Dúhová propaganda v SND? Slováci vyjadrili názor v ANKETE! Čísla hovoria jasnou rečou
09 | 10 | 2024 I Eka Balaskova

BRATISLAVA - Kým niektorí umelci sú pobúrení, ľudia v tom majú jasno. Súhlasia s krokom riaditeľky Slovenského národného divadla (SND) Zuzany Ťapákovej, ktorá nepodpísala zmluvu na inscenáciu “Měsiční kámen”, ktorú pražské Studio hrdinů naštudovalo v rámci festivalu Drama Queer.

Podľa organizátora festivalu Drama Queer tvrdí, že o predstavení Měsiční kámen na doskách SND sa rokovalo už od marca, chýbal len posledný krok. Vedenie SND však hovorí, že predstavenie, ktoré nebolo naplánované, nemohlo byť ani zrušené. Rezort kultúry tiež poprel špekulácie, že za všetkým je ministerkina domnelá homofóbia. Patrí, alebo nepatrí takéto predstavenie na dosky národného divadla?

Měsiční kámen

„Nadväzuje na česko-islandský divadelný projekt Skugga Baldur a podľa slov autorov sa zaoberá slobodou a nezávislosťou jedincov, ktorí svoju inakosť prijímajú ako prirodzenosť a možnosť žiť ako autonómna ľudská bytosť, bez ohľadu na hodnotenie a súdy okolia,” prezentuje sa na sociálnej sieti inscenácia Měsiční kámen z pera režisérky Kamily Polívkovej.

Facebook / Měsiční kámen

„Od marca 2024 sme začali s organizáciou, hľadaním termínov, aby sme sa dopracovali k tomuto bodu, kedy štatutár národného divadla má podpísať zmluvu o spolupráci,“uviedol pre TV Markíza riaditeľ festivalu Drama Queer Róbert Pakan po tom, čo vedenie SND zasiahlo a zmluvu nepodpísalo.

To už u nás celá "kultúra" musí byť povinne iba kvír a LGBTI?
BRATISLAVA - To už naozaj každý, kto sa chce "zasvätene angažovane vyjadriť" o stave našej spoločnosti, musí vybehnúť na javisko divadla v spodkoch? (Zatiaľ možno aj opraných, zatiaľ...) Prípadne predvádzať nadrogovaný tranz? Naozaj každý umelec a... Čítať ďalej
07 | 10 | 2024 | Ivan Brožík

Ideologický rozmer odmieta

„Toto predstavenie nebolo zrušené, keďže nie je ani plánované v programe Činohry SND, a vstupenky neboli v predaji. Táto skutočnosť nemá nič spoločné s ideológiou LGBTI. SND nebude podpisovať žiadne zmluvy dva týždne pred konaním akéhokoľvek podujatia,“argumentovalo vo svojom stanovisku SND.

Ministerstvo je v tom nevinne

V mainstreame sa okamžite, ako bola informácia o nepodpísaní zmluvy rozšírilo, že pokyn na nepodpísanie zmluvy dala priamo ministerka Šimkovičová, ktorá verejne vyhlasuje, že ultraliberálna propaganda nemá mať v štátnych kultúrnych ustanovizniach nadmerný priestor.

„Vedenie Ministerstva kultúry SR nemá doposiaľ žiadny dôvod na spochybňovanie riadiacej činnosti Zuzany Ťapákovej, divadelná sezóna je úspešne rozbehnutá, tím spolupracovníkov je zastabilizovaný,”reagoval rezort kultúry na špekulácie.

Ťapáková pritom len nedávno avizovala, že v najbližších dňoch na tlačovej besede predstaví svoju koncepciu vedenia SND.

Šéfka SND Z. Ťapáková o zrušenom kontroverznom PREDSTAVENÍ: Viedli ma k tomu TIETO dôvody
BRATISLAVA - Zuzana Ťapáková pracuje na pozícii riaditeľky Slovenského národného divadla iba krátku dobu. Stíha však toho viac, ako by sa niektorým páčilo. "Měsíční kámen" je divadelné predstavenie snažiace sa pretlačiť agendu LGBTI+ komunity v... Čítať ďalej
09 | 10 | 2024 | Dušan Janek

Anketa hovorí jasne

Redakciu Hlavného denníka ešte 7. októbra zaujímalo, aký majú názor na situáciu naši čitatelia.

„Nová riaditeľka SND Zuzana Ťapáková  odmietla zmluvu na hosťovanie českého divadla s LGBT+ predstavením. Súhlasíte s jej rozhodnutím?,“znela otázka, na ktorú sme sa vás, čitateľov, pýtali na sociálnej sieti Telegram.

1274 čitateľoj je presvedčená, že Ťapákovej rozhodnutie bolo správne. 14-ti si myslia opak.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok