Zákon o STVR PLATÍ - napriek krikľúňom z opozície!
09 | 10 | 2024 I Bari Zajačková/ TASR

KOŠICE - Ústavný súd (ÚS) SR posúdi ústavnosť zákona o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR). Podanie skupiny opozičných poslancov, ktorí zákon napadli, súd v stredu prijal na ďalšie konanie v celom rozsahu. Zároveň nevyhovel ich návrhu na pozastavenie účinnosti napadnutých ustanovení.

        

Zákon prijatý vládnou koalíciou nadobudol účinnosť 1. júla. Bývalý Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) sa tak zmenil na STVR.
        

Ústavnú sťažnosť podali opozičné PS, KDH a SaS. "Sme presvedčení, že tento zákon je v rozpore s Ústavou SR, s viacerými článkami našej ústavy a okrem toho je v rozpore s európskou legislatívou," vyhlásil v júli predseda PS Michal Šimečka. Za zmenou legislatívy vidí snahu o politické ovládnutie STVR, dosadenie si vlastných nominantov do vedenia inštitúcie, a nie ambíciu zlepšiť stav vo verejnoprávnom médiu.
        

Poslankyňa Národnej rady (NR) SR Zora Jaurová (PS) priblížila, že v sťažnosti namietali obsah legislatívy aj proces jej prijímania vrátane vylúčenia verejnosti z prípravy zákona a skrátenia diskusie v parlamente. Zákonu vyčíta nedomyslené prechodné opatrenia aj termín zverejnenia v Zbierke zákonov vzhľadom na účinnosť. Rozpor s Ústavou SR vidia sťažovatelia v garancii slobody prejavu a práva na informácie, ako aj zákazom cenzúry. Pred ÚS namietali tiež nesúlad zákona s európskym Aktom o slobode médií a žiadali ho, aby sa obrátil aj na Súdny dvor Európskej únie.

Neveďalová: EÚ sa stále zdráha vysloviť pravdu o Blízkom východe
SLOVENSKO/EÚ: Slovenská europoslankyňa "tne do živého". Vlastne, do mŕtvych, tých, ktorí nikoho v Bruselskej centrále Európskej únie zjavne nezaujímajú, lebo - ako vo videu hovorí - pre Brusel sú to "občania druhej kategórie". Tí v... Čítať ďalej
09 | 10 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok