Deň pestrosti a NERIEŠENIE skutočných problémov
12 | 10 | 2024 I Michal Albert

Deň pestrosti, ktorým si trenčianska radnica pripomenula dvojicu zavraždených z Teplárne, teda Matúša a Juraja,niesla nádych rozhádania a chaosu v spoločnosti, ale aj neriešenia skutočných problémov.

Podujatie sa pôvodne malo uskutočniť v priestoroch trenčianskeho gymnázia, čo namietal europoslanec Milan Mazurek. Kritizoval aj to, že študenti boli nabádaní na gestá. Všetci mali prísť oblečení v dúhových farbách. Naviac, okrem dobrého pocitu a radosti, mohli získať aj odznaky. Deti mali nakresliť plagát s dvomi bozkávajúcimi sa chlapmi. V minulosti tieto odznaky dokonca táto inštitúcia, ktorá má vzdelávať, žiakom predávala. Školy musia byť apolitické, a nikto nemôže študentov nútiť, aby sa obliekali do pestrých farieb. Po kritike bolo podujatie zrušené. Nebyť záchrancu pestrosti, dobra, piety a všetkého správneho. Podľa trenčianskeho primátora Richarda Rybníčka, ktorý v minulosti viedol napríklad aj Slovenskú televíziu, takáto istá akcia bola aj pred rokom. Študenti gymnázia si ju urobili v tichosti, bez mediálneho sprievodu. Preto nevidí dôvod, aby nebola opäť. A ako správny záchranca ju zorganizuje on. 

Druckerov odkaz

Odkaz ministra školstva Tomáša Druckera znel k tejto veci jasne - nech o školách nerozhodujú politici, resp. podľa neho extrémistickí politici. Nech do školstva hovoria len odborníci. Ale akú máme istotu, že aj samotní odborníci nie sú pod nadvládou politikov? Napríklad z Progresívneho Slovenska? Školy majú byť bezfarebné. Na jednej strane to Drucker chce, no medzi riadkami im dúhové farby ani nezakázal. Otázne je, prečo sa k tejto kontroverznej téme nemôže vyjadrovať občan Mazurek. Len jedno spektrum politiky, to progresívnejšie, má na to právo? Nie! Žijemem v otvorenej a demokratickej spoločnosti, právo na názor má mať každý. Aj keď je z opačného názorového brehu a poukazuje na zvrátenosť jednej akcie, do ktorej sú vtiahnuté deti. 

Progresívne spektrum neraz metaforicky hovorí o potrebe budovať mosty namiesto plotov. Spájať namiesto rozdeľovať. No kým sa spoločnosť rozpráva o mostoch ideologických, padajú tie reálne. Doslova ľuďom na hlavu. Stačilo ideologických hier a hádok. Treba tu riešiť dôležitejšie problémy, to čo túto spoločnosť hryzie a trápi. Z podobných tém, akou je aj Deň pestrosi, nevyžije nikto.

Zabraňuje výstavbe plotov zdravého rozumu, zabraňuje tým pádom aj tvorbe mostov skutočných a reálnych, zabraňuje opravovaniu mostov, ktoré sú v dezolátnom stave a jeden z nich nedávno museli zbúrať v Banskej Bystrici... Okolo mosta v meste pod Urpínom bolo veľa rečí - ako štát zlyháva, ako dlhé roky nekonal, aké desiatky mostov sú pred pádom, aký máme investičný dlh... Ale k tomuto dáva podhubie práve aj tá časť spoločnosti, ktorá namiesto riešenia chlebových tém, a teda aj otázku mostov a bezpečnosti dopravy, sa chce ideologicky hrať a hádať. Namiesto chleba len hry. Namiesto podstatných tém máme premýľať o témach ideologických a aj neraz aj o niektorých dekadentných. A kým dekadentné tendencie majú, aj v školách, zelenú, tie národno-konzervatívne a tie témy zdravého rozumu, tie majú dostať stopku.

To skutočne už v spoločnosti máme všetko vyriešené a všetko opravené, všetko postavené a ľuďom sa žije dobre, aby sme sa už museli zaoberať stále dookola len ideológiami?

Ale chybu možno robí aj národno-konzervatívne spektrum. Lebo niekedy na zabránenie presadzovania tém, ktoré vedú proti zdravému rozumu, stačí otvárať iné témy, dávať do pozornosti práve tie oblasti, ktoré sa nám rúcajú na hlavu a nevyhnutne ich musíme riešiť. Napríklad aj tému spomenutých mostov. Ak sa vlastenci zacyklia v neustálom poukazovaní len na ideológiu, o to menší priestor bude na debatovanie a hlavne na realizáciu skutočných a zatiaľ  nevyriešených tém. Otázka na zamyslenie je aj pre všetkých politikov. To skutočne už v spoločnosti máme všetko vyriešené a všetko opravené, všetko postavené a ľuďom sa žije dobre, aby sme sa už museli zaoberať stále dookola len ideológiami? A otázka pre tých študentov a pedagógov, ktorým veľmi záleží na pamiatke Juraja a Matúša z Teplárne: Chceli by oni sami, aby okolo nich bol taký rozruch? Želali by si, aby ich mená boli zneužívané na politiku? Nestačilo si na nich len ticho spomenúť a nerobiť okolo toho taký rozruch? Možno minúta ticha v triede pred začiatkom vyučovania... A otázka na primátora Rybníčka: To skutočne je už v Trenčíne všetko opravené, všetko hotové a všetkým sa žije len dobre?

Anton Hrnko: Danko vôbec nemá politický inštinkt
BRATISLAVA/ BANSKÁ BYSTRICA – Keď pred viac, ako týždňom Rudolf Huliak na tlačovom vyhlásení informoval o žiadosti Národnej koalície, pridať za pomlčku v názve klubu SNS aj skratku názvu jeho strany, zrejme netušil, čo sa proti nemu zo strany... Čítať ďalej
10 | 10 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

 

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok