Fico zvažuje nový ÚRAD! Červené denníčky PENIA!
09 | 10 | 2024 I Ivan Mihale

Na Slovensku môže byť zriadený národný úrad pre dohľad nad médiami. Uviedol to premiér Robert Fico.

Avizuje napríklad zriadenie národného mediálneho úradu. Poukazuje i na potrebu zavedenia práva na opravu a odpoveď a uvažuje aj nad úpravou povinností potrebných pre výkon práce novinára. Uviedol to na utorkovej tlačovej konferencii. Kritizoval pri tom stav súčasných médií. Súčasný stav označil Fico za mediálny bordel, ktorý podľa neho neexistuje v žiadnej inej krajine Európskej únie. Myslí si, že novinári si robia čo chcú a nenesú za to žiadnu zodpovednosť."Malo by existovať právo na opravu (nepravdivých informácií), malo by existovať právo na odpoveď, pretože, v  médiách ,v ktorejkoľvek krajine Európskej únie, nie je taký neporiadok ako na Slovensku ," povedal.

Žurnalistike by sa podľa neho mali venovať iba certifikovaní špecialisti v tejto oblasti. Zároveň by mali byť organizované do štruktúry, ktorej funkciou bude ukladanie trestov bezohľadným novinárom. "Robíte absolútne všetko, čo chcete, a nemáte žiadnu zodpovednosť," oslovil Fico novinárov.

Premiér tiež obvinil novinárov z rastúceho napätia v slovenskej spoločnosti. Pokus o atentát v máji označil za výsledok jeho obťažovania v médiách. "Nenávisť, s ktorou píšete, nemá hraníc. Príde čas, keď na to budeme musieť reagovať," - povedal na adresu novinárov.

Premiér Robert Fico teda pripúšťa zmeny v mediálnej legislatíve

"Advokát, notár, sudca, právnik musí mať vysokoškolské právnické vzdelanie. Prečo by nemalo platiť, že novinárom bude iba ten, kto je buď žurnalista vyštudovaný alebo absolvoval nejakú rekvalifikáciu? Mali by ste byť súčasťou možno nejakých stavovských organizácií, kde budete mať nejaké disciplinárne konania, podobne ako majú advokáti," odkázal predseda vlády novinárom.

Rozhovoril sa aj večný terč útokov Danko

O zámere mediálnej reformy v utorok hovoril aj podpredseda Národnej rady SR a líder koaličnej SNS Andrej Danko. "Chcem avizovať, že pripravíme národný mediálny úrad, budeme sa baviť aj o stavovských organizáciách médií a o pravidlách," uzavrel. Média totiž podľa vlastných slov viní za vytváranie frustrujúceho stavu.

AKTUÁLNE Vláda schválila balík peňazí pre TIETO regióny: Vieme, kde sa využijú
Modra - Vláda schválila viac ako 1,55 milióna eur na projekty obcí a miest okresov Malacky, Pezinok a iných právnických osôb. Urobila tak v stredu na svojom výjazdovom rokovaní v Modre. Ministerstvo kultúry (MK) SR má podľa materiálu v... Čítať ďalej
09 | 10 | 2024 | TASR/Jarmila Vilhanová

Vážení naši čitatelia
Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:
1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;
2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;
3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"
Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".
Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.
Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

 

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok