NAJSILNEJŠIE zemetrasenie za takmer 100 rokov OTRIASLO Slovenskom!
09 | 10 | 2024 I Bari Zajačková/ TASR

PREŠOV- Zemetrasenie, ktoré sa vyskytlo vlani v októbri na východnom Slovensku, bolo v rámci celého Slovenska najsilnejším od roku 1930. Išlo o mimoriadny jav, pretože ani za desaťročie sa na Slovensku nevyskytujú zemetrasenia s magnitúdom okolo 5. Podobné zemetrasenia sa v danej oblasti vyskytli aj v minulosti a nie sú na Slovensku vylúčené ani v budúcnosti. V súvislosti so stredajším výročím zemetrasenia to pre TASR uviedol vedúci oddelenia seizmológie Slovenskej akadémie vied Kristián Csicsay.

        

Ako povedal, podobne silné zemetrasenie ako vlani bolo na východnom Slovensku s magnitúdom 4,8 v roku 1914 v Giraltovciach a okolí.
        

Od hlavného otrasu z 9. októbra 2023 s lokálnym magnitúdom 4,9 sa podľa Csicsaya v danom regióne vyskytlo približne 49 seizmických javov, z ktorých 18 bolo možné aj lokalizovať.
        

"Päť dotrasov bolo aj makroseizmicky pozorovaných, to znamená, že boli pocítené aj obyvateľmi. Všetky tieto zemetrasenia boli slabšie, ich lokálne magnitúdo sa pohybuje medzi 0,7 až 2,7. K najsilnejšiemu dotrasu s magnitúdom 2,7 došlo 22. februára tohto roka," priblížil Csicsay.
        

Na otázku, či je možné v budúcnosti očakávať na Slovensku podobné zemetrasenie, odpovedal, že nemajú dôkazy o tom, že by sa tektonický vývoj na území Slovenska zastavil.
        

"Také podobne silné zemetrasenia, aké boli na Slovensku v minulosti, očakávame aj v budúcnosti. Z historických prameňov vieme, že na našom území boli aj silné a ničivé zemetrasenia, ako napríklad v roku 1763 pri Komárne s odhadovaným magnitúdom 6,2 - 6,5. Naposledy došlo k zemetraseniu s magnitúdom 5,7 v roku 1906 s epicentrom pri Dobrej Vode pri Trnave. Toto zemetrasenie už bolo aj prístrojovo zaznamenané," povedal Csicsay.

Dočasne nainštalované seizmické stanice v spolupráci s Akadémiou vied Českej republiky v rámci medzinárodných spoluprác Pacase a AdriaArray im po zemetrasení na východe Slovenska veľmi pomáhali pri lokalizácii slabých dotrasov a pri určení fokálneho mechanizmu hlavného dotrasu.


Štát vyplatil takmer 3 milióny eur obetiam zemetrasenia

Rok po ničivom zemetrasení na východe Slovenska Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR zverejnilo čísla o poskytnutej pomoci. Celková suma dotácií pre postihnuté oblasti dosiahla závratných 2 765 605 eur!

Obce dostali pol milióna, domácnosti ešte viac

Ministerstvo nezaháľalo a okamžite po katastrofe začalo s distribúciou financií. "35 obciam putovala na riešenie škôd spôsobených zemetrasením pomoc v celkovej výške 525 000 eur," uviedol rezort pre TASR. Každá obec mohla získať až 15 000 eur na opravu poškodených príbytkov a zabezpečenie potrebného materiálu.

Ešte väčšia suma - neuveriteľných 1 243 105 eur - bola rozdelená medzi 1671 postihnutých domácností. Najviac peňazí putovalo do obcí Pakostov, Ďapalovce a Holčíkovce.

Nová nádej pre postihnutých

Pomoc však týmto nekončí. "V januári 2024 ministerstvo práce vyčlenilo ďalší 1 000 000 eur na pomoc ľuďom, ktorých tento živel zasiahol," informoval rezort. Z tejto sumy už bolo 997 500 eur rozdelených medzi 1387 domácností.

Navyše, od mája 2024 vstúpi do platnosti novela zákona o dotáciách, ktorá umožní ešte efektívnejšiu pomoc v prípade podobných katastrof. "V rámci jedného vyhláseného núdzového stavu alebo tej istej vyhlásenej mimoriadnej situácie je možné dotáciu poskytnúť maximálne do sumy 1500 eur," vysvetlilo ministerstvo s tým, že v prípade značných škôd sa táto suma môže zdvojnásobiť.

PSK poskytol zasiahnutým vlaňajším zemetrasením celkovo 288.000 eur

"PSK vyčlenil prvú finančnú pomoc ešte v októbri 2023 - cez krajskú nadáciu prerozdelil 136.000 eur medzi jednotlivcov a rodiny zo zemetrasením zasiahnutých okresov. V druhej fáze poskytol finančné prostriedky právnickým subjektom, presnejšie obciam a cirkvám. Stalo sa tak vo februári tohto roku, pričom medzi 22 subjektov rozdelil 152.000 eur," uviedla Jeleňová a doplnila, že si vážia pomoc aj od partnerských regiónov.
        

Malopoľské vojvodstvo poskytlo finančnú pomoc pre PSK, a to nenávratný finančný príspevok v hodnote jeden milión zlotých, čo je v prepočte približne 225.000 eur.
        

"Peniaze boli využité na sanáciu škôd po ničivom zemetrasení, konkrétne na opravu zemetrasením poškodenej cestnej infraštruktúry - a to úseku cesty tretej triedy medzi obcami Tokajík a Ďapalovce, ktorý sa nachádzal priamo v ohnisku zemetrasenia a bol v havarijnom stave," priblížila Jeleňová.
        

Po zemetrasení z októbra 2023 pomohlo PSK aj Podkarpatské vojvodstvo. "Pre PSK schválilo finančnú pomoc v prepočte 140.000 eur na projekty v oblasti kultúry. Finančné prostriedky poľského partnerského regiónu pomôžu pri odstraňovaní škôd vo Vihorlatskom múzeu v Humennom a v Podduklianskom osvetovom stredisku vo Svidníku," dodala Jeleňová.
        

Východ Slovenska zasiahlo 9. októbra 2023 zemetrasenie. Malo silu 4,9 lokálneho magnitúda a epicentrum v katastri obce Ďapalovce v okrese Vranov nad Topľou. Vo viacerých obciach po ňom zostali materiálne škody.

Fico zvažuje nový ÚRAD! Červené denníčky PENIA!
Na Slovensku môže byť zriadený národný úrad pre dohľad nad médiami. Uviedol to premiér Robert Fico. Avizuje napríklad zriadenie národného mediálneho úradu. Poukazuje i na potrebu zavedenia práva na opravu a odpoveď a uvažuje aj nad úpravou... Čítať ďalej
09 | 10 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

 

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok