Kniha, ktorá odhaľuje vulgárnosti Bidena, Trumpa a Harrisovej o Putinovi
13 | 10 | 2024 I Ivan Brožík

„Ten sviňa“: Nová kniha Woodwarda odhaľuje úprimné zákulisné rozhovory v Bielom dome medzi "špičkami sveta". Spoznajte v nich arogantných oplzlých a nesmierne hlúpych ľudí. Redakcia HD sa však čitateľom vopred ospravedlňuje za niektoré, hoci z mravných dôvodov často iba naznačené výrazy, ktoré sa v citáciach objavia. Vyberáme z textu webu edition.cnn.com.

Legendárny novinár Bob Woodward vo svojej novej knihe ponúka pozoruhodný pohľad do zákulisia neúprosných, vulgárnych hodnotení prezidenta Joea Bidena a interakcie so svetovými lídrami, ktorí dotvárali jeho prezidentský úrad, od Benjamina Netanjahua až po Vladimira Putina.

Prvá šleha

"Ten sku... syn, Bibi Netanjahu, je zlý človek." Je to zlý človek!" Biden sa súkromne zdôveril o izraelskom premiérovi jednému zo svojich spolupracovníkov na jar 2024, keď sa izraelská vojna v Gaze zintenzívnila, píše Woodward.

"Ten zasraný Putin," povedal zas Biden podľa Woodwarda poradcom v Oválnej pracovni krátko po ruskej invázii na Ukrajinu. „Putin je zlý. Máme čo do činenia so stelesnením zla."

Medzičas

Kniha „Vojna“ (WAR) odhaľuje aj nové podrobnosti o súkromných rozhovoroch Donalda Trumpa s Putinom – a tajnej zásielke testovacieho zariadenia na Covid-19, ktoré Trump poslal ruskému prezidentovi na jeho osobné použitie počas vrcholenia pandémie. Trump tieto správy poprel.

Woodwardova nová kniha, ktorú CNN získala ešte pred jej vydaním 15. októbra, poskytuje neprikrášlený prehľad kľúčových momentov, keď Biden a jeho tím národnej bezpečnosti prechádzajú medzinárodnými krízami, od katastrofálneho stiahnutia sa z Afganistanu až po konfrontáciu s Putinom,ktorý vtrhol na Ukrajinu a nazerá aj do súkromných kontaktov s Netanjahuom.

Plná zaujímavých neznámych faktov

Na základe stoviek hodín rozhovorov s účastníkmi z prvej ruky je „Vojna“ plná novo nahlásených podrobností o vysokých politických hrách. Kniha skúma politické a osobné vojny, ktoré Biden viedol počas svojho prezidentovania, vrátane podrobností o jeho rozhodnutí odstúpiť od kampane v roku 2024 a rozhovorov o právnych problémoch jeho syna Huntera Bidena.

Medzi nové podrobnosti vo „Vojne“ patrí

– Woodward píše, že Bidenov národný bezpečnostný tím v istom bode veril, že existuje reálna hrozba, 50 percentná šanca, že Putin použije jadrové zbrane na Ukrajine.

– Biden povedal, že si „nikdy nemal vybrať“ generálneho prokurátora Merricka Garlanda počas rozhovoru o právnych problémoch jeho syna.

– Biden kritizoval postup bývalého prezidenta Baracka Obamu pri Putinovej invázii na Krym v roku 2014 a dospel k záveru, že „Barack nikdy nebral Putina vážne“.

– S odvolaním sa na Trumpovho asistenta Woodward uvádza, že od Trumpovho odchodu z Bieleho domu v roku 2021 medzi Trumpom a Putinom prebehlo „možno až sedem“ telefonátov.

Trumpov hovorca Steven Cheung vo vyhlásení uviedol, že Trump nedal Woodwardovi „absolútne žiaden súhlas“ ku knihe. „Žiadny z týchto vymyslených príbehov Boba Woodwarda nie je pravdivý,“ povedal.

To by bolo také šialené

Woodward uvádza, že v období pred ruskou inváziou získali USA množstvo spravodajských informácií, ktoré v októbri 2021 „presvedčivo“ ukázali, že Putin mal v pláne napadnúť Ukrajinu so 175 000 vojakmi.

"Bol to úžasný spravodajský prevrat od korunovačných klenotov americkej rozviedky, vrátane ľudského zdroja v Kremli," uvádza Woodward. Ľudské zdroje patria medzi najcitlivejšie v spravodajskom svete.
„Bolo to, ako keby niekto tajne vstúpili do stanu nepriateľského veliteľa a tí tam boli zhrbení nad mapami, pričom skúmali počet a pohyb brigád a celú plánovanú sekvenciu mnohofrontovej invázie,“ píše Woodward.

Aj keď sa Biden a jeho poradcovia zhodli, že plán je „smrteľne seriózny“, pre nich – a ich spojencov – bolo stále ťažké tomu uveriť.

"Toto plánuje Putin urobiť," povedal podľa Woodwarda Bidenovi riaditeľ CIA Bill Burns.

"To by bolo také šialené," odpovedal Biden.

"Ježiš Kristus!" povedal Biden. "Teraz sa musím vysporiadať s tým, že Rusko pohltí Ukrajinu?"

Biden Putinovi

Biden odpovedal Putinovi, že „je nemožné vyhrať“ jadrovú vojnu.

Napriek opakovaným varovaniam ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odmietol myšlienku, že by Vladimír Putin skutočne vtrhol naUkrajinu, a to aj po tom, čo mu viceprezidentka Kamala Harrisová počas stretnutia na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii vo februári 2022 povedala, že invázia je bezprostredná.

Harrisová Zelenskému povedala, že musí „začať premýšľať o veciach, ako je mať vypracovaný plán nástupníctva na riadenie krajiny, ak vás chytia, zabijú alebo nebudete môcť vládnuť“. Po stretnutí, píše Woodward, Harrisová povedala, že sa obávala, že by to mohlo byť naposledy, čo ho videli.

"Najvráskavejší moment celej vojny"

Jedna z najdramatickejších scén vo „Vojne“ odhaľuje, ako sa znepokojil Biden a jeho tím národnej bezpečnosti z vyhliadky, že by Putina mohol použiť jadrové zbrane. 

Americkí tajní desili Bidena Putinom

Do septembra 2022 správy amerických spravodajských služieb, ktoré sa považovali za „skvelé“, odhalili „hlboko znepokojujúce hodnotenie“ Putina – že bol taký zúfalý zo strát na bojisku, že by mohol na Ukrajine použiť taktické jadrové zbrane.

Na základe nových alarmujúcich spravodajských správ sa Biely dom domnieval, že existuje 50-percentná šanca, že Rusko použije taktickú jadrovú zbraň, čo je pozoruhodné hodnotenie, ktoré raketovo vzrástlo z 5 percent a potom z 10 percent, uvádza Woodward.

Ruský generálmajor: Nie je pravdepodobné, že Volodymyra Zelenského nechajú nažive
„Nie je pravdepodobné, že západní lídri nechajú ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského nažive,“ citovala ruská štátna tlačová agentúra TASS generálmajora Aptiho Alaudinova, veliteľa špeciálnych síl Achmat, píše maďarský portál... Čítať ďalej
11 | 10 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

 

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok