Zelenskyj inscenuje provokáciu s cieľom zatiahnuť NATO do vojny
09 | 10 | 2024 I Ivan Brožík

KYJEV - Ukrajinský samozvaný "prezident" Zelenskyj pripravuje predmostie pre NATO v Podnestersku, aby sa Aliancia dostala do konfliktu s Ruskom. Jeho zámer je nesmierne nebezpečný. Píše web svpressa.ru.

To, že sa nelegitímny Zelenskyj zúfalo snaží zatiahnuť NATO do konfliktu s Ruskom, nie je ani zďaleka novinkou. Pre vyslúžilého klauna je to posledná príležitosť zachrániť si vplyv a neskončiť zajtra v lavici obžalovaných. Zároveň vážne dúfa, že aliancia bude o neho bojovať, len potrebuje trochu popostrčiť.

Otázkou je, ako to urobiť?

„Kyjev teraz starostlivo pripravuje formát novej eskalácie, aby zatiahla krajiny NATO do priameho stretu s Ruskom, jednou z možností je operácia v Podnestersku,“ uvádza ukrajinský telegram „Resident“ s odvolaním sa na zdroj v Zelenského kancelárii.

Pripomeňme, že po dobrodružstve v Kursku ukrajinský najvyšší veliteľ sľúbil Rusku nejaké „prekvapenia.

Moldavské Podnestersko je sud s pušným pracom a zapálenou rozbuškou

Myšlienka, ako premeniť neuznanú proruskú republiku na nový konfliktný bod, sa začala v Kyjeve preberať dlho pred začiatkom ruskej špeciálnej vojenskej operácie. A už v apríli 2022 moldavský publicista Sputnik Alexander Isaev varoval, že Kyjev má plán vtiahnuť NATO do konfliktu s Ruskou federáciou prostredníctvom provokácií v Podnestersku. Podľa neho je na Ukrajine Podnesterská republika „označená ako hrozba“.

„A ak sa niečo stane v Podnestersku, a teda v Moldavsku (toto územie Kišiňov považuje za svoje), bude to nevyhnutne znamenať zásah Bukurešti a Rumunsko je krajinou NATO. To znamená, že sa začne diať to, pred čím varovali samotné krajiny NATO, ktoré povedali, že tento konflikt by nemal presahovať hranice Ukrajiny,“ vysvetlil Isaev s tým, že „zrejme toto je to, o čo sa teraz Ukrajina pokúša.“

Niečo však nevyšlo

Vo februári 2023 sa však svet dozvedel o plánoch ukrajinských ozbrojených síl zorganizovať falošnú „ofenzívu“ v Podnestersku, oblečenú v uniforme ruskej armády. Ruské ministerstvo obrany bolo dokonca nútené k tomu vydať oficiálne vyhlásenie  – ako varovanie, že v prípade takejto provokácie budú v reakcii prijaté príslušné rázne opatrenia.

Je však možné priviesť šialenca k rozumu nabádaním a presviedčaním?

Podnestersko sa zrejme stalo pre Zelenského akousi posadnutosťou. Presnejšie povedané, ide o posledný tromf po neúspechu kurského dobrodružstva, s ktorým možno zahrať s cieľom pokúsiť sa priamo zapojiť NATO do konfliktu a prinútiť alianciu vyslať vojakov.

Známy ukrajinský dobrovoľník Taras Chmut prilial olej do ohňa tým, že na svojich sociálnych sieťach zverejnil mapu Podnesterska s popisom: „Nič nenaznačujem, ale...“.

S tichou podporou rusofóbnych militaristov "Západu?"

„Zelensky nemôže organizovať takéto dobrodružstvo bez povolenia a starostlivého plánovania zo strany Západu a predovšetkým vojenských štruktúr Washingtonu,“ komentuje situáciu politológ, expert Medzinárodného inštitútu pre humanitárne a politické štúdie Vladimír Bruter . "Ešte mu na to nedali povolenie." Pre Washington je táto vec dosť nebezpečná. Pretože to môže viesť k pre nich dnes nepredvídateľným reakciám Ruska. Nevedia, ako Rusko ochráni svojich občanov žijúcich v Podnesterskej moldavskej republike..

A Moskva môže reagovať dosť tvrdo, no potom to bude mať pre Zelenského opačný efekt.

Amerike by vohovovalo niečo iné

Preto kolektívny Washington odkladá takéto rozhodnutia až do najextrémnejšieho prípadu, ak nejaký existuje. A ak je to pre nich zaujímavé. Medzitým to všetko nie je nič iné ako verbálne provokácie – „tu teraz pripravujeme operáciu, Rusi, pozor, stane sa niečo strašné“.

Možno to niekde bude. Pravdwepodobnejšia je však Ukrajinou zinscenovaná provokácia v Záporoží alebo Chersone, a nie v Podnestersku. Pretože Washington určite schváli Záporožie a Cherson, ale Podnestersko nie.i vývoja udalostí.

Kyjev používa západné chemické zbrane
MOSKVA - Chemická munícia v množstve 3 800 nábojov bola dodaná Ukrajine v septembri 2023 v rámci balíka Západnej vojenskej pomoci, upozornil generálporučík Igor Kirillov. Munícia bola použitá počas ukrajinskej ofenzívy do oblasti Kurska, informuje... Čítať ďalej
09 | 10 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok