Miliónový balík na záchranu klímy: Environmentálny fond dostane rekordných 284 miliónov eur!
09 | 10 | 2024 I Bari Zajačková/ TASR

MODRA - Environmentálny fond (EF) bude mať k dispozícii v budúcom roku vyše 284,3 milióna eur z výnosu získaného z dražieb emisných kvót. Jednu časť výnosu použije na klimatické účely. Druhá časť, maximálne 50 percent, pôjde na účty ministerstiev dopravy, hospodárstva a pôdohospodárstva, a to podľa nimi predloženého plánu použitia týchto prostriedkov. Vyplýva to z návrhu na schválenie prerozdelenia prostriedkov z výnosu, ktorý v stredu odobrila vláda na svojom rokovaní.

        

Zákon o obchodovaní ustanovuje nové ustanovenie o využití výnosu z predaja emisných kvót formou dražby. "Výnos, určený Ministerstvom financií SR ako prognózovaný hotovostný príjem, je v plnej výške príjmom EF a je možné ho použiť ako výdavok aj v budúcich rokoch, a to spôsobom a na účely, ktoré sú definované v zákone o obchodovaní," ozrejmil envirorezort.
        

Na návrh ministra životného prostredia schvaľuje vláda každý kalendárny rok, najneskôr do 15. septembra, uznesením na každé tri nasledujúce roky prerozdelenie prostriedkov z výnosu. Ak by vládny kabinet neschválil návrh ministra, uvedie sa suma schválená v predchádzajúcom kalendárnom roku. Aktuálny návrh ráta v roku 2026 so sumou viac ako 335,2 milióna eur a v roku 2027 s vyše 327,6 milióna eur.
        

"Hlavným cieľom návrhu na schválenie prerozdelenia prostriedkov z výnosu podľa zákona o obchodovaní je zabezpečiť použitie výnosu z predaja emisných kvót formou dražby na klimatické účely podľa smernice o systéme obchodovania s emisnými kvótami v Únii," priblížilo ministerstvo životného prostredia. Cieľom je podľa neho prispievať k napĺňaniu klimatických cieľov realizáciou opatrení aj zo strany ministerstiev a zároveň umožniť envirorezortu každoročne reportovať využitie výnosov.

ZVRAT v kauze Maják nádeje: Súd zrušil rozsudok bývalého ministra
BRATISLAVA - Krajský súd (KS) v Bratislave zrušil rozsudok bývalého ministra hospodárstva a exšéfa televízie Markíza Pavla R., ktorého senát Mestského súdu Bratislava I uznal minulý rok za vinného z pokračovacieho trestného činu subvenčného podvodu... Čítať ďalej
09 | 10 | 2024 | Bari Zajačková/ TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok