február nevykazuje žiadne výrazné zlepšenie, pričom na väčšine kontinentu sa predikuje podpriemerné sneženie s výnimkou severných častí,“ uvádza portál.

Bruselu o Slovensku niekto hanebne a hlúpo klame
BRUSEL - "Bruselu o Slovensku niekto hanebne a hlúpo klame a potom vznikajú takéto trapasy", hovorí vo videu na sociálnej sieti europoslanec Erik Kaliňák. Erik Kaliňák v pléne parlamentného zhromaždenia citoval z udavačských listov, ktoré zrazu v... Čítať ďalej
11 | 10 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik