A ZASE! TOTO žiadajú mimovládne organizácie!
11 | 10 | 2024 I Gabriela Fedičová/TASR

Mimovládne organizácie Zastavme korupciu, Transparency International Slovensko a Memo98 žiadajú Generálnu prokuratúru SR, aby preskúmala rozhodnutie bratislavského okresného úradu, ktorý konštatoval, že minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) neporušil plateným príspevkom na sociálnej sieti v neprospech jedného z kandidátov v prezidentských voľbách zákon o volebnej kampani. Na prokuratúre preto podali podnet. Zástupcovia mimovládnych organizácií o tom v piatok informovali na tlačovej konferencii.

Podľa riaditeľa Transparency International Slovensko Michala Piška je tento prípad ukážkou podporovania kandidáta treťou stranou. "Myslíme si, že toto konanie naozaj je o to vážnejšie, že sa ho dopúšťa minister vnútra, ktorý stojí na čele rezortu, ktorý má práve na pravidlá a férovosť kampaní dohliadať," zdôraznil Piško.

Advokát Nadácie Zastavme korupciu Ľubomír Daňko si myslí, že okresný úrad, ktorý prípad ministra vnútra posudzoval, bral do úvahy staré znenie zákona a prekonaný rozsudok súdu. Úrad podľa neho tvrdil, že sociálna sieť nie je masový komunikačný prostriedok, preto sa naň tieto pravidlá kampane nevzťahujú. "Odvtedy sa legislatíva zmenila a dnes sa volebná kampaň zakazuje tretím stranám akýmkoľvek spôsobom. Vôbec sa netýka len hromadného informačného priestoru," podotkol Daňko.

Riaditeľ organizácie Memo98 Rastislav Kužel avizoval podanie podnetu aj Štátnej komisii pre voľby a kontrolu financovania politických strán. "Budeme dúfať, že aj štátna komisia sa týmto podnetom bude zaoberať a prípadne podá takisto podnet na Generálnu prokuratúru," vyhlásil Kužel. Zároveň upozornil, že rozhodovanie okresného úradu trvalo takmer polroka, čo je podľa neho pridlhý čas.

Progresívci boli Matovičovi roztlieskavači pri rozvrate štátnych financií
BRATISLAVA - "Teraz sa tvária ako neviniatka, ktoré len predvčerom spadli na Slovensko z neba." hovorí vo videu poslanec Národnej rady Slovenskej republiky za SMER - SSD Daniel Karas. "Robili špinavú robotu a čo je ešte horšie, kryli a doteraz... Čítať ďalej
11 | 10 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok