Kabaret v Európskej únii: konečne povedali, aké zmeny sú potrebné
11 | 10 | 2024 I Gabriela Fedičová

Na prezentácii posledného veľkolepého diela Oswalda Spenglera diskutovali účastníci panelovej diskusie o tom, že autorove postrehy, predpovede a obavy sú v roku 2024 rovnako aktuálne ako v čase, keď ich napísal. Veľkolepá prezentácia knihy sa konala v Mathias Corvinus Collegium, kde analyzovali posledné veľkolepé Spenglerovo dielo, Roky rozhodnutia, ktoré vyšlo v auguste 1933, píše maďarský portál Mandiner.

Kniha vznikla v citlivom období

– potvrdil Dezső Csejtei, prekladateľ, univerzitný profesor a historik filozofie, ktorého spoločná štúdia s Anikó Juhász uzatvára dielo, aby pomohla pochopiť Spenglerove myšlienky. Odborník tým poukázal na to, že v januári 1933 sa k moci dostal Adolf Hitler, avšak Spengler už mal do tej doby hotových 106 strán a nič nemenil, pretože tvrdil, že píše pre dlhšie obdobia, nie pre krátke politické obdobia.

Návrat k historickým tradíciám

Profesor zdôraznil, že autor sa odcudzoval národnému socializmu, pretože ako obyvateľ Mníchova sledoval jeho činnosť od začiatku. Odmietal masové hnutia, rasové teórie a antisemitizmus a jasne sa postavil na stranu štátnej moci, nad ktorou nemá stáť žiadna strana.

Kniha obsahuje mnoho takých postrehov a predpovedí, ktoré sú v roku 2024 rovnako aktuálne ako v čase, keď ich napísal – Spengler. Napríklad jasne hovoril o ére svetových vojen a o pomalom úpadku západnej civilizácie, ktorým sa musíme zaoberať aj dnes. Ako hlavný predstaviteľ konzervatívnej revolúcie po svetovej vojne Spengler vyhlásil, že komunizmus sa zrúti a z boľševikov sa stanú noví kapitalisti. To sme tiež zažili, ak myslíme na zmenu režimu – poznamenal Zoltán Szalai, generálny riaditeľ MCC, ktorý pripomenul, že v knihe sa objavuje anonymná, technokratická spoločnosť, ktorá sa snaží premeniť západnú kultúru, založenú na kresťansko-židovských základoch, ktorú poznáme. Autor odmietal „stádový pocit“ a zaujímalo ho, ako dokážeme vrátiť spoločnosť späť k historickým tradíciám.

Progresívci boli Matovičovi roztlieskavači pri rozvrate štátnych financií
BRATISLAVA - "Teraz sa tvária ako neviniatka, ktoré len predvčerom spadli na Slovensko z neba." hovorí vo videu poslanec Národnej rady Slovenskej republiky za SMER - SSD Daniel Karas. "Robili špinavú robotu a čo je ešte horšie, kryli a doteraz... Čítať ďalej
11 | 10 | 2024 | Ivan Brožík

Úpadková rola Európy vo svetovej politike

Počas panelovej diskusie Dezső Csejtei zdôraznil, že: služba verejnosti pre liberála nie je nič iné ako sloboda, ale pre Nemcov znamená naplnenie slobody.

V čase vydania knihy bolo Nemecko na okraji, ale Spengler ostro vnímal, že bez Nemcov sa nedá viesť svetová politika.

Profesor citoval známu vetu, že keď Nemecko kýchne, Maďarsko dostane nádchu, a dodal, že to zasiahne celý kontinent, ak v Nemecku prepukne kríza – na to upozorňoval už Spengler.

Odborník poznamenal, že v Rokoch rozhodnutia sa niektoré teórie ukázali ako nesprávne, napríklad vízia rozpadu Spojených štátov – Zoltán Szalai s úsmevom poznamenal, že s tým počkáme na novembrové prezidentské voľby.

Generálny riaditeľ zdôraznil, že Spengler bol jedným z prvých európskych mysliteľov, ktorí si všimli globalizačné procesy: konkurencia neprebieha len v rámci Európy, svetové vojny sú ovplyvnené bojmi kontinentov a kultúr.

To platí dodnes, bohužiaľ, musíme vidieť úpadkovú rolu Európy v geopolitických súvislostiach, zatiaľ čo Spojené štáty a Čína medzi sebou súťažia – dodal Zoltán Szalai, pričom ako ďalší dôležitý bod spomenul vzťah s Ruskom.

Kabaret, ktorý sa odohráva v Európskej únii

Podľa neho je jednou z najväčších debát v nemeckej spoločnosti už stáročia otázka, aký by mal byť vzťah s Ruskom. Sociálni demokrati odpovedali, že treba prepojiť nemeckú a ruskú ekonomiku, spotrebiteľov, suroviny, čo viedlo k vzniku napríklad plynovodu Nord Stream – ktorý bol zničený po vypuknutí rusko-ukrajinskej vojny.

Počas diskusie sa pri odpovedi na otázku z publika hovorilo aj o vlastnostiach štátnika a rôznych charakteroch až po časy Platóna, keď profesor komentoval dianie v Európskom parlamente:

Kabaret, ktorý sa odohráva v Európskej únii. Niekedy by ani v demokracii nebolo na škodu stanoviť hranice…

A ZASE! TOTO žiadajú mimovládne organizácie!
Mimovládne organizácie Zastavme korupciu, Transparency International Slovensko a Memo98 žiadajú Generálnu prokuratúru SR, aby preskúmala rozhodnutie bratislavského okresného úradu, ktorý konštatoval, že minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok... Čítať ďalej
11 | 10 | 2024 | Gabriela Fedičová/TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

 

 

4o