Rýchle správy zo Slovenska a sveta 9. októbra
09 | 10 | 2024 I Bari Zajačková/ TASR

Prinášame vám stručný prehľad najdôležitejších udalostí zo Slovenska i zo sveta.

Bratislava - Prezident SR Peter Pellegrini vyzýva vládu SR na začatie rokovaní so zdravotníkmi k návrhu konsolidačných opatrení. Deklaroval, že od nich bude závisieť aj jeho prípadný podpis legislatívy. Uviedol to po včerajšom rokovaní so zástupcami zdravotníckeho sektora.
        

Bratislava - Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková doručila prezidentovi SR Petrovi Pellegrinimu svoju demisiu. Hlava štátu ju ešte neprijala. Prezident požiadal Dolinkovú, aby až do prijatia jej demisie naplno vykonávala svoju funkciu.
        

Bratislava - Opozičná strana SaS a hnutie Slovensko kritizujú prezidenta SR Petra Pellegriniho za neprijatie demisie ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej.
        

Bratislava - Premiér Robert Fico pripúšťa zmeny v mediálnej legislatíve. Avizuje napríklad zriadenie národného mediálneho úradu.
        – Opozícia tvrdí, že slová Roberta Fica o mediálnej oblasti prezrádzajú snahu o cenzúru.
        

Brezno - Vláda SR poskytne v priebehu 14 dní sumu 50 miliónov eur mestám a obciam. Uviedol to predseda vlády Robert Fico. Doplnil, že zároveň regionálnym samosprávam odpustia 20 miliónov eur z pôžičiek.

 

Bratislava - Minister vnútra a predseda strany Hlas-SD Matúš Šutaj Eštok bude informovať premiéra Roberta Fica o nominácii na post ministra zdravotníctva v horizonte dní.
      

Bratislava - Ministerstvo cestovného ruchu a športu SR podporuje návrh na zriadenie zásahových tímov na reguláciu medveďov v každom národnom parku. Podľa rezortu to zvýši bezpečnosť turistov.
 

Bratislava - Ministerstvo zdravotníctva SR plánuje zmeny pri bezlepkových potravinách pre celiatikov. Upraviť sa má prerozdelenie pomeru hradených potravín.
        

Bratislava - Exšéfovi Finančnej správy Františkovi I. prokurátor podmienečne zastavil trestné stíhanie pre šesť korupčných skutkov a trestný čin zneužívania právomoci verejného činiteľa, ktoré sa týkajú kauzy Mýtnik. Prokurátor tak urobil z dôvodu, že obvinený v trestnom konaní spolupracoval a zásadnou mierou pomohol objasniť korupčné skutky.
        

Šaľa - Činnosť ambulantnej pohotovostnej služby pre deti a dorast v Šali sa končí v piatok 11. októbra vypršaním platnosti licencie. Od soboty budú musieť obyvatelia šalianskeho regiónu v prípade potreby navštíviť najbližšie ambulancie pohotovostnej služby pre deti a dorast v Nových Zámkoch alebo v Nitre.
        

Bratislava - Slovenská asociácia jednodňovej chirurgie odmieta postup štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne pri jednodňovej zdravotnej starostlivosti. Rozhodnutie zavedenia finančných limitov a odzmluvnenia viacerých poskytovateľov považuje za likvidačné.
        

Bratislava - Spoločnosti Agrofert, vlastníkovi pekární Penam, bola uložená pokuta vo výške 21 miliónov eur za akvizíciu pekární v Bratislave a Žiline bez predchádzajúceho súhlasu Protimonopolného úradu. Spoločnosť Agrofert považuje rozhodnutie úradu za chybné a nezákonné.
        

Oravská Jasenica - Viac ako 20 ton nelegálneho sušeného tabaku zabavili príslušníci Kriminálneho úradu finančnej správy v kamióne a skladovacej hale v obci Oravská Jasenica. Škoda na spotrebnej dani dosahuje 2.857.000 eur.    

 

Bratislava - Cyklotrasu na Vajanského nábreží v Bratislave bude musieť hlavné mesto upraviť. Nariadilo mu to Ministerstvo dopravy SR po vykonaní štátneho odborného dohľadu.
        - Hlavné mesto Bratislava konkrétne výhrady Ministerstva dopravy SR k cyklotrase na Vajanského nábreží preverí a ak sa ukážu byť vecné, mesto nevidí problém problematické miesta cyklotrasy upraviť.

Zo zahraničia       

Praha - Česká ekonomika je podľa predsedu českej vlády Petra Fialu na základe výšky inflácie či HDP z najhoršieho obdobia krízy vonku.
        

Paríž - Francúzsko dodá Ukrajine sľúbené stíhačky Mirage v prvom štvrťroku 2025.
        

Oslo - Nórsko vyhlásilo druhý najvyšší stupeň teroristického ohrozenia krajiny pre narastajúce riziko útokov namierených najmä proti židovským a izraelským cieľom.
     

Postupim - Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz potvrdil, že kontroly na nemeckých hraniciach by mali pokračovať čo možno najdlhšie.
       

Budapešť - Keby Ukrajina vstúpila do Severoatlantickej aliancie, malo by to vážne dôsledky na globálnej úrovni a viedlo by to k vypuknutiu tretej svetovej vojny pre článok o kolektívnej obrane. Vyhlásil to maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.
        

Jeruzalem - Izraelské sily zabili očakávaných nástupcov zosnulého vodcu libanonského militantného hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha.
        

Wu-chan - Slovenská tenistka Tereza Mihalíková s Britkou Oliviou Nichollsovou postúpili do 2. kola štvorhry na turnaji WTA 1000 v čínskom Wu-chane.
        

Limoges - Hádzanári Tatrana Prešov prehrali na palubovke francúzskeho tímu Limoges Handball 24:31 vo svojom úvodnom zápase C-skupiny Európskej ligy EHF.
     

Famagusta – Basketbalisti Patriotov Levice zdolali v Európskom pohári FIBA v Larnake cyperský tím Anorthosis Famagusta

"Prezidentka" bude mať premiéru
Už 31. októbra bude mať v kinách premiéru dokumentárny film Mareka Šulíka Prezidentka, ktorý ponúkne pohľad do zákulisia funkčného obdobia exprezidentky Zuzany Čaputovej. Film divákom priblíži jej pôsobenie v prezidentskom paláci, ale aj osobný... Čítať ďalej
08 | 10 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik