SMÚTOK v lekárskej obci - SLOVENSKO sa lúči s profesorom Petrom STRMEŇOM
09 | 10 | 2024 I Bari Zajačková/ TASR

BRATISLAVA - Vo veku 81 rokov zomrel 28. septembra významný predstaviteľ slovenskej oftalmológie profesor Peter Strmeň. Posledná rozlúčka s ním bola v pondelok (7. 10.) v bratislavskom Krematóriu. TASR to potvrdila jeho manželka.

        

Profesor Strmeň po promócii nastúpil v roku 1965 na Očnú kliniku Fakultnej nemocnice v Bratislave. Na Klinike oftalmológie Lekárskej fakulty Univerzity Komenského (LF UK) v Bratislave zastával neskôr významné zdravotnícke i školské pozície. V rokoch 1981 až 1997 bol zástupcom prednostu kliniky a od roku 1997 do roku 2011 bol jej prednostom. V roku 2020 odišiel do dôchodku.
        

Výbor Slovenskej oftalmologickej spoločnosti, ktorého bol členom, poukázal na to, že sa počas viac ako 50 rokov práce vypracoval na mimoriadne erudovaného oftalmológa, vitreoretinálneho chirurga uznávaného doma i v zahraničí. Pripomenul, že v celej profesijnej dráhe sa na Slovensku vyníma ako pionier vitreoretinálnej chirurgie najmä v oblasti diabetickej retinopatie a traumatológie a ako špičkový oftalmochirurg s tisíckami úspešných operácií.
        

Výsledky svojej chirurgickej i vedeckej práce prezentoval asi 160 prednáškami na domácich a zahraničných lekárskych kongresoch. V domácich a zahraničných časopisoch uverejnil asi 100 odborných článkov, podieľal sa aj na rozličných vedeckých monografiách a bol vedúcim riešiteľom niekoľkých vedeckých projektov. Zastával tiež početné pedagogické funkcie na LF UK a bol aj členom jej vedeckej rady.

DRSNÉ VIDEO: Auto zrazilo na priechode malého CHLAPCA! Dieťa skončilo v NEMOCNICI
BANSKÁ BYSTRICA - Polícia eviduje viacero dopravných nehôd na priechode pre chodcov pod budovou Okresného úradu v Banskej Bystrici. K poslednej došlo v pondelok (7. 10.), krátko pred 7.30 h tam auto zrazilo 11-ročného kolobežkára. O prípade v... Čítať ďalej
09 | 10 | 2024 | TASR/Jarmila Vilhanová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik