Slovensko ovládol strach z MEDVEĎOV! Huliak OTVORENE: Ak TOTO neurobíme, človek bude v našej prírode lovený
09 | 10 | 2024 I Eka Balašková

BRATISLAVA - Hoci sa zdalo, že situácia s medveďmi je napriek mnohým varovaniam ako-tak pokojná, sobotná smrť hubára pred očami najbližších ukázala, že problém ani zďaleka nie je vyriešený, skôr naopak – medvede sú agresívnejšie a ľudia z podhorských oblastí majú obavy. Ide zima, do školy či do práce budú chodiť ešte za tmy a medveďov je toľko, že im hlad nedovolí uložiť sa na zimný spánok tak, ako tomu bolo v niekoľkých prípadoch už v minulom roku. V diskusii Štúdio 24 o premnožených medveďoch o medveďom probléme hovorili aktivista z iniciatívy My sme les Erik Baláž a predseda výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Rudolf Huliak (SNS / NK).

Huliak navrhuje eliminovať zhruba tri desiatky synantropných jedincov, kým iniciatíva My sme les hovorí o zneužívaní medveďov, ako politickú tému a štát by medvede nemal strieľať, ale venovať sa vzdelávaniu verejnosti a preventívnym opatreniam.

Podľa Baláža odlov nerieši problémy, na čo priniesol aj dôkazy z 90-tych rokov v Demänovskej doline. Po opatreniach, ktoré urobila tamojšia samospráva, sa problém zmenšil a medvede si zvykli hľadať potravu inde. Myslí si preto, že ak by sme sa venovali preventívnym opatreniam – ohradníkom a podobne, medveďov by bolo v blízkosti ľudských obydlí ďaleko menej.

AKTUÁLNE Primátor VARUJE ľudí! Pozor na MEDVEĎA, TOMUTO miestu sa radšej VYHNITE
ŽIAR NAD HRONOM – V sobotu (5.10.2024) predpoludním napadol medveď v katastri obce Hybe hubára. Muž utrpel pri útoku vážne zranenia, ktorým podľahol. Teraz je tu ďalšie varovanie. Primátor mesta Žiar nad Hronom vyzýva obyvateľov, aby boli opatrní.... Čítať ďalej
08 | 10 | 2024 | Jarmila Vilhanová

Rudolf Huliak poznamenáva, že od r. 2014, kedy sa začal venovať medveďom, je situácia celkom iná. V tom čase sa tešili medveďovi v horách, problém nemali hubári, ani ohradníky nebolo treba. Prvé premnoženia medveďov začali avizovať krátko po tom práve v Podpoľaní. Podľa Huliaka už vtedy hovorili o tom, že ak sa niečo neurobí, premnoženie sa stane neúnosné a človek bude medveďom ohrozený. Dnes sme v situácii, kedy sa človek pre medveďa stáva prirodzenou potravou a premnožené medvede sa navzájom vytláčajú z teritórií prirodzeného výskytu, čo spôsobila práve neprimeraná ochrana.

„Zo 71 tohtoročne ulovených synantropných medveďov máme 90 percent samíc s tým, že sú výrazne zakrpatelé, bez tukových zásob, s prázdnym žalúdkom,“upozorňuje Huliak s tým, že samica, ktorú odlovil on, mala tri roky a ani nie 50 kg.

Huliak ďalej skonštatoval:
  • Človek bude v slovenskej prírode lovený
  • Z medveďa sa stáva čriedový zver, čo je pre neho úplne neprirodzené
  • Medvedia populácia sa pod vplyvom premnoženia mení
  • Začíname sa podobať situácii v Rumunsku, kde už sa medvede dostávajú priamo do chovov
  • Ročný nárast medvedíc je 800 kusov. Tie každé dva roky vrhnú nie dve, ale častokrát aj štyri mladé, čo hovorí o výraznom náraste populácie

Erik Baláž hovorí o vyhýbaní sa lokalitám, kde sa medvede vyskytujú. Konštatuje, že od r. 2014 nestúpol ani tak počet medveďov, ale panika z nich stúpla rapídne. Problém vidí v aj neúmyselnom prikrmovaní medveďov prebytkami, či odpadom zo záhrad a správaním človeka. Huliak hovorí o bagatelizácii problému. 

EUROPOSLANKYŇA O zbabraných policajných záťahoch a EXPERTOVI SPIŠIAKOVI (VIDEO)
BRATISLAVA – Takmer dva týždne uplynuli od zásahu polície v klube, kde boli zadržané aj drogy. Reakcie na zásah sú rôzne, aj v médiách, aj od politikov. Kým minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) drogy odmieta tolerovať kdekoľvek,... Čítať ďalej
08 | 10 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik